П`ятниця, 03.05.2024, 10:59 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Травень » 13 » "Осмотр" і "досмотр"- в чому полягає різниця?
"Осмотр" і "досмотр"- в чому полягає різниця?
17:37
Нерідко інспекторами ДАІ застосовується фраза «Відкрийте багажник». І часто нічим не мотивована! Наприклад, при банальній зупинці водія, особливо за конкретне порушення ПДР. Більшість водіїв виконають це прохання, а то і вимога не оглядаючись. Що це? Сила переконання даішників або просто неписьменність водія в цьому питанні?

Насправді не потрібно бути психологом, щоб зрозуміти причини такої поведінки водіїв. Адже багато хто переконаний, що все, чого б не зажадав даішник - законно. По популярності йому не поступається завуальованим страхом водіїв перед людиною у формі - мовляв, співробітник органів, як лом, всі прийоми проти нього безперспективні. Непогано хоч би знати про свої права в цій ситуації, а застосовувати їх або покірно виконувати будь-які вимоги ДАІ - вирішуйте. І якщо причину зупинки у вигляді невиразного «Перевірка документів» стерпіти ще якось можна, то незаконне вторгнення у ваше авто - це вже ні в які ворота. І справа навіть не тільки в принизливості всієї цієї процедури, застосованої до начебто законослухняного громадянина, питання в іншому: бездумно погоджуючись на відкриття багажника, водій не усвідомлює, що це може мати зовсім непривабливі наслідки. Хіба мало що можуть, наприклад, підкинути.

Законодавчо передбачено більш-менш чіткий перелік випадків, коли вимога показати салон машини або багажник є законною. Звичайно з поправкою на те,  що часто фраза «закон як дишло» дуже справедлива до нашого державного апарату і його норм. Розберемося насамперед з поняттями, до яких відноситься бажання працівника ДАІ заглянути у Ваш автомобіль. У Законі України «Про міліцію» є дві норми, що стосуються питання, що цікавить нас. Для виконання покладених Законом обов'язків міліції дано право:

1) «...оглядати транспортні засоби і перевіряти у водіїв документі на право користування й керування ними...» (п.21ст. 11);

2) «...проводити огляд осіб, зазначеніх у пункті 5 цієї статті, речей, що знаходяться при них, транспортних засобів і вилучати документі та предмети, що можуть буті речовими доказами або використані на шкоду їх здоров'ю»; (п.6 ст. 11).

Як бачимо, російські терміни «осмотр» і «досмотр», Верховна Рада хитро заховала в одне слово «огляд», не замислюючись, яка між цими поняттями неймовірна різниця, можна навіть сказати пропасть. Так от звідки смута, що співробітник Державтоінспекції може зажадати все, що його душі завгодно? З неоднозначного трактування даних понять водіями і даішниками, адже законодавець роз'яснити їх просто не спромігся!

Відзначимо, що в першому випадку мова йде про праві ОГЛЯДАТИ (візуально і лише  зовні) вашого залізного коня на механічні пошкодження і технічні несправності, перевіряти наявність документів при оформленні ДТП або порушень ПДД. Другий же варіант передбачає саме ОГЛЯД осіб і речей, вилучення того, що може бути речовим доказом. І торкається це саме осіб, підозрюваних в скоєнні злочину, осіб, відносно яких як мери припинення вибрано узяття під варту, а також осіб, адмінправонарушенія, що зробили, і так далі. Тобто до звичайного громадянина, що поспішає по своїх справах і, як правило, що не має конфліктів із законом, дана норма відноситься дуже і дуже рідко.

Крім того, вимога відкрити багажник, як і показати вміст сумок, є оглядом ТЗ і речей і вимагає зовсім іншої процедури, чим огляд. Якщо зовнішні несправності вашого авто, виявлені при його огляді,  можуть стати для вас корисною інформацією, і співробітник ДАІ має право вам на них вказати, то огляд повинен йти по чітко встановленому законом механізму і передувати йому повинен протокол про адмінзатримання або затримання за підозрою в скоєнні злочину. До моменту його складання Ви - вільна людина, оскільки без складання протоколу про затримання чоловік НЕ затриманий. Тільки ПІСЛЯ складання протоколу затримання у працівників міліції з'являється право на огляд особистих речей і транспортних засобів. Як видимий - все не так просто, як хочуть представити це нам працівники «органів».

Отже, для огляду багажника або сумок, міліції потрібно скласти протокол про Ваше затримання, вказавши норми закону, кримінального або адміністративного, згідно яким воно проводиться. Крім того, для огляду необхідний ще і протокол огляду або про це робиться відповідний запис в протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання. Також необхідна присутність двох понятих, звичайно ж, не співробітників ДАІ, а ось ваші пасажири або швидко прибули по дзвінку знайомі, цілком можуть бути ними, ні єдиний НПА цього не забороняє! До речі, особистий огляд жінки може проводити тільки співробітник міліції тієї ж статі і у присутності двох понятих, також жінок.

Підведемо невеликий підсумок: невмотивована фраза «Відкрийте багажник/бардачок/карман ширше», «Дайте глянути телефон, мені здається він крадений», «А що це у вас, покажіть/дайте/дістаньте» є незаконною. Тим більше незаконна нахабно, без попиту що протягнулася в салон авто  рука співробітника ДАІ.

Співробітник міліції може спробувати «залякати» вас статтею 122-3 КпАП і розповісти про те, що перешкода проведенню працівником міліції огляду ТЗ в передбачених законом випадках тягне штраф. Піддаватися цьому не варто. По-перше, дана стаття скасована в 2008 р. По-друге, попросіть уточнити, який саме законний випадок має на увазі доблесний вартовий порядку. А законним є лише випадок складання протоколу про затримання. І якщо все-таки його складуть, то, пославшись на ст. 5 Закону «Про міліцію», вимагайте роз'яснити права затримуваної особи, а також вручити письмово роз'яснення статей 28, 29, 55, 56, 59, 62 і 63 Конституції України і встановлених законами прав затриманих осіб. Це викличе набагато більше замішання, ніж знання Вами законних підстав проведення огляду. Адже, крім того, що даішникові доведеться пояснювати те, чого він сам до ладу не знає, але ще і видати те, чого у нього, швидше за все, не опиниться. І можливо, усвідомивши, що зв'язуватися з юридично грамотним водієм собі дорожче, Вас тихо-мирно відпустять геть.

Не забуваємо про те, що, ставлячи питання і озвучуючи вимоги, не варто зловживати гучністю вашого голосу і, вже звичайно, не рекомендується грудьми закривати багажник. М'яко, але переконливо, озвучуємо: "Які законні підстави для огляду?", від кількості повторів даної фрази її м'якість і спокійна манера вимови мінятися не повинні, хай краще міняється колір обличчя інспектора.

Також не варто забувати про можливість подзвонити по телефону довіри ДАІ (який заздалегідь має бути записаний в пам'ять мобільного телефону) і повідомити про спробу провести незаконний огляд ТЗ.

Можуть, звичайно, і без примушення, добровільно попросити продемонструвати вміст багажника. Якщо Ви підете на це, то надалі посилатися на незаконність огляду буде неможливе.

Украй важливе наступне: самостійно відкривати замки салону, багажника працівники міліції «просто так» не мають права. Автомобіль - Ваша особиста власність, недоторканність якої гарантується Конституцією. Згідно чинному законодавству, якщо власник відмовляється надати для огляду - відкривати, зламувати, проникати має право лише слідчий при виробництві обшуку. Інших випадків легального злому закон не передбачає.

У яких випадках  співробітники ДАІ мають право зробити повний «огляд» ТЗ? Грунтуючись на пунктах ст. 190 КПК, виключно після порушення кримінальної справи відносно водія авто або пасажира, що знаходиться в даному авто. Виключенням є ситуація, коли здійснюється невідкладна перевірка місця події, в якій фігурував автомобіль, але кримінальна справа все одно порушується, вже після перевірки авто.

Якщо інспектор ДАІ все-таки захоче скласти протокол за відмову надати ТЗ для огляду, в графі для пояснень робимо відповідний запис: «От в мене зажадали відкрити багажник автомобіля для огляду. Дана дія є оглядом, який незаконний, оскільки проводиться без складання протоколу про адмінзатримання, без присутності понятих. У зв'язку з цим вважаю дії співробітників міліції за незаконні». Після цього можете сміливо писати скаргу на співробітника ДАІ за незаконний огляд.

Безліч випадків підкидань в ході "оглядів" разних речей і предметів, за зберігання яких передбачена відповідальність - від адміністративної до кримінальної. І їх нібито випадкове виявлення - відмінний привід для здирства, шантажу, оформлення "замовлених" справ. Знання нюансів проведення особистого огляду і огляду ТЗ в нелегких умовах нашої держави, все-таки необхідність з погляду особистої безпеки. Наприклад, важливим є те, що варто уникати як активної допомоги, так і активного опору. Активно допомагаючи, можете залишити свої відбитки пальців на підкинутих вам предметах, а активно чинячи опір - потрапити під відповідальність за опір співробітникові органів при виконання ним службових обов'язків.

На відміну від нас, проводити аналіз норм закону і виробляти схему роботи з водіями на законних підставах - навряд чи кому те з даішників це прийде в голову, їм простіше махнути паличкою і абияк спробувати знайти «слабку ланку». Хочете бути таким? Ваше право.

Без сумніву, водій може бути настільки добрий і люб'язний, що добровільно відкриє багажник/салон авто для споглядання а то і обмацування, не вимагаючи ніяких пояснень і дотримання своїх прав. І, витративши мінімум часу, виїхати, забувши про той, що відбувся через хвилину. Але потрібно розуміти, що деколи фраза: "Відкрийте багажник" - це всього лише початок історії, не факт що з хорошим кінцем.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2995 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 3
0  
3 юра   (05.12.2012 00:31) [Матеріал]
Корисна інформація

0  
2 dorfetur   (16.05.2010 16:59) [Матеріал]
а як бути в прикордонній зоні???

0  
1 savoy   (14.05.2010 09:41) [Матеріал]
ролик в тему

http://www.youtube.com/watch?v=bxGnTZiQ5_M&feature=related



Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]