Субота, 04.05.2024, 14:57 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Липень » 2 » Що робити якщо вас звинуватили у п"янці?
Що робити якщо вас звинуватили у п"янці?
10:11

Водіям на замітку: Що робити, якщо інспектор ДАІ звинуватив Вас  у п'янці за кермом
З'явився новий анекдот: "А ви знаєте, чому частина ДАІ ходить у зелених, а частина - в помаранчевих жилетах? Відповідь: в залежності від того, з якою валютою працюють"
Можна сміятися, можна розраховувати на "вирішення питання на місці", але є реальний шанс "потрапити" на реальні три тисячі. Або скільки там загрожує за прийом "зеленого змія"? Як би там не було, але кожен повинен бути готовий до розмови з інспектором і до перевірки організму на наявність підступних проміле.
Пам'ятайте, що огляд на стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння співробітники ДПС і медики мають право лише в тому випадку, якщо є достатні підстави вважати, що ви "взяли на груди".
Ці самі підстави дуже чітко визначені інструкцією: безладна мова, хитка хода, запах алкоголю з рота і ваше визнання у вживанні спиртних напоїв. Якщо нічого такого немає, то бажано, у присутності двох свідків, озвучити свою думку інспектора, записати дані свідків для подальшого звернення до суду і наполягати на проведенні перевірки в умовах медичного стаціонару.
Чи не дуйте в "трубку" та іншу, запропоновану інспектором, склотару, іменовану алкотестером, бо вона реагує практично на будь-яку, здатну окислюватися, речовину. Скажімо, на майонез, кетчуп, напій марки "Дзвіночок", парфумерію і, як стверджують знавці, навіть на "вихлоп" проїжджаючого повз дизеля. Позитивну реакцію також дають захворювання ясен, діабет і деякі хвороби обміну речовин.
Не варто перешкоджати проведенню експертизи. Можна легко потрапити на 15 діб адмінарешту за непокору інспектору, в ході яких ви отримаєте можливість, на радість його співробітникам, до блиску вимести територію перед міською ДАІ. Є перспектива й зовсім позбутися водійських прав.
Припустимо, ви дунули в алкотестер, і він показав небажаний результат, а ви впевнені, що не пили. Більше того - у вас взагалі алергія на алкоголь. Тоді в протоколі напишіть: "Спиртні напої не вживав. З результатами експертизи не згоден". У цій ситуації інспектор, відповідно до наявної інструкцією, буде зобов'язаний доставити вас в найближчий спеціалізований кабінет для повної і всебічної медичної експертизи - проведення аналізів крові, сечі та слини медпрацівником, які мають вищу медичну освіту.
Ні за яких обставин не погоджуйтеся на огляд фельдшером або молодшим медичним персоналом. Це чітко прописано в законі. Єдиний випадок, при якому можлива експертиза силами фельдшера - це "в сільській місцевості при значній віддаленості від лікувальних закладів (...), як виняток ..." А постільки  як сибірської тайги так і алтайських гір в нашій країні немає, то цей номер не проходить.
Знайте, що автомобіль "швидкої", в якому лікарі іноді проводять огляд, не є пересувною спеціалізованої лабораторії і до стаціонару не прирівнюється. Спец лабораторією  вважається лише автомобіль, обладнаний приладами і оснащенням для обстеження підозрюваних у вживанні алкоголю, а також спеціальною системою примусової вентиляції для чистоти експерименту. В автомобілі обов'язково повинні бути встановлені газові хроматографи, що дозволяють досліджувати кров, сечу і слину.
Необхідно знати, що не допускається прийняття лікарем рішення про визнання водія п'яним тільки лише на основі даних алкотестера, візуальних даних або відомого прийому "а ну-ка дихни". Неодмінно вимагайте повного огляду в стаціонарі з дослідженням крові, сечі, слини, пульсу і комплексним дослідженням реакцій організму на подразники і адекватність поведінки.
Після всіх вищезгаданих "екзекуцій" вас зобов'язані ознайомити з актом медичного огляду, хоча, згідно суворого закону, ви не маєте права (з незрозумілих причин) отримати на руки його копію.
У конфліктній ситуації, перш ніж підписати акт, зробіть запис: "Не згоден". В цьому випадку, як свідчить та ж інструкція, вам зобов'язані забезпечити повторний огляд іншим лікарем, і, якщо ви того бажаєте, навіть в іншому медичному закладі.
Крім того, в наступні 2години  ви маєте право пройти самостійно медичний огляд у будь-якому медичному закладі, попередньо написавши заяву. Розбіжність з попереднім результатом - це вже підстава для розгляду питання в конфліктній комісії або суді, з усіма випливаючими звідси відшкодуваннями моральної та матеріальної шкоди.
Не варто "вестися" на найчастіше виноситься комісією вирок, мовляв, "за 2години відбулося природне протверезіння". Загальновідомо і підтверджується наукою: процес виведення алкоголю з організму розтягнутий у часі. І медексперт, якщо не стане захищати честь мундира товаришів по зброї, навіть на наступний, після  обстеження ,день з абсолютною точністю може дати відповідь на питання - чи дійсно ви вживали алкоголь?
Отже, який висновок? Думка інспектора ДАІ не є істина в останній інстанції, і воно підлягає оскарженню. У разі виникнення подібної позаштатної ситуації, не варто метушитися і нишпорити в кишенях у пошуках заповітних купюр для вирішення питання на місці. Тим більше, що статтю в Кримінальному Кодексі про хабарі ніхто не відміняв. А в ній чітко визначено, що карають не тільки того хто  бере, але й того хто щедро золотить руку.
Ведіть себе спокійно, гідно і користуйтеся, перш за все, своїми конституційними правами і свободами. Привчайтеся говорити лаконічно і строго по закону: "Я не збираюся виправдовуватися і щось доводити. Прошу вас, товаришу (пане) інспектор ДПС, довести, що я, по причині алкогольного сп'яніння, порушив правила дорожнього руху, перевищивши швидкість, і що саме я проїхав під "цеглину". Прошу вас надати  незаперечні докази моєї провини або відмовитися від обвинувачення ". Така заява - найкоротший шлях до процесуальної перемоги.
Ну і головне: не пийте за кермом, не сідайте в автомобіль в нетверезому вигляді. Цим ви убезпечите і себе і оточуючих від можливих тяжких наслідків ...


Категория: Законодавство | Переглядів: 1141 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (02.10.2012 22:19) [Матеріал]
tongue


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]