Субота, 18.05.2024, 19:23 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Вересень » 22 » Начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць відповідає на запитання
Начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць відповідає на запитання
22:34
У вівторок, 8 вересня, в гостях у From-UA був начальник Департаменту ДАІ МВС України, генерал-майор міліції Сергій Коломієць.

В ході відео-онлайн-конференції Сергій Генадієвич розповів про те, чи є в ДАІ план по штрафах, чи привело до бажаного результату посилювання відповідальності за порушення ПДР, що відбулося насправді в інциденті з кортежем прем'єр-міністра і про багато іншого.

Пропонуємо вашій увазі список поставлених питань і відповідей на них.


Михайло Юрійович:
-
Пан Коломієць! Ні для кого не секрет, що в податковій, ДАІ і ще ряду організацій існує план по штрафах. Питання, чому немає плану по вбивствах, пограбуваннях, згвалтуваннях? Або є? Вам не здається, що планування порушень - це ідіотизм? Або Ви вважаєте, що це норма.

С. Коломієць: - Ні, по-перше, плану по штрафах не існує. Інша справа, що якщо людина виходить працювати на вулицю, його командири розміщують в місці, де він потрібний, тобто в тих місцях, де, як правило, із-за порушень здійснюються події. Природно, простоявши цілий день і бачивши, що відбувається на дорозі, людина не може не виявити жодного порушення. Якщо він стоїть, і у нього нічого не здійснюється на очах, або під час патрулювання він не бачить жодного порушення, значить, він там не потрібний, там просто не повинен стояти інспектор, у нас їх не так багато. Тобто розстановка особового складу робиться з таким розрахунком і в таких місцях, де найчастіше здійснюються порушення і відбуваються події. Тому, прийшовши із зміни, інспектор, природньо, як будь-який токар або слюсар, повинен відзвітувати про роботу, виконану їм за день. Це не означає, що він повинен «робити» 10, 15 або 20 порушень, але якщо він не побачив жодного, природньо, виникають якісь питання. Таким чином, ситуація декілька регулюється. Другий напрям регулювання - це націлювання на ті порушення, які впливають насамперед на безпеку. Звичайно, він може піти і налузати порушень, які абсолютно не впливають на безпеку. Тому є певне регулювання в цій частині - насамперед це перехрестя, порушення виконання сигналів світлофора, швидкісні режими - ті, які найчастіше приводять до тяжких наслідків. У останньому це не регулюється ніяким чином, і ні про які плани, особливо грошові, мова не йде. За гроші з нас не питає ніхто.

Ася: - Живу в Донецьку. Дуже важко їздити із-за встановлених на кожному кроці рекламних щитів, що обмежують видимість. Багато хто з них встановлений абсолютно законно (всі дозволи є), але абсолютно неадекватно.
Як ваша служба може вирішити цю проблему? То ж торкається і встановлених на деяких перехрестях телевізорах. Для кого вони поставлені?


С. Коломієць: - Дійсно, я повністю з вами згоден. Ми внесли пропозицію в законодавчому порядку, коли міняли ряд законів, що стосуються дорожнього руху, про приведення норм установки реклами до європейських. На жаль, законодавці в даному питанні нас не подтримали, і нормативи залишилися старі, ті, які були. Можливо, вже після виборів треба буде повернутися до цього питання і законодавчо посилити вимоги до установки знаків. На сьогоднішній день ДАІ на це впливає досить відносно, насамперед місцеві органи влади визначають і виділяють місця для установки реклами, ми стежимо за тим, щоб не порушувалися нормативи, а ці нормативи дуже м'які. Разом з тим, є указ Президента, який зобов'язує нас постійно займатися контролем за рекламоносителямі, і за останні два роки три-чотири сотні, а то і більше незаконно встановлених рекламоносителей ми зняли. Зараз ця робота буде активізована, тому що дійсно, і тут я з вами повністю згоден, така проблема є. Було б добре, якби ми у результаті прийшли до європейських норм, коли такі носії можна встановлювати не менше чим в 250 метрах від траси. Хто їздив по Европе, той міг бачити, що такі щити там стоять в полях, далеко від дороги, тоді як у нас вони фактично нависають над проїжджою частиною.

Паша: - чому в Україні сильно намагаються ввести правила дорожнього руху та штрафи єс . мало?

С. Коломиєць: - Я можу вам відповісті питанням на питання - а 9,5 тисяч загиблих - це мало чи багато? А сьогодні ми маємо мінус 2,5-2,7 тисяч у порівнянні з 2007 долею. А в порівнянні до минулого долі у нас вже зниження 2 тисячі, завдяки введенню таких жорстких санкцій. Я вважаю, що це і є відповідь на ваше запітання. А насправді наші штрафі - найніжчі в СНД. Білорусь, Росія мають набагато жорсткіші санкції, не кажучи вже про Європу. Це просто контраст такий після 17-340 грн.

Юрій: - Пан Коломієць, в березні цього року у мене були вилучені права по ухвалі суду, який відбувся в 2006 р., про що я не знав і знати не міг, оскільки проживав в РФ. Матеріалів справи немає, протоколу немає, одна постанова. У постанове не вказана адреса, місце народження вказане не правильно (Алстійськая АССР - такою не знаю), сімейний стан - невірне, вказана національність - єврей (при особистій зустрічі з суддею вона сміялася, я не схожий абсолютно). Три роки наша "доблесна" міліція не могла виконати вирішення суду, кримінальні справи закриваються за давністю, вони складали на мене протоколи протягом цих років не один раз, де вони були і що мені робити. Заочна практика позбавлення має рацію - це не новина. Коли це кінчиться, з кого запитати? Сильно скривджені вони, якщо не хочеш вирішувати питання на місці, помстяться позбавленням має рацію - заочно... Бігай доводь, що ти не верблюд.

С. Коломієць: - Я думаю, якщо ви знаходилися в Російській Федерації, ви не могли порушити тут і, відповідно, не могли потрапити під юрисдикцію закону України. А якщо ви потрапили і порушили, і на вас був складений протокол, а протокол у той час міг складатися тільки у вашій присутності, означає ви вже знаходилися в Україні. При складанні протоколу людині обов'язково указувалося, куди він повинен з'явитися. А якщо він недисциплінований і не з'явився - це його особисті проблеми, це досконало жодним чином не може зупинити суд, навпаки, це є для нього обтяжливою обставиною. Якщо йому є що сказати, він приходить до суду і захищає свої права. А якщо він вирішив не захищати свої права, це теж його особисте право, тому тепер він повинен нарікати тільки на себе. І якщо не було вилучено своєчасно посвідчення - а раніше був механізм, коли посвідчення не вилучалися, - те дана ухвала набуває чинності з моменту вилучення водійського посвідчення. А то, що ви сказали про вказану неправильно національність в ухвалі, я думаю, це лукавство, у нас навіть в паспорті національність не указується.

Костянтин: - Добридень.
Згідно наказу Е111, екіпажам ДАЇ дозволено наздоганяти мотоциклістів, проте якщо мотоцикліст без шолома - гонитва заборонена. Як Ви думаєте, чи не стане це стимулом для мотоциклістів їздити без шолома?


С. Коломієць: - Ні, це не стане стимулом, тому що для мотоциклістів буде серйозне посилювання правил з початку наступного року. З першого січня 2010 року всі мотоцикли мають бути зареєстровані. Якщо раніше ми реєстрували тільки мотоцикли більше 50 кубиків, і цим багато хто користувався, так що багато 100- і 150-кубових мотоциклів їздили без реєстрації, то з наступного року мотоцикл обов'язково повинен буде мати реєстраційний номер, а мотоцикліст - посвідчення водія. А за відсутність шолома і так є серйозне покарання. Я думаю, ці три чинники, які вводяться з наступного року, допоможуть нам боротися за дисципліну мотоциклістів. А за те, що не зупинився на вимогу співробітника ДАІ - це вже зовсім інший ступінь відповідальності, це позбавлення має рацію і серйозні штрафи.

Олег: - Здрастуйте!
Скажіть, будь ласка, як в даний час ДАІ співпрацює з органами реєстрації автотранспорту інших республік, зокрема з Республікою Молдова. Шостий раз за півтора роки продовжую тимчасовий реєстраційний талон, оскільки міністерство реєстрації транспорту Молдови ігнорує запити ДАІ.
Спасибі.


С. Коломієць: - Особливих проблем у нас з цим немає. Якщо у вас є конкретне питання, звертайтеся до Департаменту, у нас нормальні зв'язки і з Росією, і з Білорусією, і з Молдовою, і навіть з Іспанією і Португалією. Угорщина теж постійно нас запрошує про правомірність видачі має рацію, і ми підтверджуємо. Є нормальні робочі стосунки, але не на рівні області, а на рівні МВС. Можливо, ви не за адресою звернулися, звертайтеся конкретно до нас, вул. Лукьяновськая, 62, є також телефон довіри 272-46-59, і я думаю, що це питання ми вирішимо.

Алеськсандр Київ: - Поважаний товариш генерал!
На даному сайті скандальний український журналіст Анатолій Шарій дуже часто захищає силовиків, зокрема неодноразово - ДАІ. Скажіть - це випадковість, або ж Шарій працює на ставці, так завзято відстоюючи заплямовану честь мундирів?


С. Коломієць: - Я нічого не знаю щодо скандальності Шарія, так само як нічого не знаю про його ставки. Здається, кожна людина в Україні може мати свою власну думку, і якщо ми перераховуватимемо тих, хто необ'єктивно нападає на ДАІ або незаконно розміщує помилкові матеріали про ДАІ (можна пригадати хоч би сайт «Україна кримінальна», де помістили статтю «На хабарі спійманий начальник ДАІ Чернігівської області», а через дві години зняли), то ніякого часу не вистачить. Це абсолютно неймовірні і некоректні речі. А якщо людина захищає політику держави в області безпеки руху, в даному випадку навіть не ДАІ конкретно, а законодавчу базу і так далі, це треба тільки вітати. Така людина якраз сприяє тому, що цього року у нас на дорогах загинули на 2 тисячі менше людей, ніж у минулому. А ось ця оскаженіла кампанія, яка зараз розгорнена в деяких ЗМІ: «Порушуйте! Ми навчимо вас як відмазувати, ми дамо вам книги, як відповідати інспекторові, якщо ви не пристебнулися ременем» і так далі - ось ці люди якраз вбивають на дорогах людей своїм словом.

Грег
: - панове Сергію! Хто протягнув пластиковий талон про проходження техогляду за 100 гривень? чи не вважаєте ви що це корупційне рішення? адже 100гривень він не може коштуваті ніяк?

С. Коломієць: - Таке саме запитання було тільки що на прямій лінії в присутності Юлії Володімірівні Тимошенко і там наш міністр чітко роз’яснів - по-перше, введення талону обумовлено новими позиціями законодавства, що талон повинний вилучатися і повертатися. За два роки експлуатації такий талон може бути вилученій десяток разів у недісциплінованіх водіїв, ви розумієте, що з нього залишиться. По-друге, підвищено захист інформації на талоні, тому що підвищено штрафи і т.д. і деякі люди намагаються купити якісь «ліві» талоні і їздити з ними. По-третє, цей талон чипованій і цей чіп дозволити нам вже без додатковіх витрат увійті в європейську зону дії таких, так би мовити, автоматичних талонів, має рацію і т.д., складати автоматичні протоколи, автоматичний візначати, які стягнення рахуються за людиною. І у майбутньому, коли введуться бали, також будуть нараховуватісь або на талон техогляду, або талон посвідчення водія. Що стосується ціни - паперовий талон сьогодні коштує 22,50, плюс до 20 гривень доходити вартість пакетику, який додається до нього, тобто в сумі виходить біля 40 гривень. А пластиковій, разом з його носієм, який йде в комплекті, коштує 100 грівень. На сьогодні каністра бензину коштує 160 грівень. Тому раз на два роки говорити про торбу в сто гріивень, на мій погляд, просто смішно, а зважаючи на вартість автомобілів, про цю різніицю в 60 гривень можна навіть не згадуваті. Не знаю, хто роздуває цю кампанію, але раз на два роки заплатити плюс 60 гривень на мій погляд можна.

Антон: - Сергій Геннадьевіч!
Два питання:

1) Згодне 482 наказу співробітникам ДАІ заборонено гальмувати водія без причини. А перевірка документів причиною не є. У разі зупинки, що все-таки робити? Можна не пред'являти документи взагалі?

2) Ви можете донести до своїх підлеглих, що згідно українському законодавству, водій має повне право здійснювати відео- і фотографування у момент спілкування із співробітником ДАІ?


С. Коломієць: - 1. Ні, документи не пред'являти не можна, тому що непред'явлення документів вже є грубим порушенням - невиконанням законних вимог працівника міліції і може спричинити навіть затримання в органи внутрішніх справ. Але якщо працівник міліції вас зупинив і не може пояснити, чому ж він вас зупинив, природньо, можна повідомити про це нам на пряму лінію, і ми розбиратимемося з кожним конкретним випадком, тому що просто перевірка документів дійсно не є причиною для зупинки.

2. В принципі, напевно, може. Я, чесно кажучи, не настільки глибоко знаю законодавство в області захисту інформації, преси і так далі, і не можу сказати, чи можна будь-якого громадянина України фіксувати при виконанні ним його службових обов'язків. Але я думаю, що в цьому нічого поганого  немає, мало того, на сьогоднішній день ми навіть обладнали автомобілі (на жаль, ця програма пригальмувалася із-за кризи, але я думаю, що вона буде продовжена) приладами фото- і відеофіксації не тільки дій інспектора, але і тих людей, які застосовують по відношенню до інспектора якийсь тиск, починаючи від морального і закінчуючи силовим. Тому я думаю, що ми йдемо в загальному напрямі, можливо, обладнали всіх інспекторів маленькими фотофіксаторами, а можливо, їх автомобілі. Вже є такі напрацювання. Тому поганого тут я нічого не бачу.

Що володіє миром: - Я хотів би знати, коли ДАІ займеться пішоходами? Пішоходи в більшому випадку абсолютно не мають уявлення, як поводитися при переході і на дорозі взагалі. Тим самим піддають небезпеки себе і водіїв. Не погано б, якби ДАІ через телебачення на всіх Українських каналах почало навчання пішоходів поведінці на дорогах і переходу дорогі по пішохідному переходу на нерегульованих перехрещеннях і поза такими. Скажіть, що немає грошей? Штрафуйте пішоходів і на ці гроші їх учіть.

С. Коломієць: - Все правильно ви говорите, тільки трішки плаваєте в законодавстві. Насправді на ДАІ покладений контроль за дотриманням правил, в т.ч. за дотриманням законодавства, а навчання всіх верств населення покладене законом на відповідні відомства, підприємства, починаючи з дитячих садів і шкіл. Природно, треба учити, природно, цей закон сьогодні не виконується повною мірою. Але не ДАІ повинно учити, ДАІ - це не вчителі, а насамперед контроль на дорозі. Можливо, ми десь недоробляємо, недостатньо примушуємо інші відомства, в т.ч. приватні структури, займатися навчанням, як це передбачено законодавством. Що стосується пішоходів, та кількість ДТП із загиблими людьми з вини пішоходів і за участю пішоходів скоротилося, так само як і загальна кількість подій, десь на третину, навіть трохи більше. Тому я думаю, що ті заходи, які ми сьогодні застосовуємо до пішоходів, цілком достатні. Можливо, комусь не подобається, що треба зупинятися, коли пішохід йде по переходу, але це вже питання культури на дорозі.

Микола Іванович: - У мене давно в голові крутиться відкритий лист до Вас. Назвав я його так:"На дорогу, як на війну". Дорога стала местомом нередськазуємості. Кваліфікація більшості водіїв нульова. Регулювання дорожнього руху або ніяке, або на шкоду учасникам руху. Останній приклад - автогонки в Одесі. Декілька днів підряд блокували частину міста і хоч би в насмішку намалювали один корявий плакатик з маршрутами об'їзду. Наявність Ваших працівників на дорозі мені, законопокірному водієві, обіцяє лише нервування. Чи знаєте Ви про це?


С. Коломієць: - Що стосується кваліфікації. Дійсно, є серйозні прорахунки в підготовці водіїв, і зв'язані вони були насамперед з тим, що ДАІ була багато в чому усунена від підготовки. У тому числі і в процесі ухвалення іспитів - не секрет, що багато хто здає або по якихось підказках, або завдяки якимсь корупційним явищам в цій системі. По-перше, на сьогоднішній день ми повністю відійшли від поняття екстерну, чим, я думаю, багато в чому понизили корумпованість екзаменаційних підрозділів. По-друге, сьогодні закінчується багатобічне підписання чотирьма відомствами - Міністерством праці, МВС, Міносвіти і Мінтрансом - єдиного порядку акредитації, яка передбачена законом, і всі учбові організації будуть акредитовані. Я думаю, це відбудеться вже протягом наступного півріччя, можливо, до кінця наступного року. І багато хто з них відсіється, тому що не відповідають ніяким критеріям. Одночасно розробляються єдині учбові програми, які будуть затверджені ухвалою Кабміну, також будуть впорядковані правила дорожнього руху, тому що з моменту виходу останньої редакції Правил пройшло вже близько 9 років, і більше п'ятисот з гаком правил було внесено різними ухвалами. Сьогодні треба видати нову редакцію правив, в якій будуть враховані всі ці моменти. У цьому я з вами згоден.

А з тим, що працівники ДАІ роблять на дорогах тільки безлад, з цим я не можу погодитися. Були експерименти на вищому рівні, коли ми знімали працівників ДАІ з дороги, і вони показали, що число загиблих на дорогах досягало 50 чоловік за добу. Така цифра у нас бувала до цього, можливо, раз на рік. А сьогодні ця цифра 13-13,5 чоловік. Тому я б не зменшував роль ДАІ і не говорив, що вона створює тільки складнощі. Прагніть трохи менше порушувати, і складнощів не буде.

Іван Корнілов, Крим: -
Сергій Геннадьевіч!
Схоже, що Ви щиро хочете перебудувати роботу ДАІ. Хочеться побажати Вам успіхів на цьому шляху.
Але більшість громадян-водіїв вважають, що з цими працівниками, зіпсованими чванством, хамством і хабарництвом, це неможливо.Чищення має бути радикальна!Удачі!


С. Коломієць: - На жаль, я згоден, спадщина у нас не дуже хороша. Але разом з тим ми серйозно займаємося кадровими питаннями, підсилили вплив Департаменту ДАІ на кадрові питання. У нас, на жаль, на сьогоднішній день всі кадри ДАІ знаходяться в кадрах УВС, тобто Департамент був більший як політичний орган, а безпосередньо прийом на роботу, навчання і у тому числі і відповідальність наших співробітників відноситься до парафії УВС. Часто, коли ми навіть виявляємо серйозні порушення, ми передаємо матеріали в УВС, і там вони «вмирають», і фактично йдуть від відповідальності співробітники, які зробили ці порушення. Але на сьогоднішній день наказом міністра мої права посилені, тобто я можу вже карати людей, подавати відповідні подання, тому я думаю, що позитивне зрушення в цій роботі буде. Насамперед це, звичайно, підбір кадрів і навчання. До речі, всупереч існуючій думці, що потрібно платити великі гроші, щоб прийти працювати в ДАІ, на сьогоднішній день у нас некомплект в Криму, некомплект в Києві і деяких інших крупних містах. Зарплата все-таки не дуже велика, а робота дуже важка. І якщо хтось думає, що людина приходить до нас тільки гроші гребти лопатою, вони помиляються. Просто хотілося б, щоб люди постояли поряд з інспектором ДАІ і подивилися, яка це важка робота. Природно, не кожна людина витримує, деякі деградують, тому що дуже складно фізично. Неправильне живлення, мороз, сніг, сльота...

В той же час ми хочемо поставити питання, яке вже вирішене в Росії і Білорусії, - щоб на дорогах стояли одні офіцери, а не сержанти. Тобто ті працівники ДАІ, які ухвалюють рішення, виносять серйозні ухвали про штрафи, повинні мати вищий рівень підготовки. І я думаю, ми добиватимемося переходу на повністю офіцерський склад в структурах ДАІ, тому що офіцер все-таки ухвалює більш зважені рішення, а спілкуватися доводиться з людьми різного рівня - починаючи від депатутов-министров-академіків і закінчуючи працівниками колгоспів. Тому інспектор має бути і певного культурного рівня. Все це у нас заплановано і передбачено, але тут є декілька аспектів - по-перше, відсутність резерву і кадрів, які б стояли в черзі і просилися в ДАІ, по-друге - треба переробляти нормативну базу, а по-третє - зараз, поки ми не зловимо людини за руку, ми його виховуємо до останнього. До речі, тут теж є цікавий аспект - ми хочемо перейти на контракт, є вже така ініціатива міністра, і я думаю, що ми все-таки це питання «доб'ємо» і перейдемо на контрактну основу роботи в ДАІ. Якщо людина підписуватиме контракт, нам легше буде від такої людини позбавитися у разі порушення ним контракту. Тому що на сьогоднішній день в загальній системі законодавства це дуже важко - люди відсуджують, оспорюють, навіть людини, яку зловили за руку, звільнити дуже складно, це трудомісткий і тривалий процес. А в цілому я згоден з вами, треба підвищувати якість рядів ДАІ.

Андрій: - Сталося ДТП за участю прем'єрського кортежу. Винним назвали водія BMW. Ніби те він руйнує правила дорожнього руху і
тому всі шишки полетілі на нього. Проясніті ситуацію можете? Чи не знайшлі у цій ситуації крайнього?


С. Коломієць: - Я вам розповім все з перших вуст, щоб всі нарешті зрозуміли, про що йде мова. Механізм тут був дуже простій. По-перше, у нас є три особи, які охороняються - Президент, прем'єр-міністр і Голова Верховної Ради. Більше осіб, що охороняються, у нас в державі немає. Є закон про це, де розписано, що не тільки вони самі, але і транспортні засоби, які їх перевозять, є режимними  об'єктами. Не можна просто кинути машину прем'єра на вулиці і піти в магазин, тому що в цей час туди хтось може підкласти вибухівку або щось подібне. Це політичні моменти. Тому суворо регламентовано, як їздять з прем'єром і як без неї, як з Президентом і без нього, тому що, за великим рахунком, потенційні зловмисники не повинні знати, їде там хтось чи ні. Тому немає такого, що з мигалками машини йдуть, коли там є прем'єр, а без мигалок - коли немає прем'єра. Є строгий регламент, і завжди ці машини супроводяться з мигалками.

Другий аспект - в правилах дорожнього руху написано, що побачивши мигалки червоного кольору необхідно прийняти управо, я підкреслюю - управо, зупинитися, пропустити кортеж і потім поїхати далі.

Тепер описую механізм - повертають на Дніпровський спуск, в цей час доби він односторонній і працює тільки вгору. Вони йдуть в лівому ряду, на невеликій швидкості, тому що там поворот 90 градусів. Хто там їздить, той розуміє, що на тій відстані в сто метрів не набереш 180-200 км/год. У них швидкість була десь 90 км/год, трохи вище, ніж зазвичай, але це дозволено в нормативних документах, пов'язаних з охороною. Так от - йдуть автомобілі, і в цей час громадянин на BMW, прізвище якого я не називатиму, з правого ряду починає повертати на заїзд до священних джерел у бік Лаври. І підрізає автомобіль супроводу. Якби у цей момент в автомобілі супроводу була особа, що охоронялася, його водій взагалі не мав права здійснювати дії, які він зробив. А він фактично врятував машину цієї людини, і самого цієї людини, яка порушила, від травми. По інструкції він повинен був просто бити машину, що підрізає його, і тоді б все стало на свої місця, видно була б повна картина. А водій пішов управо і різко загальмував. Це дозволило йому уникнути травмування людини, яка управляла BMW. А той спокійно в цей час заїхав туди, куди йому треба, і як ні в чому не бувало сьогодні будує з себе ангела. Відповідно, супроводжуваний автомобіль, який набагато важче, тому що він броньований, теж зробив екстрене гальмування, але трохи йому не вистачило, і він ударив в зад машину супроводу.

А зараз дивитеся - не було виконано основну вимогу - побачивши червоні маячки, прийняти управо, а не вліво, як він повернув і поїхав в Лавру, і тепер пише в поясненні, що закінчив свій маневр. Він не виконав найголовнішу вимогу, що і привело до всього цього інциденту. А зараз він розповідає, що він білий і пухнастий, а все навколо ідіоти. Люди з машин супроводу їздять десятками років, це досвідчені водії, ніколи у них нічого подібного не траплялося, а тут раптом таке відбулося. А він говорить, що ні при чому. Тоді чому ж це трапилося? Чому ж почав раптом екстрено гальмувати автомобіль супроводу? Тому для мене в цій ситуації все очевидно, і коментувати тут особливо нічого. Наші співробітники поступили гуманно - вони порахували, що краще розбити зад автомобіля ДАІ, чим лупити в бічні дверці BMW, де сидить водій, і покалічити сторонню людину. Отже я вважаю, що за такі дії їх ще треба заохотити. А задня машина по законах фізики нічого зробити вже не могла і наздогнала машину супроводу, що підтвердить будь-яка експертиза, якщо така знадобиться. А зараз ми чекатимемо суду, який ухвалить своє рішення, і тоді всі питання мають бути зняті.

Андрій Петрович: - На Бульварі Дружби Народів в Києві з'явилися знаки, що обмежують рух до 80 км. в годині Але ж в населеному пункті, яким є Київ, існує загальне обмеження - 60 км. в годину! Або я щось пропустив?

С. Коломієць: - Це зроблено саме з метою підвищення бар'єру, тобто обмеження в даному місці не 60, а 80, керуючись першою фразою першої частини 122-ої статті, де написано про «перевищення встановленої швидкості на 20 і більш». Встановленою в даному випадку знайомий «80». І те, що є спроби деяких прокоментувати, що це порушення знаку, а не порушення швидкості, - це відмітається, є певні роз'яснення з нашого боку. Це зроблено з метою підвищення можливостей швидкісних режимів там, де немає пішохідних переходів на одному рівні, де є розділова смуга, де є по 2-3 смуги в кожному напрямі, тобто де дійсно є технічна можливість підвищити швидкість. Хоча ми по суті не підвищили її, а привели до фактичної, оскільки їхали всі водії. Просто раніше можна було кожного зупиняти і карати, а сьогодні ми прибрали цю, скажімо так, пастку, тому що дорога хороша, а їхати треба було поволі. Це було зроблено після відомого виступу Кужель, коли вона хотіла скрізь підняти обмеження, але ми відповіли, що скрізь не можна, тому що в Европе скрізь 50, але в окремих місцях, де, як ми проаналізували, немає аварійності, є нормальні умови, ми підняли знаками до 80 км/год. А з урахуванням відомого запасу можна їхати ще трохи швидше.

Сергій: - чи Існують Ради ветеранів служби ДАІ при Вашому департаменті?

С. Коломієць: - Ради ветеранів при Департаменті не існує, наші ветерани - члени загальної ради ветеранів МВС, а ось суспільна рада у нас існує, туди входять ветерани ДАІ і інші люди, які пов'язані з дорожнім рухом, із законодавчими ініціативами із цього приводу. Він невеликий, людина 12-15, при цьому ніякі спеціальні документи його членам не видаються, вони збираються щомісячно на нараду, і ми радимося з ними при якихось законодавчих ініціативах і по питаннях організації нашої роботи.

Антон: - Дике розшарування суспільства прищепило до ситуації, коли штрафи за порушення ПДР для одних просто величезні (що правильно), але для інших - не перевищують вартість обіду. Крім того, низькі зарплати співробітників ДАІ сприяють розквіту корупції.
Чи не здається Вам, що для нашої країни буде корисний скандінавський досвід: коли штраф залежить від тяжкості порушення і річного доходу порушника, а для нас від оцінної вартості авто порушника?
При цьому, вважаю за корисний, прив'язати зарплату співробітників ДАІ до суми стягнутих штрафів на рівні 25-50%. Таким чином підвищиться і рівень життя ваших підлеглих, і знизиться бажання брати хабарі.


С. Коломієць: - Природньо, потрібно диференціювати штрафи, але ви знаєте, у нас більшість людей, що потрапляють на дорогих іномарках в ДТП, вони офіційно безробітні. Дуже важко прив'язати штрафи до доходів. Допустимо, їде водій, який отримує 3-4 тисячі гривень в місяць, на розкішному «Мерседесі». Господар у «Мерседеса» є, він багата людина, але винен-то водій, якщо він щось зробив. Як у такому разі прив'язати штраф до вартості машини? Інше питання, якщо ми не знаємо, хто їхав за кермом, ми можемо відповідальність повісити на власника - це дійсно прописано в законі. Але якщо ми зловили водія, який був за кермом господарського «Мерседеса», він повинен відповідати по сумі вартості автомобіля? Це неприйнятно. Я думаю, що коли час чорного нала і зарплат в конвертах піде, коли почнеться нормальне декларування доходів, тоді потрібно буде якимсь чином прив'язати розміри штрафів до доходів. Але не у бік зниження, а тільки у бік підвищення - я вважаю, що сьогодні штраф в 340 гривень, або 40 доларів - найсмішніший штраф в Європі і СНД. Вже нікуди знижувати, його можна тільки підвищувати для певних верств населення.

Костянтин, Київ: - 1. Чи ведеться робота по вдосконаленню законодавчої бази? Адже з кожним роком міняються автомобілі, збільшується транспортний потік, а правила залишаються в основному все ті ж - міняються тільки штрафи.
2. Чи займається ДАІ модернізацією засобів, що забезпечують дорожній рух (знаки, розмітка, світлофори і тому подібне)? Я говорю про дороги в цілому, а не тільки про нових і лише в Києві - є багато ділянок на головних трасах, на яких із-за поганої видимості знаків і розмітки створюється дуже багато аварійних ситуацій.
3. Чи співробітничає ДАІ з дорожніми службами - адже безпека на дорогах дуже часто залежить від якості покриття і своєчасного його ремонту? Адже 90 відсотків дорогий в Україні в жалюгідному стані (мене особливо цікавить це питання як мотоцикліста).
4. Чи їздите Ви особисто за кермом на автомобілі по Україні? У які регіони найчастіше? Як вам дорогі, чи виходить насолодитися автоподорожжю?


С. Коломієць
: - 1. Звичайно ведеться. Ми вже зробили комплексний серйозний закон, сьогодні під нього ми закінчуємо ще дві ухвали Кабміну, які необхідно прийняти, і загалом основна частина нашої законодавчої роботи, я вважаю, вже завершена. Потрібно дати устоятися розумінню в суспільстві реалій, які складаються на дорозі, а потім, можливо, десь і шліфувати ці законодавчі акти. Але основну частину - в частині підготовки водіїв, в частині відповідальності, в частині стягнення штрафів і так далі - ми заклали в наш законопроект, який був прийнятий Верховною Радой. Тепер, я думаю, потрібно на якийсь час припинитися в законодавчому плані, попрацювати в цьому законодавчому полі, а потім, проаналізувавши через час плюси і мінуси, з мінусами ще попрацювати законодавчо.

2. Модернізацією ми не займаємося, це обов'язок власників дороги - або Укравтодора, або комунальних служб, які уповноважені міською громадою експлуатувати дороги. Але ми втручаємося в цей процес - ми зобов'язані давати розпорядження, ми робимо весняно-літнє і осінньо-зимове  обстеження. Але в цій галузі стільки проблем - потрібно поміняти сотні тисяч знаків, десятки кілометрів огорожі встановити, сотні тисяч кілометрів розмітки зробити, освітлення влаштувати. Фактично, по нашому Госту у всіх населених пунктах має бути освітлення дорогі, мають бути тротуари і так далі Це все будувалося з порушенням нормативів і експлуатується з порушенням нормативів. Дуже багато проблем в дорожньому комплексі. Великі надії ми покладаємо на Євро-2012, тому що дійсно зараз робиться серйозна комплексна програма по модернізації дорогий.

До речі, дуже погану службу зіграло те, що продовжили термін техогляду - зараз він вже повернувся назад. За півріччя недопоступило транспортного збору близько 260 млн. гривень. А це єдині гроші, які йдуть місцевим органам влади для підтримки стану дорогий і технічних засобів регулювання.

3. Співробітничаємо шляхом видачі штрафів, накладення стягнень і видачі розпоряджень на усунення недоліків змісту дорогий. На жаль, люди платять штрафи, але дороги від цього не поліпшуються. Найбільша проблема зараз - фінансування.

4. Так, я їжджу особисто за кермом, якщо узяти останні 2 року, то їздив в основному на батьківщину - до Сум, це дорога Київ-Харків, потім поворот на Ромни в Пірятіне, і потім до Сум. Це 360 км. Дорога Київ - Харків непогана, від повороту в районі Полтавської області огидна, а далі до Сум - більш-менш, хоча і вузька. А щодо насолодитися - це внутрішньо відчуття людини. Я виріс в цій країні і бачив різні дорогі, і скажу вам, що раніше за дорогу були ще гірше, ніж зараз. Якби я приїхав з Європи або Америки, звичайно, мені б було обтяжливе і похмуро, а так я вже звик. Це те ж саме, що насолодитися нашою ковбасою, яку ми звикли їсти, а імпортна може бути і смачніше, але ми їмо нашу. Це справа звички і внутрішнього світовідчування. Якщо говорити про нормативи, то далеко не скрізь вони дотримуються, я вже вище про це говорив.

У нас мова йде про європейському рівні безпеки. У 2007 році у нас гинуло 26 чоловік в день, в 2008 - 20 чоловік в день, зараз - 13-13,5. На 100 тис. населення у нас однозначно краще показники, чим в Росії і Білорусії, і по рівню безпеки ми вже наблизилися до деяких країн Європи, особливо Східної Європи. Але безпека - це не тільки контроль по лінії ДАІ. Дуже добре, що у нас був резерв, тому що раніше була взагалі повна безконтрольність і безкарність. За рахунок цього ми на 37% зменшили кількість загиблих, на 30%

Вибачаємся за можливі неточночті при перекладіз російської.
Використано матеріали з сайту : www.from-ua.com

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2579 | Додав: taksi | Рейтинг: 2.0/1 |
Всього коментарів: 2
0  
2 S   (16.11.2010 14:28) [Матеріал]
Те про що говорить генерал все маячня,всі вони знають що і де відбувається,В мене є знайомі *гаїшніки* вони мені все розказали.

0  
1 Олександр   (31.05.2010 14:32) [Матеріал]
Скажите пожалуйста до каких пор в г Владимер - Волинский Волинской обл будут відсутні талони технічного огляду під час проведення оного. Сколько раз еще мне прийдется сбегать до виконавчої служби за довідкої про відсутність штрафов (дійсна 1 тиждень), сколько раз пройти тех осмотр на станции тех обслуживаний (дійсна 45 дней - 138 гр),сколько времені потерять, в то время как я исправно оплачиваю все видатки вказані при проведенні ТО. Часто биваю в м Київ могу оказать допомогу з доставкої єтіх талонов до визначеного города - виконать службові обовязки деяких посадових осіб, еслі вони в меру своей занятості не могут єтого виконать.....
Р.S запропоную свою допомогу на всіх Ваших сайтах какие найду


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]