Субота, 18.05.2024, 21:26 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Як пройти техогляд
Як пройти техогляд
17:16
   Цього року багато автомобілістів при проходженні техогляду зіткнулися з серйозними труднощами.

   Всупереч заявам начальника ДАІ Сергія Коломійця про те, що Державтоінспекція працює над спрощенням процедури, насправді її серйозно ускладнили. Співробітники МРЕО «пробивають» автомобіль по своїх базах і за наявності інформації про те, що на нім було здійснено порушення ПДР, відмовляють водієві у видачі талона ТО, посилаючись при цьому на ст. 35 ЗУ «Про дорожній рух». Водієві, на думку даїшників, потрібно йти у виконавчу службу і суд, щоб отримати документ про те, що справа закрита, або принести квитанції про сплату непогашених, за даними бази ДАІ, штрафів.

   На перший погляд все правильно. Але для того, щоб побігати по всіх інстанціях, водієві доводиться витрачати на отримання документів майже тиждень або давати хабарі. Ситуація посилюється ще і тим, що багато водіїв не є власниками автомобілів (їздять за дорученням), відповідно, розібратися з штрафами за порушення, здійснені кимось іншим, дуже складно.
В результаті такого підходу багато водіїв просто не в змозі пройти процедуру державного технічного огляду вчасно: на сьогодні, за даними ДАІ, процедуру техогляду пройшло лише 30% автомобілів, тоді як терміни вже підтискають - дедлайн по ТО наступає 15 грудня. «Я вже декілька днів катаюся по різних організаціях і не можу погасити штрафи. У суді справу дворічної давності не можуть знайти, у судового виконавця теж даних немає, а в базі ДАІ щось світиться. Може, цей штраф з'явився, коли я давав машину родичеві з іншого міста, але він живе далеко. І ні суд, ні виконавча служба інформації, про штрафи, які виписані не на мене, не дають. Говорять, що за документами повинен з'явитися саме мій родич. Тепер, напевно, доведеться давати хабар, щоб вирішити питання», - засмучується наш читач Віктор К. з Донецька.

   Столичний адвокат Олексій Святогор вважає, що дорікати водієві, який приїхав на техогляд в тому, що інша людина два-три роки тому на цьому ж автомобілі зробив порушення ПДР і не заплатив штраф, з погляду законодавства, є перевищенням повноважень. Юрист склав алгоритм дій, до яких потрібно вдаватися в подібних ситуаціях, щоб ТО пройти вчасно і без хабарів.

4 способи захиститися від незаконних вимог ДАІ

1. Скаржтеся на розголошування інформації

   Зазвичай у віконці МРЕО, в яке потрібно звернутися за талоном ТО, водієві дають роздруківку, в якому вказана інформація про порушення ПДР, - про всі випадки, коли правила порушили ви (на будь-якому автомобілі), інші особи на цьому автомобілі і, якщо ви їздите за дорученням, власник автомобіля (на цьому або інших автомобілях). «Закон дозволяє нам вимагати штраф з власника транспортного засобу, або його представника», - вважає начальник ДАІ МВС України Сергій Коломієць.
 
   Сперечатися і влаштовувати скандали в МРЕО марно - усні аргументи співробітники ДАІ ігнорують. Але реально боротися з порушенням своїх прав письмово. Те, що вам видали лист паперу з інформацією про інших водіїв - порушників ПДР, є доказом розповсюдження співробітниками ДАІ конфіденційної інформації. По даному факту можна написати заяву про злочин в прокуратуру, посилаючись на ст. 182 «Кримінальні кодекси України», яка гарантує недоторканність особистого життя і свідчить, що незаконний збір, зберігання, використання або розповсюдження конфіденційної інформації про особу без його згоди є кримінальним злочином. «Часто працівники міліції йдуть на поступки, щоб людина забрала скаргу», - говорить Олексій Святогор.

2. Вимагайте законних доказів

   За українським законодавством, реєстрація інформації про здійснення водіями правопорушень повинна здійснюватися на паперових носіях (протоколах, ухвалах, записах в журналах ДАІ). Але оскільки папери на всіх не напасаєшся, ДАІ створило для себе якусь інформаційну базу, до якої вносяться дані про водія і суть його правопорушення.

   На думку співробітників Держспецзв'язку, записи в даній базі не можуть служити доказом наявності порушення або неоплаченого штрафу. У офіційній відповіді на адвокатський запит Олексія Святогора сказано, що «згідно ст. 8 ЗУ «Про захист інформації в телекомунікаційних системах», інформація з обмеженим доступом повинна оброблятися в автоматизованій системі із застосуванням системи комплексного захисту інформації. В даний момент база ДАІ процедури перевірки не пройшла, не дивлячись на те, що Госспецсвязі ще в листопаді 2008 року інформувало ДАІ про необхідність захисту інформації в даній системі».

   Іншими словами, не сертифіковане те, яким чином до згаданої бази вносяться дані про штрафи і як вони віддаляються. Фактично, з правової крапки зір, що не пройшов перевірку бази ДАІ мають юридичну силу, аналогічну написам на огорожах.

   За фактом незаконної відмови (на підставі одних лише даних несертифікованої бази ДАІ) в отриманні талона ТЕ водієві потрібно написати заяву в прокуратуру, підкріпивши свою позицію доказами, які зібрати нескладно.

   Потрібно написати в МРЕО, який відмовив у видачі талона ТЕ, заява, в якій повідомите, що ви бажаєте отримати інформацію письмово про те, чи є за вами які-небудь заборгованості по штрафах або інші підстави для відмови в техогляді. У документі потрібно вказати, що якщо такі дані є, то ви бажаєте отримати інформацію про дату їх виникнення, підстави виникнення, джерелі таких відомостей і терміні дії ухвал. Потрібно також зажадати надати їх копії, а якщо ж це неможливо - вказати джерело інформації про заборгованість.

   Співробітники МРЕО на таку заяву відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» зобов'язані відповісти протягом двох тижнів. Якщо в офіційній відповіді буде посилання про те, що інформація про заборгованість узята з електронної бази даних ДАІ - прикладете цю відповідь до скарги в прокуратуру як доказ перевищення даїшниками повноважень.

3. Вкажіть на терміни для стягнення


   Якщо до відповіді на запит про наявність підстав для відмови у видачі талона ТО прикладуть копію письмового протоколу і ухвали про накладення штрафу, тут же відправляйте ще один запит, в якому офіційно запитаєте: «До якої конкретно дати має бути пред'явлене ухвала до виконання?». Річ у тому, що, згідно ст. 303 «Кодекса України про адміністративні правопорушення» (і ця ж норма закріплена в Законі України «про виконавче провадження»), ухвала про адміністративне правопорушення не підлягає виконання, якщо воно не було пред'явлене до виконання в тримісячний термін з моменту винесення. «Закінчення цього терміну робить така ухвала нікчемним», - відзначає Олексій Святогор. Відразу ж пишіть скаргу в прокуратуру, до якої прикладете все листування. Проте до цього справа, швидше за все, не дійде - талон видадуть і так.

4. Подавайте на ДАІ до суду

   Адвокат Олексій Святогор вважає, що якщо, не дивлячись на всі листи і скарги, талон все одно не видають, немає ніяких перешкод для того, щоб подавати на ДАІ до суду і, окрім вимоги видати талон ТЕ, стягнути збиток, який виник унаслідок незаконних дій співробітників ДАІ. Перш за все мова йде про стягненні виниклого морального збитку. Правда, справа ця займе багато часу (8-9 місяців), а сума збитку, який можна реально стягнути, не перевищує 500 грн.

   А якщо унаслідок дій даїшників ви не отримали талон ТО до 15 грудня, можна вимагати і відшкодування матеріального збитку і збитку від упущеної вигоди - цілком можна відсудити 5-10 тис. і більш (залежно від ситуації). Збиток легко довести, якщо автомобіль для вас є джерелом заробітку грошей, наприклад, ви на нім возите вантажі або людей - до позовної заяви потрібно прикласти контракт, який ви не змогли виконати через відсутність талона ТЕ або інші докази, у тому числі і свідчення свідків. До речі, вже зараз можна спрогнозувати, що подібних випадків буде маса - якщо врахувати, що талони ТО не отримали майже 70% автомобілів.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1364 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 Андрій   (23.10.2009 09:09) [Матеріал]
Відразу ж пишіть скаргу в прокуратуру


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]