Неділя, 19.05.2024, 01:12 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Жовтень » 19 » Ще один податок...
Ще один податок...
15:55
Країні потрібні гроші для будівництва доріг і державні мужі напружено думають, де їх узяти. Одні пропонують Національному банку заплатити податок з ще не отриманого прибутку, інші роздумують над збільшенням транспортного збору, а треті пропонують ввести додатковий податок на паливо.

У будь-якому випадку всім автовласникам України доведеться розщедритися на будівництво доріг. Для цього є дуже слушний привід - підготовка до Євро-2012. Але є ще президентські вибори, напередодні яких, підвищення податків гратиме проти деяких кандидатів. Можливо, саме тому не були ухвалені два законопроекти, запропоновані «Укравтодором».

У першому документі йшла мова про введення додаткових податків на паливо. Зокрема пропонувалося збільшити рівень збору для моторних бензинів на 64% - до 180 євро/тонна з 1 січня 2010 року. Збори по дизельному паливу пропонували підвищити на на 170%. Залежно від вмісту в нім сірі податок пропонували встановити в межах від 55 євро/тонна до 120 євро/тонна. Згідно розрахунків «Укравтодора», об'єм додаткових надходжень до бюджету в 2010 році повинен скласти 7,3 млрд. грн.

У другому підготовленому законопроекті «Укравтодором» пропонувалося встановити з 1 січня 2010 року ставки паливного збору на бензин  і дизельне паливо у розмірі 0,55 грн. за 1 л, які стягуватимуться з кінцевого споживача. Ухвалення такого законопроекту дозволило б привернути до державного бюджету України на 7,5 млрд. грн. протягом 2010 року.

Замість цього парламент прийняв закон №4735-1 "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2009 р." і "Про Національний банк України". Згідно документа, Національний банк України повинен виділити 9,8 млрд. грн. на підготовку до Євро-2012. Проте Президент України скористався правому вето і не пропустив закон. Цілком можливо, що вето президента буде подолано і гроші для будівництва доріг будуть виділені.

Ще одне можливе джерело фінансування дорожнього будівництва - кредитування. Світовий банк вже погодився виділити Укравтодору кредит в 400 млн. дол. Позика надається на 17 років з можливістю продовження до 30 років, з них 5 років - пільговий період погашення з плаваючою ставкою до 1,5%. Левова частка цієї суми піде на ремонт і реконструкцію ділянки дорогі Київ - Харків - Довжанський від Борисполя ка Лубен. Очевидно, що цей кредит - крапля в морі.
Керівник Державної служби автомобільних доріг Вадим Гуржос говорить, що 85% доріг нашої країни не відповідають стандартам безпеки і не готові до прийому чемпіонату Европи по футболу. Точну суму, необхідну для упорядковування українських доріг, він назвати не зміг, проте повідомив, що для ремонту 1 км. автодороги другої категорії потрібно близько 1-1.5 млн. гривень, для капремонту 10-15 млн. Загальна протяжність доріг України -170,5 тис. км.

Зараз невідомо, де держава візьме засоби для ремонту тих, що існують і будівництва нових доріг. У разі ухвалення запропонованих варіантів «Укравтодором» дорожні роботи оплачуватимуть тільки автомобілісти. Якщо парламент подолає вето президента, будівництво доріг профінансує Нацбанк. У такому разі Національному Банку, швидше за все, доведеться включати друкарський верстат для забезпечення фінансування.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 856 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 2
0  
2 taksi   (20.10.2009 09:17) [Матеріал]
це точно

0  
1 taksi   (19.10.2009 22:32) [Матеріал]
державні мужі багато крадуть-люди працюють а вони крадуть


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]