Неділя, 19.05.2024, 00:47 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Серпень » 11 » Документи, які мають право зажадати даішники
Документи, які мають право зажадати даішники
12:16
   Не стихають спори про те, що входить в список документів, які водій зобов'язаний мати при собі і пред'явити співробітникові ДАІ. Медична довідка, страховий поліс - чи може доблесна варта дорогий вимагати пред'явлення таких документів?

Самі даішники вносять смуту, оперуючи нормативно-правовими актами, в яких дана вимога зафіксована як законна. Та і серед водіїв неоднозначна думка з даного питання. Одні твердо упевнені - ДАІ має право вимагати мало не ключі від квартири «де гроші лежать», інші, навпаки, до хрипоти доводять - права і техпаспорт, от і все, на що може розраховувати співробітник ДАІ. Отже, розставимо крапки над «I».

Весь сир-бор через те, що часто Постанови Кабміну йдуть врозріз із Законами, це вводить в оману рядових водіїв, ну і звичайно дає зайвий козир не завжди чистим на руку співробітникам автоінспекції. Як відомо, закон завжди має більшу юридичну силу, ніж підзаконний акт, і ніяка постанова уряду не в силах розширити або звузити Закон!

Для водія «головнокомандуючим» є закон «Про дорожній рух» (вище за нього тільки Конституція України). Згідно статті 16 цього Закону, водій зобов'язаний мати при собі і на вимогу співробітників міліції надати для перевірки:

  •  посвідчення, реєстраційні і інші документи, які підтверджують право управління транспортним засобом;
  •  дорожні (маршрутні) листи і документи на вантаж, що перевозиться (окрім власників транспортних засобів, які використовують їх в індивідуальних некомерційних цілях);
  •  у випадках, передбачених законодавством, страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;
  •  ліцензійну картку на автомобільний транспортний засіб у разі надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів.

Що ми бачимо? Законодавець явно і чітко виділив - які документи пред'являються безумовно (права, техпаспорт), а які - при дотриманні певної умови, узятої не «із стелі», а чітко позначеної Законом.

Медична довідка взагалі не входить в список документів, які необхідно мати з собою і пред'являти співробітникові ДАІ. Вона необхідна лише при подачі документів, необхідних для проходження ТЕ.

У яких випадках необхідно пред'явити страховий поліс?

Для цього звернемося до вузьконаправленого закону - «о обов'язковому страхуванні цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Як видно з п. 21.2 Статей 21 цього закону - контроль наявності договорів обов'язкового страхування ЦВ власників наземних транспортних засобів здійснюється ДАІ МВС України під час проведення державного ТЕ, реєстрації ТЗ, а також при складанні протоколів про порушення ПДР і оформленні матеріалів ДТП.

Як бачимо, закон чітко позначив 4 ситуації, в решті випадків вимога поліса «автоцивілки» незаконна!!

Звідки тоді росте «локшина», яка потім осідає на вухах доброчесних водіїв щодо того, в яких випадках необхідно пред'явити страховий поліс? Та ось хоч би з «Правил дорожнього руху»!

У п. 2.1 вказано, що водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів і згідно п. 2.4 на вимогу працівника міліції передати його для перевірки.
Повернемося на початок бесіди і пригадаємо наступне: при нестиковці, конфлікті двох нормативних документів варто керуватися тим, який має вищий «статус» і, відповідно, вищу юридичну силу, - тобто Законом і нічим іншим. Тим паче, що за відмову від надання поліса співробітник ДАІ не має права штрафувати.

Стаття 126 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає покарання за «управління транспортними засобами водіями, які не мають при собі або не пред'явили або не передали для перевірки. у випадках, передбачених законодавством. поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Тобто, відповідальність наступає тільки тоді, коли водій не передав або не пред'явив поліс ЦВ у випадках передбачених законодавством. Це означає, що якщо вас оштрафували за само відсутність поліса не у вказаних випадках, то така постанова ДАІ незаконна і елементарно буде скасовано в суді.
Чи є сама відмова надавати поліс незаконним?

При всій заплутаності українського законодавства і його застосування, в даному випадку Верховна Рада все-таки не дарма відокремила - права і техпаспорт на автомобіль пред'являти без яких би то не було виключень, поліс - за певних умов. Тим самим обмеживши повноваження інспекторів ДАІ, проте Кабмін, в підпорядкуванні якого і знаходяться співробітники Державтоінспекції, всіляко прагне розширити дію Закону, спотворюючи суть його положень.

Для отримання чіткої відповіді на вічне питання «хто правий?» варто відкрити Конституцію, як Основний закон, яка чітко визначає - повноваження посадових осіб і спосіб їх здійснення передбачені Конституцією і законами України. Не підзаконними актами, постановами і «місцевими» або вузькоспеціальними актами, а саме законами!!

Відповідно, за відмову виконати незаконну вимогу - надати для перевірки поліс «автоцивілки» - без чітко позначених законом підстав, а «просто так», на рівному місці, по помаху смугастої палички, водій не повинен нести відповідальність.

Передбачаючи доводи і думки охоронців порядку на дорогах, випередивши їх можливі методи тиску і погроз, уточнимо наступне: відповідальність за злісну непокору Незаконному розпорядженню або вимозі співробітника міліції при виконання ним службових обов'язків - НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА!

А як справа йде на практиці? Хто стикався з незаконною вимогою поліса, чим керувалися співробітники автоінспекції, як вирішилася ситуація? Давайте ділитися досвідом, так простіше скласти загальну картину і виробити єдину схему поведінки.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2916 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 3
0  
3 Роман   (07.12.2010 09:49) [Матеріал]
Мене також недавно зупинили, і після перевірки прав і техпаспорту вимагали пред'явити поліс. На жаль в мене його не було. Потім вони запросили мене до себе в автомобіль і збирались оформлювати штраф на суму 460 грн.
На мої слова "давайте домовимося, ось вам 50 грн., бо в мене більше немає" вони відповіли "кожному". Мені довелось віддати 100 грн. і все.

0  
2 Сергій   (29.08.2010 21:03) [Матеріал]
Учора зупинив даїшник. Нічого не порушував. Вимогу не сказав. Тільки в кінці як я його раз 10 запитав - відповідь "Операція "Зброя та вибухівка". При пред'явленні страхового полісу, виявилось, що він оформлений на батька (власника авто), а моєї фамілії нема. Виписав мені штраф 700 грн. Збираюсь до суду. Сподіваюсь Ваша інфо мені допоможе. Якщо хтось порадить як бути буду вдячний!!!

0  
1 ролан   (11.08.2010 18:45) [Матеріал]
дуже доречні ось такі повідомлення,а то даішники зовсім обуріли,особливо на сході і півдні.


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]