Субота, 18.05.2024, 23:35 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Листопад » 15 » Гучні ДТП з ВІПАми: чим закінчилися розслідування
Гучні ДТП з ВІПАми: чим закінчилися розслідування
11:47
  Забігаючи вперед, скажімо: далеко не усі винуватці ДТП виділили гроші на похорони загиблих з їх вини людей, не кажучи вже про те, що нікого з них не посадили за грати (дали термін тільки мерові Димитрова, але він цей вердикт оскаржує). Незважаючи на грандіозний шум в ЗМІ, навіть не порушили кримінальних справ, за винятком мажора Петросяна. Втім і воно закрите за рішенням Приморського райсуду Одеси. Зараз прокуратура Одеської області готує касаційну скаргу, щоб справа знову розглядалася - у ВСУ. Але навряд чи воно буде відновлено. І ось чому: "Справу закрили, тому що не було претензій з боку потерпілих, чиї авто розбив студент на "Прадо", і сім'ї загиблої в цій аварії молодої людини", - проговорилася нам ще рік тому робітниця канцелярії Приморського суду. Так, саме самі потерпілі своїм мовчанням дають зелене світло безкарності. "Коли б не одиниці потерпілих, а все не замовкали в обмін на гроші, а писали скарги в Генпрокуратуру, голові МВС, то одного дня, коли скарг накопичилося б сотні тисяч, судді були б вимушені (побоюючись народного гніву) покарати показово хоч би одного VIP -порушника ПДР. Упевнений, за прецедентом послідувало б друге покарання, третє, і одного дня посадити за грати VIP -а стало б нормою", - вважає правозахисник Едуард Багиров.

Втім, навіть якщо потерпілі не мовчать, справа може бути закрита на етапі слідства. Так, власне, часто і буває. Наприклад, експертиза, проведена ДАІ, показує, що VIP ні в чому насправді не винен. І до тих пір, поки на лаву підсудних не сяде хоч би один правоохоронний чин, який таким чином покривав злочинців, нічого не зміниться. Потрібний очищаючий приклад.

СИРОТА. Єві Мишуткиній скоро 8 років. Про те, що її мама Ганна загинула, дорослі мовчали більше року після трагедії. "Єва, звичайно ж, запитувала: "Де мама"? - постійно, - розповідає її дідусь Олександр Гоппе. - Але ми усі уникали відповіді, старалися її морально підготувати. Але вона ж усе відчувала і розуміла, коли їй говорили про небо, про зірочку. Це ж не немовлятко, вона ж з мамою п'ять років прожила, усе пам'ятала: як так - учора мама була, а сьогодні її вже немає? Але, ймовірно, як всяка дитина, сподівалася на диво, і тільки коли вперше з нами приїхала на цвинтар, сказала: "Напевно, мама вже не повернеться"..

У той нещасливий день 16 вересня 2008 року 25-річна Ганна Мишуткіна на мотоциклі "Сузукі-бандит" перетинала головну дорогу на швидкості близько 70 км/год, коли в неї на "Бентли-Континентале" із швидкістю 171 км/год врізався 26-річний Віталій Файнгольд, син кримського депутата і мільйонера. Дівчина загинула на місці, а винуватцеві призначили покарання у вигляді позбавлення волі на три роки. Правда, суддя визнав можливим, що Віталія можна звільнити від цього покарання з відстроченням на два роки. Йому також заборонили три роки управляти транспортними засобами і виїжджати на ПМЖ за межі України. При цьому суд не задовольнив позов батька Ганни Александра Гоппе на 500 тис. грн. (Ганна була єдиною дочкою, а її 62-річна мама - інвалід I групи), визнавши достатньою суму в 85 тис. грн. Віталій також компенсував витрати на похорони і пам'ятник у розмірі 40 тис. грн. і добровільно дав чоловікові загиблою, Денису, 500 тис. грн. на виховання дочки, з розрахунку по 1500 гривен щомісячно до досягнення нею повноліття плюс на поліпшення житлових умов.

Єва часто проводить час у дідуся з бабусею: "Денис - таксист  - говорить Олександр Гоппе. - Коли від'їжджає на роботу, підкидає Єву нам. Вона здатна дівчинка, добре вчиться, з різносторонніми інтересами, і зараз важко сказати, ким вона стане. Жила б з нами, ми могли б більше на неї впливати в плані розвитку і виховання. Я хоч би спокійний, що у них з Денисом є своє житло. Велика частина з напівмільйона пішла на погашення кредиту в банку за мотоцикл і машину під заставу квартири. Але я не збираюся ставити точку в цій справі. Адже Файнгольд, що скоїв тяжкий злочин, зараз спокійно розгулює по вулиці. Я в Апеляційному суді України домагатимуся перегляду вироку і визнання нас з дружиною що теж потерпіли. Тут адже в Криму на об'єктивність суду ми відразу не могли розраховувати - нам навіть не дали можливості вивести розгляд справи в сусідню область".

До речі, резонансне ДТП не перешкодило Йосипу Файнгольду і його старшому синові Олександру балотуватися в депутати кримського парламенту і Сімферопольської міськради.

ВДОВА: "ВІД МЕНЕ ЗАЛИШИЛАСЯ ТІНЬ"

У кінці листопада минулого року в ДТП потрапив екс-мер Києва, нардеп Олександр Омельченко. Його позашляховик "Міцубісі Паджеро" на виїзді з села Чапаївка (Киїская обл.) на смерть збив 46-річного будівельника Олександра Карпинского. "Від мене одна тінь залишилася. Три роки тому Сашина дочка померла від туберкульозу, потім внучку не догляділи - потонула, а рік тому і Саші не стало.. Він мені щоночі сниться, то у футбол грає, то розмовляємо ми з ним. Неначе ніякої аварії і не було. А нещодавно почула ніби його голос, немов він співав пісню Євгенія Мартинова : "Ти пробач мене, кохана, за чуже зло, що моє крило щастя не врятувало", - крізь сльози розповідає цивільна дружина загиблого Світлана Тетюшева (з Олександром вони прожили разом 10 років).

Після ДТП свідки говорили, що Карпинский переходив дорогу по зебрі  від удару машиною його відкинуло за перехід на декілька десятків метрів. Версія Омельченко була іншою: пішохід порушував і йшов не по білих смугах, а навскоси, через трасу. У червні цього року справу закрили за відсутністю складу злочини. Прес-служба столичної міліції стверджує, що після ряду експертиз було з'ясовано - Карпинского збили в 12-ти м від "зебри".

Помітимо, не уся рідня після такого рішення протестувала. Як нам розповіла Тетюшева, нардеп купив синові і звідному братові загиблого двоповерховий будинок в Київській області за $25 тис, новий автомобіль "ВАЗ". Омельченко сплатив усі витрати, пов'язані з похоронами, приїхав на поминання.

"Мені він заплатив всього 5 тисяч гривен, а я ж хвора (травма хребта. - Авт.), не працюю - Саша був для мене основним годувальником! А тут нова біда - у мене вирішили житло відібрати! 16 років тому мені від заводу виділили будиночок (халупка без опалювання і води. - Авт.), тепер хочуть виселити. Напевно, думають, що мені Омельченко дав грошей на новий", - зривається на плач
Світлана.

ПРЕЗИДЕНТ: ДОПОМІГ ВИПЛАТИТИ КРЕДИТ

Дружині таксиста Олексія Чижикова, загиблого в зіткненні з "швидкою" президентського кортежу Алевтині люди президента майже повністю погасили кредит за квартиру. З $22 тисяч заплатили $20. "Допомогли, як змогли, - велике їм спасибі", - говорить вона. За словами рідних вона гостро переживає втрату чоловіка, а нам лише сказала: "Вчуся жити наново". Батько загиблого Петро Михайлович зітхнув: "Жах. Погубили сина, калічили долю чотирирічного онука Кості. Дитина вже знає, що до тата потрібно йти на цвинтар". До речі, представники Віктора Януковича були на похоронах. "Стояли біля могили, вінок був від президента, і передали конверт з грошима на поминальний обід, - розповіла нам Алевтина. - Я не заглядала туди, але говорять, що там було 10 тисяч гривен". А Петро Михайлович обмовився, що з обіцяною допомогою не усе так добре, як пишуть в газетах, але називати конкретні факти доки відмовився. Мовляв, прийде час, заспокоюся, і тоді сам розповім усе журналістам: "Хоча боюся, що цей біль ніколи не вщухне".

П'ЯТЬ РОКІВ УМОВНО. Нагадаємо, ДТП сталося, коли кортеж президента поспішав в аеропорт "Бориспіль". "Швидка", за кермом якої був Микола Демиденко, відстала і, намагаючись наздогнати інші машини, вилетіла на Бориспільське шосе, коли регулювальник показував знак "увага". Прямо перед "швидкою" на перехрестя виїхала "Ладу" таксиста Олексія Чижикова з двома пасажирами - подружжям Дмитром Ярмоловичем і Вікторією Есауленко. Чижиків загинув на місці, у Ярмоловича була травма голови, грудям, перелом руки. Есауленко потрапила в реанімацію з черепномозковою травмою.

"Коли ми були в лікарні до нас подзвонили з Адміністрації президента  і запропонували допомогу. Влітку дали путівки в Крим, в санаторій "Південний", потім в Конча-Заспу (Київська обл.). Допомогли відновити здоров'я після п'яти операцій, заспокоїти нерви. Ні Дима, ні Вікторія після травм нічого не пам'ятають про аварію, але ті криваві подробиці, що смакують в інтернеті, - можуть будь-кого ще раз в кому загнати, - розповідає мама Дмитра Людмила. - Про матеріальну компенсацію ми не думаємо. З кого її вимагати? З водія тієї "швидкої"? Так він же простий шофер.".
Додамо, що у кінці жовтня Демиденко був засуджений до 5 років умовно з відстроченням покарання на 3 року, і на 3 року у нього відібрали права.

МЕРА ЗОБОВ'ЯЗАЛИ ЗАПЛАТИТИ 300 ТИС.

Минулої осені тоді ще мер міста Димитрова (Донецька обл.) Юрій Анисимов  збив 48-річну робітницю шахти "Центральна" Ірину Тимошенко. На відео, яке зняли після ДТП, глава міста не може встояти на ногах (правда, експертиза виявила 0,75 проміле алкоголю, приблизно 150 г горілки). Свідки стверджують, що після наїзду він хотів втекти, але перешкодив стовп - авто врізалося в нього.
Ірина померла за два тижні в лікарні. Анісімов заплатив сім'ї 15 тис. грн. і сплатив похорони. У квітні цього року суд зобов'язав його виплатити по 100 тис. грн. чоловікові загиблої, її синові і матері, а також засудив до 7 років позбавлення волі. Але він подав апеляцію, і справа розглядається повторно. "Вдівець після такої новини поникнув ще більше",
- говорить адвокат потерпілих Наталія Малькевич.

ПЕТРОСЯН: "ДАВ СІМ'Ї $60 ТИС".

13 січня 2008 року студент Одеської юридичної академії на "Тойота Прадо"  врізався в "Ланос" 28-річного Володимира Рожко, який помер миттєво в сплюснутому авто. Винуватцем ДТП, від маневрів якого постраждало ще 11(!) машин, виявився Фелікс Петросян, син голови партії пенсіонерів України і депутата одеської облради Фелікса Петросяна-старшого. Тато розрахувався з усіма власниками постраждалих авто і, з чуток, виділив близько $60 тис. батькам Рожко за те, щоб вони не пред'являли претензій до Петросяну-молодшого. Побічно ці чутки підтвердилися - позову від сім'ї загиблого до суду так і не поступило, і рідня категорично відмовляється спілкуватися з пресою.

По затвердженнях сусідів, батьки Володимира поставили йому на цвинтарі красивий пам'ятник, а інші гроші "пустили в господарство". Рік тому в Приморському суді справа була закрита. Фелікс-старший цього року помер, а син, по затвердженнях обізнаних його людей, мріє про адвокатську або суддівську кар'єру. Правда, надія на справедливість ще є - місцева прокуратура готує касационную скаргу, щоб справа знову розглядалася у ВСУ.

Також безкарним залишився депутат міськради р.. Південний Василь Морозов, під колесами якого в жовтні минулого року в селі Фонтанка- 3 усього за два тижні після свого весілля загинула 22-річна Марина Будивская. Чиновника тоді відвезли нібито з серцевим нападом, а пізніше прес-служба МВС заявила, що в аналізі крові водія алкоголю не було. Проте батько загиблої - Петро Будивский - переконаний, що це не так. Також, за його словами, він не отримав від депутата ні копійки: "Ні на похорони, ні на пам'ятник, ні у вигляді якоїсь компенсації. Навіть на похорони ніхто з його боку не приїхав, щоб просто постояти у могили і вклонитися моїй дівчинці". Депутат же не раз стверджував, що допомогу сім'ї надав. А зараз на наші питання відповідати відмовився.
Нині кримінальна справа відновлена і спрямована на повторну експертизу.  Крім того, знайшлися нові свідки ДТП.

Покарання не отримав і син тоді ще депутата Одеської міськради Олександра Кравца - Дмитро. 25 серпня 2009 року на "Мерседесі" він збив 26-річну Наталію Гусєву і 28-річного Василя Карпенко. Парубок помер на місці, а дівчина залишилася інвалідом, майже кожен місяць її оперують. При цьому, за запевненнями мами загиблого, Світлани Карпенко, винуватець аварії не дав ні гроша: "Я б і копійки від нього не прийняла. Нам треба, щоб восторжествувала правда. А ось Наташі, калікою, що стала, дуже потрібна допомога - сім'я Гусевих і так без батька. Він помер за 50 днів до аварії. Головою сім'ї залишилася мама дівчинки - медсестра, яка вимушена доглядати інваліда-діда і за своєю дочкою. Їй потрібні медикаменти, оплата дорогих операцій. Ми з друзями збираємо помалу грошей, щоб хоч якось їм допомогти".
Родичі загиблих об'єдналися в організацію "Не мовчи", кілька разів в місяць виходять на мітинги, але правди доки так і не добилися.

СИРОТА: НОСИТЬ КАШКЕТ ТАТА

30 травня 2007 року удосвіта в центрі Києва "БМВ" Сергія Калиновского (син екс-дружини бізнесмена Дмитра Фірташа) врізався в "Жигулі" міліціонера Володимира Куликовського, який загинув на місці, що стоять на узбіччі. Другою жертвою аварії стала дівчина, що сидить поряд з Сергієм в машині, - Анастасія Бронникова.
Відразу після аварії Калиновский намагався відлетіти чартерним рейсом в Ізраїль, але був затриманий, а пізніше ушився з лікарні. Його безрезультатно розшукував Інтерпол, а через два роки Київська прокуратура закрила гучну справу.

"Рідні Калиновского багато обіцяли. Сунули якісь папірці. Ніби як акції. А я що, за них щось куплю"? - признається мама міліціонера Марія Болеславівна. Вдова Лариса говорить, що також не побачила допомоги від Калиновских. Тепер дочка Дарина часто приміряє міліційний кашкет тата і планує в майбутньому ловити бандитів і захищати маму.

ДАВАЛИ $10 ТИС. ЗА ВІДМОВУ ВІД СУДУ

Цього літа столичний суд засудив до чотирьох років позбавлення волі 39-річну Олену Гончар - сестру Михайла Гончара (колишній цивільний чоловік Віталини Ющенко). Останнього кілька років тому звинувачували в стрільбі по будівлі бюджетного комітету ВР, але справа була закрита. Сестра ж в липні минулого року на джипі "Тойота" в Києві вилетіла на зустрічну смугу і зіткнулася з двома машинами. Один з водіїв, 25-річна Алія Аскарова, загинула. Експертиза знайшла в крові у Олени алкоголь. І окрім тюремного терміну, суд зобов'язав її виплатити потерпілим 250 тис. грн. Але рідні Али вважають, що покарання недостатньо суворе: "З в'язниці можна повернутися назад, а з того світу вже ніколи". Додамо, що, за словами батька загиблої Рифа Мансуровича, рідні Олени пропонували $10 тис. компенсації, але з умовою - забрати заяву з суду. Пропозиція була знехтувана.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1201 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 2
0  
2 taksi   (18.11.2010 15:32) [Матеріал]
Ці дані Асоціація взяли з інших сайтів.Але ми обов"язково дамо запит у відповідні органи для того щоб з"ясувати про Богородчанську трагедію.

0  
1 Житель Богородчан   (17.11.2010 12:03) [Матеріал]
А мєнта з Богородчан засудили? Чи забули як він центрі смт. Богородчани п'яний збив насмерть людей...


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]