Субота, 18.05.2024, 19:38 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Січень » 26 » Правда ціною в 20 гривень
Правда ціною в 20 гривень
12:22
  В газеті «Галичина» за 12 січня 2010 року №3 (3969) була надрукована стаття «Напівправда ціною у 20 гривень».

В статті йде мова про те, як влада хоче підняти ставки єдиного податку, а керівники обласної і міської Асоціацій приватних таксистів Р. Харук і Р. Жук  виступили проти.

Влада була повідомлена.

Зразу хочеться відмітити,  що стаття виглядає якось односторонньо, постільки її автор Микола Петричук посилається тільки на повідомлення і зустрічі з владою, зокрема міським головою Віктором Анушкевичусом. А велика мудрість полягає у баченні, погляді двох сторін. Ці слова великого Патріарха Йосифа Сліпого запам’ятав на все життя. Для журналістів це має бути основою основ.

Не хочеться піднімати знову і знову дане питання, але хочеться правду в цьому розказати.
Про ставки єдиного податку в області Обласна Асоціація приватних таксистів веде дискусію з очільниками області і районів вже довгий час. Спочатку ми намагались співпрацювати з керівниками деяких районів і міст  на пряму і певне розуміння в цьому  питанні обласна Асоціація знаходила. Але дуже часто проявлявся районний вождізм в т.ч. серед депутатського корпусу.
Тоді своїм листом від 19.02.2009 року за №10 голови обласної і міської Асоціацій приватних таксистів Роман Харук і Роман Жук звернулись до голови Івано-Франківської облдержадміністрації М.Палійчука і обласної ради М. Олійника. У своєму зверненні було охарактеризовано стан в якому змушені працювати таксисти – самозайняті перевізники, зважаючи на недолугість і протиріччя національного законодавства у сфері транспорту.

Івано-Франківська обласна Асоціація приватних таксистів створена в лютому місяці 2007 р. з метою сприяння роботі приватних таксистів, координації їх діяльності в галузі перевезення пасажирів та забезпечення захисту інтересів цієї категорії підприємців.

Чи знала про це влада?

5 березня 2009 року обласна Асоціація отримала листа – «Голові Івано-Франківської обласної Асоціації приватних таксистів п. Р. Харуку.
- Виконавчим апаратом обласної ради розглянуто Ваше звернення щодо забезпечення захисту інтересів приватних таксистів та надіслано листи у районні ради і міста обласного значення з проханням прийняти  відповідні рішення для забезпечення надійності та стабільності праці таксистів.
Додаток : на 1 арк.
З повагою перший заступник
голови обласної ради                     Зіновій Береговський».

З цього листа можна зробити висновок, що дійсно на місцях є суттєві порушення норм закону і зокрема ст. 5 Закону України «Про автомобільний транспорт», інакше   З. Береговський надав би нам відповідь, що все в порядку, а так звернув увагу районних керівників на забезпечення надійності і стабільності праці таксистів.

Отримала такого листа і Івано-Франківська міська рада. Своїм листом від    12.03. 2009 р. за № 922/01-16/04 заступник міського голови п. О. Дерев’янко, зокрема констатує : «Виконавчий комітет, міська рада з розумінням поставились до проблем таксистів і в підході до визначення величини ставки єдиного податку на їх діяльність, який встановлено на рівні 80 гривень.
Будь-які  проблемні питання роботи приватних перевізників – таксі, міський голова, виконавчий комітет, міська рада завжди вирішували і надалі вирішуватимуть в межах своїх повноважень.
Вважаємо, що підняті питання у зверненні головою обласної Асоціації приватних таксистів п. Р. Харуком, жодним чином не стосуються міста Івано - Франківська». Запам’ятаймо ці рядки.

Чому виник страйк.


З огляду на вищевикладений витяг із листа міської ради видно, що в «нашому царстві все о-кей», тобто в м. Івано – Франківську.

19 листопада 2009 року в газеті  «Західний кур’єр» №46 (1203) в рубриці «Благодійність»- «Таксисти безкоштовно допомагали медикам» надрукована подяка: «Щиру подяку за розуміння та допомогу в пікові моменти боротьби з епідемією грипу всім службам таксі міста від імені міської влади та міського голови висловив начальник відділу транспорту та зв’язку міськвиконкому Ігор Гнатів. Він зокрема, зазначив, що таксисти першими зголосилися допомагати лікарям та хворим і безкоштовно обслуговувати виклики медиків». Запам’ятаймо і ці рядки.

Приблизно в цьому часі обласна Асоціація дізнається, що влада хоче підняти ставки єдиного податку для таксі на 50%. Нам вдалось отримати проекти відповідних рішень виконкому, міської ради і пояснювальну записку профільного відділу міської ради. Ми були просто шоковані таким «підпільним» підходом підготовки матеріалів на засідання виконкому і міської ради. В пояснювальній записці самозайнятих таксистів прирівняли до бізнесменів олігархів будівельної, виробничої чи торгівельної діяльності. Свідомо завищили середні показники середньої ставки єдиного податку по області на 149,0 грн., фактично 107 грн.. Вже є фальсифікація у 42 грн.

Саме така утаємниченість і брехня і обурила Асоціацію і керівників служб таксі. Вже 20 листопада на сайті Асоціації: taksi.at.ua була надрукована стаття «Подяка за благодійність» одного із керівників служби таксі В. Бурка і ця ж стаття була надрукована в газеті «Вечірній Івано-Франківськ» за 26.11.2009 р. №37 (181). Того ж таки 20.11.2009 р.  на сайті Асоціації було розміщено наше звернення до міського голови п. В. Анушкевичуса і членів виконавчого комітету (за списком) з проханням, на час кризи, не піднімати ставки єдиного податку. Ми привели приклад міської ради м. Яремче, де Яремчанська міськрада зменшила таку ставку для таксистів, на час кризи, на 25%. Тисменицька районна рада повідомила нас, що на черговій сесії буде зменшено ставку – для таксі на 80 грн. Того ж дня на сайті розміщена замітка: «Влада - провокації до страйку таксистів».

Із цього видно, що влада знала про реакцію таксистів. І той начальник транспортного відділу І. Гнатів, запрошуючи таксистів допомогти під час епідемії грипу, так само міг запросити нас на зустріч  до міського голови, щоб домовитись,  подискутувати про ставки єдиного податку. Але цього не відбулось на самих початках .
Влада має відповідні відділи, спеціалістів. Влада зобов’язана передбачати реакцію в суспільстві на ті чи інші процеси, а інакше вона не є владою, або не потрібно здійснювати якісь процеси, а просто легально собі «добути кінця», до нових виборів.

До страйку залишався місяць , або головний колібр ще мовчав.

    Із самого початку створення обласна Асоціація направляла свої зусилля для легалізації таксі, як виду діяльності. Всі керівники служб таксі націлювали самозайнятих водіїв на необхідність реєстрації СПД і ліцензування своєї праці. В певний період більш 1000 водіїв отримали ліцензії. І тут влада принесла сюрпризи. Підняли, у два рази, плату за ліцензію. Різко піднявся курс долара (значна кількість таксистів довірились владі і взяли «доларовий» кредит на автомобілі).

    Тільки за 2009 рік в Івано-Франківську на 29% підвищилась вартість пального (через високу внутрішню цехову конкурентноздатність таксисти не піднімали ціну на проїзд). Збільшились інші витрати, які прямо впливають на заробіток таксиста (обов’язкове страхування , сплата до Пенсійного фонду,  вартість з/ч, витрати на ремонт і обслуговування автомобіля, тощо). Таких прямих, складових витрат для самозайнятого перевізника нараховується понад 15 переліків. І в цей період місцева влада мала би взяти досвід передових європейських країн – не піднімати податок для малого бізнесу.

    Запах страйку таксистів витав у повітрі. Тільки один раз нас запросили до міської  влади, де були присутні начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому п. Б. Білик та начальник відділу транспорту і зв’язку п. І. Гнатів. Головним аргументом міських чиновників було - необхідність  наповнення бюджету і те,  що давно не піднімали податки для таксистів. Представники служб таксі мали набагато вагоміші аргументи, а саме ті витрати, які перечислені вище. А ще ми констатували те, що дружини таксистів є лікарями, вчителями, домогосподарками, безробітними і нам потрібно утримувати свої сім’ї. Дружини таксистів не красуються на Галицьких балах  і в спа-салонах. Тому депутати, члени виконкому, які в більшості є не бідними людьми, а деякі навіть стали місцевими олігархами, не мають навіть морального права підвищувати податки для сфери обслуговування (таксі). Ми запропонували представникам влади відновити довіру до неї простих таксистів, що дасть можливість водіям до кінця легалізуватись і за цей рахунок збільшити надходження до бюджету, що значно перевищить заплановані надходження від збільшення ставок єдиного податку.

    Далі п. Б. Білик запропонував надати розрахунок собівартості перевезень в таксі. Ми аргументували, що в природі (законодавчому полі України) не існує  методики розрахунку тарифів на послуги перевезення пасажирів в таксі самозайнятим водієм. Таксі здійснює перевезення пасажирів та їх багажу в індивідуальному порядку, тут працює ринкова економіка і тому законодавець не встановлює методики собівартості перевезень в таксі. Звичайно, ми не залишали питання підняття ставок єдиного податку, без уваги. 16 грудня 2009 р. ми направили міському голові і головам депутатських фракцій БЮТ, НСНУ, УНП, ПОРА відкритого листа «Чи працюватиме депутат чи міський голова за 4,5 грн. в годину?». У відкритому листі ми перелічили склад прямих  витрат для самозайнятого таксиста і провели конкретні розрахунки перевезення в таксі і чистий прибуток. Вийшло 3,9-4,5 гривень в годину.

    Того ж дня, 16.12. 2009 р., нами направлений відкритий лист Віктору Анушкевичусу, членам виконкому, головам депутатських фракцій «Чи ходитимуть депутати пішки?» Так, що влада міста добре знала реакцію таксистів, але ніхто більше нас у владні кабінети не запрошував. Ніяких зустрічей, до самого дня страйку, з міським головою не було. Ми чекали на такі запрошення. Адже голови обласної і міської Асоціацій приватних таксистів Р. Харук і Р. Жук працюють на громадських засадах. Це не є оплачувана  робота, але приходиться дуже багато свого особистого часу віддавати громадській, волонтерській роботі.

    Ми довгий час не  виносили те, що хоче зробити влада - питання підняття ставок єдиного податку, на загал рядовим таксистам. Але, коли вони про це довідались, зупинити обурення було вже неможливо. Таксисти хотіли масово виїхати на страйк і таким чином місто було би паралізовано. І тут знову спрацював виважений менеджмент керівників служб таксі.
Страйк таксистів відбувся 22.12.2009 року під стінами міської ради. Було представлено по 15-20 автомобілів від кожної служби таксі. Резонанс, як  завжди, - широкий. І тільки тоді ми мали зустріч з міським головою. Але страйк уже здійснився.

    З міським головою конкретних рішень не було досягнуто. Віктор Анушкевичус добре знав, що дане питання ще  має розглянути сесія міської ради. Але через колапс в 61 депутат замість законних 60, засідання сесії не відбулось. Якщо відбудеться і сесія прийме рішення про збільшення податку , Асоціація залишає за собою право звернутись до суду.

   
    Голова Івано-Франківської обласної
    Асоціації приватних таксистів                                                      Роман Харук

Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 899 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (12.02.2010 20:30) [Матеріал]
нам не зрозуміло,чому громадська газета"галичина" відмовилась в оригіналі надрукувати дану статтю. а якийсь молоденький пацан -журналіст ще й зуби оскалив.кому він служить...?


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]