Субота, 18.05.2024, 17:30 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Грудень » 20 » Через маніпуляції та порушення законодавства міськвиконком спровокував незадоволення перевізників.
Через маніпуляції та порушення законодавства міськвиконком спровокував незадоволення перевізників.
17:18
    15 вересня 2010 року, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення № 526 про «Оголошення про проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах загального користування», разом з тим  були затверджені    «Умови проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування» (надалі Умови) .Зазначені рішення було надруковано в газеті «Західний Кур'єр» 23.09.2010р. відповідно до чинного законодавства, а саме ст.28  Постанови Кабінету Міністрів №1081 від 3 грудня 2008 року « Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (надалі Постанова).

03-05 листопада 2010 року на підставі вищевказаного рішення був проведений конкурс з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування. Відповідно до п. 51 Постанови КМУ № 1081 рішення конкурсного комітету щодо визначення переможця конкурсу вводяться в дію наказом (постановою або іншим розпорядчим документом) організатора протягом не більш як 10 робочих днів з дня проведення конкурсу. Однак до цього часу такого рішення не було прийнято виконавчим комітетом  Івано-Франківської міської ради( організатора), що визвало підозру зі сторони Асоціації, депутатів міської ради-свободівців, багатьох перевізників.
З приводу проведення  конкурсу  депутатами міської ради Романом Харуком ,Віталієм Бурком, Миколою Вітенком   було зроблено відповідний депутатський запит.  Переглянути

 Однак, ряд перевізників міста Івано-Франківська, які здійснюють перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, чомусь висловили незадоволення депутатським запитом депутата міської ради, голови Асоціації перевізників Романа Харука та ще двох депутатів, представників Асоціації, Віталія Бурка та Миколи Вітенка, який було оприлюднено на сесії міської ради 7 грудня цього року.

Асоціація перевізників у своїй професійній діяльності постійно дотримується основної мети – захисту перевізників. Голова Асоціації Роман Харук є членом Всеукраїнського громадського об’єднання «Українське таксі», яке на Всеукраїнському рівні постійно долучається до законотворчої діяльності, завжди виступає за мінімізацію зарегламентованості в транспортній сфері та чесності і прозорості в роботі перевізників та органів влади.
Це для Асоціації є принциповим.

Тому, коли до Асоціації ( зокрема до депутатів міської ради, які виграли вибори на мажоритарних округах, Романа Харука, Віталія Бурка, Миколи Вітенка ) звернулись ряд інших перевізників з письмовими заявами, щодо проведення конкурсу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, то звичайно, депутати керуючись Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом «Про статус депутатів місцевих рад»  зобов’язані відреагувати на такі заяви. Відповідно до чинного законодавства,  депутат здійснює свої повноваження  саме через депутатські звернення, депутатські запити , -  що й було зроблено.

На місці цих перевізників,   можуть бути й інші заявники , що також потребуватимуть допомоги. Тому в Асоціації не сприймають ділення на «своїх» і «чужих» , не діють за принципом «своя сорочка ближче до тіла».

У депутатському запиті на ім’я міського голови В.Анушкевичуса було єдине прохання: «створити тимчасову комісію для вивчення роботи конкурсного комітету та перевірки можливих фактів порушень проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах загального користування, який був затвердженим додатком до рішення міськвиконкому від 15.09.2010 року, №526».

Однак, замість того, щоб виконати рішення сесії про створення тимчасової комісії (в яку необхідно було залучити, представників виконкому,   представників перевізників , депутатів, фахових юристів) - транспортний відділ міської ради вирішив провести конкурс на перевезення.  При чому, голова конкурсного комітету (з його слів) навіть не знав про  проведення конкурсу, на час, коли про це в телефонному режимі повідомляли  претендентам.

Саме це і стало головним мотивом засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства,  транспорту та зв’язку 16 грудня 2010 року в 11:00.
Відповідь на депутатський запит  щодо проведення конкурсу,  Роман Харук отримав 16 грудня 2010року в 11:50 та й ще не за підписом міського голови, хоча рішення сесії спрямовувало запит  саме до нього.

Засідання виконавчого комітету почалось о 12:30, а питання стосовно діяльності конкурсного комітету мало розглядатися близько 15:00. І вже на той час до зали, де засідав виконком прибули перевізники (їх повідомили  працівники транспортного відділу), які вимагали продовжити роботу конкурсного комітету. Представники перевізників були обурені, постільки  конкурс був призначений на 3 - 5 листопада 2010 року, а на день  16 грудня  - ще  не відомі його результати.
Перевізники висловлювали свої проблеми: в декого закінчується термін договору, інші придбали нові автобуси , і зовсім не захотіли  розібратися в Законі (Постанова КМ №1081 від 3.12. 2008р., яка регламентує проведення конкурсу). Мабуть  тому перевізники все своє невдоволення виливали, як на депутатів, так і на представників виконавчого комітету. Перевізники стривожені, що влада може їх обманути. Але думається, що не та влада (депутатський корпус), яка тільки місяць як приступила до своїх повноважень і намагається робити все відповідно до законодавства. А саме та влада, яка роками засіла в чиновницьких кабінетах і тільки чекає, як провести конкурс, не створивши чіткого внутрішнього документа для його проведення (як це наприклад зроблено у  Києві, Львові, Тернополі).
 
Позиція Асоціації -як допомогти міському голові вийти із тупика???
(з приводу не проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах)


1.Оголошення про проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах, який було прийнято виконкомом 15.09.2010р. за №526 і надруковано в газеті «Західний Кур'єр» 23.09.2010р. не відповідає нормам чинного законодавства.
        -а)   оголошення і «Умови проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування» далі (Умови)  мають характер регуляторного акту ,який спрямований на правове регулювання господарських відносин між органами державної влади та суб»єктами господарювання. Тому виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради перш ніж затвердити (Умови) спершу  зобов'язаний був розробити проект свого рішення  за №526 та оприлюднити в ЗМІ.

       -б)  в (Умовах) чомусь відсутній розділ щодо подання документів для участі у конкурсі, що є дуже суттєвим  постільки такі документи для участі в конкурсі  подаються перевізником-претендентом у закритому конверті (пакеті), на якому зазначається його назва, адреса і найменування об'єкта конкурсу, з поміткою «Заява на участь у конкурсі».Конверт ,який містить документи для участі в конкурсі повинен реєструватись робочим органом в журналі обліку та відкривається наступного дня після закінчення кінцевого строку їх прийняття представниками організатора та робочого органа в кількості не менше трьох чоловік, які входять до складу конкурсного комітету, зі складанням акта відкриття конверта (було надруковано у «Віснику Автомобіліста). зробити зсилку. Такий момент є досить важливим задля уникнення корупційних діянь зі сторони відділу транспорту і зв'язку виконавчого комітету міської ради на яких виконком  поклав функції робочого органу (ріш.№526 від15.09.2010 р.) Такий порядок прийняла ОДА. Вісник Автомобіліста
 
       -в)   перелік маршрутів(п.3) ) відповідно до оголошення ,що виноситься на конкурс  не відповідає  логіці п.2 (об»єкт конкурсу- оборотний рейс) .Наспраді на конкурс мали виноситись  кілька (сукупність) оборотних рейсів номерів маршрутів. Оборотний рейс- це рух автобуса від початкової до кінцевої зупинки маршруту і у зворотньому напрямку до початкової зупинки. Відповідно в оголошенні про проведення конкурсу мали міститись відомості «час відправлення з початкового пункту» і «час відправлення з кінцевого пункту».
 
      -г)    в умовах конкурсу ( розділ 5 п.8)  визначено дату проведення конкурсу ,і це 3,4,5 листопада 2010р, що затверджено рішенням виконавчого комітету. Натомість відділ транспорту вирішив провести конкурс в інші дні, тим самим перевищив свої повноваження, вчиняючи корупційні діяння. В ст..36  Постанови КМ №1081  зазначається: «Інформація про будь-яку зміну умов конкурсу повинна бути доведена до відома всіх перевізників-претендентів не менш як за 20 днів до дати проведення конкурсу шляхом опублікування у засобах масової інформації, в яких було розміщено оголошення про конкурс.» Це значить, що виконавчий комітет повинен призначити нову дату проведення конкурсу оголосивши через ЗМІ відповідно до законодавства, а це вже буде 2011 рік. Термін дії договорів на перевезення пасажирів  у перевізників -претендентів  закінчуються 31.12.2010  року.


   2.Засідання конкурсного комітету не відбулось -  значить немає підстав для його скасування. Значить потрібно призначати нову дату для проведення конкурсу. З огляду на ст.36 Постанови КМУ №1081 проведення конкурсу можна призначити  навіть на 31 березня 2011 року . За цей час внести і затвердити новий склад конкурсного комітету, а умови його проведення привести у відповідність до норм  чинного законодавства.
 
   3.Підстав щодо продовження терміну договорів ще на 1 рік для деяких перевізників немає. Але може бути суспільна необхідність у зв'язку з введенням в 2011 році нової схеми дорожнього руху,
що зумовить зміну маршрутної мережі . Крім того будуть введені в експлуатацію нові дороги, як Півн.Бульвар-Півд.Бульвар,інші. Це буде більш суспільно-політичне рішення і думається ,що на довший термін продовження договорів перевізники більш погодяться .  

Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 1049 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 1
0  
1 Микола Вітенко   (20.12.2010 17:27) [Матеріал]
Також порушено ст.ст. Пост. КМУ №1081: 22, 48,(29-30-36), 22 та ін.


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]