Субота, 04.05.2024, 11:31 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2012 » Травень » 7 » За що ДАІ може відібрати права і виписати величезний штраф
За що ДАІ може відібрати права і виписати величезний штраф
23:40
 

Водіям на замітку: За що ДАІ може відібрати права і виписати величезний штраф
Вірний спосіб втратити права.

Позбавлення права керування транспортним засобом є однією з санкцією, передбаченої у Кодексі України про адміністративні правопорушення

У зв'язку з тим, що зазначене покарання дуже серйозне для водія, розгляд справи має бути максимально об'єктивним і законним. Саме тому застосовувати таку санкцію може тільки суд. Однак, не за всі правопорушення можна позбутися водійських прав. Нижче детальніше розглянемо такі випадки.

1. Повторне порушення правил експлуатації транспортних засобів.

Так в Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) існує ч. 3 ст. 121 КУпАП, яка свідчить, що в разі повторного протягом року вчинення таких правопорушень як:

• управління водіями транспортними засобами, що мають несправності гальмівної системи, рульового управління, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (в темний час доби) чи іншими технічними несправностями, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація забороняється, або переобладнаними з порушеннями відповідних правил, норм і стандартів, або такими, які своєчасно не пройшли державного технічного огляду

• керування водіями транспортними засобами, які використовуються для надання послуг з перевезення пасажирів, що мають несправності, передбачені вище, або технічний стан і обладнання яких не відповідає вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації.

Водій може бути позбавлений права керування транспортними засобами на строк від 3 (трьох) до 6 (шести) місяців. Або отримати адміністративний арешт на строк від 5 (п'яти) до 10 (десяти) діб. Справедливості заради слід підкреслити "в разі повторного протягом року". Таким чином, якщо Ви вчинили зазначене правопорушення вперше (за рік), то позбавити права керування Вас не можуть, а отже і вилучати права при складанні протоколу інспектор не має право.

2. Створення аварійної обстановки.

Відповідно до ч.4 ст. 122 КУпАП Вас можуть позбавити прав на термін від 6 (шести) місяців до 1 (одного) року за створення аварійної обстановки. Якщо аварійна обстановка сталася в разі порушення правил проїзду залізничних переїздів (ч. 3 ст. 123 КУпАП), то позбавити права керування можуть на термін від 1 (одного) до 2 (двох) років. Що ж це за обстановка така "аварійна"? І коли вона буде такою?

Дуже часто інспектора ДАІ або від недостатньої кваліфікації або з інших причин, наприклад, щоб посилити положення водія (ну, Ви розумієте про що я), складають протокол за ч.4 ст. 122 КУпАП. Таким чином у особи, яка притягається до відповідальності, з'являється ризик втратити права керування транспортними засобами або отримати досить таки високий штраф.

Отже, що ж таке аварійна обстановка?

Відповідно до зазначеної норми, обстановка буде вважатися аварійної тільки тоді, коли водій своїми діями змусив інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або зробити інші дії щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян.

Однак, як вже було сказано вище, позбавлення прав управління - досить таки жорстка санкція, тому необхідно виключати формального ставлення до доказової бази та складання адміністративного матеріалу. Суд, при винесенні постанови, повинен керуватися не тільки протоколом інспектора ДАІ, а й поясненнями водія, потерпілого, свідків, показань технічних приладів та засобів фото-і відеоспостереження та іншими документами.

3. Невиконання водієм вимоги про зупинку.

Виходячи з положень ст. 122-2 КУпАП Ви можете позбутися прав на термін від 3 (трьох) до 6 (шести) місяців у разі невиконання вимог працівників міліції, а водіями військових транспортних засобів - вимог посадової особи військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України про зупинці транспортного засобу.

Важливо зауважити, що для громадянського водія не має значення зупиняє його інспектор ДАІ або будь-який інший міліціонер. На вимогу про зупинку необхідно зупинитися.

4. Дорожньо-транспортна пригода (ДТП).

За порушення правил дорожнього руху, який привл до пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, Вас можуть позбавити прав керування транспортним засобом на термін від 6 (шести) місяців до 1 (одного) року - так говорить ст. 124 КУпАП.

5. При управлінні транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Це мабуть найсерйозніше адміністративне правопорушення водія у сфері безпеки дорожнього руху і воно передбачено положеннями ст. 130 КУпАП. Відповідальність за даним правопорушення наступає і в разі відмови від огляду на стан алкогольного, наркотичного та іншого сп'яніння, або щодо лікарських препаратів, які зменшують увагу та швидкість реакції. Крім того, понести відповідальність може як сам водій транспортного засобу, так і особа, яка передала управлінню такому нетверезому водієві. Хотілося б також зазначити, що вживання алкоголю або інших препаратів категорично не рекомендується після скоєння ДТП або після зупинки Вас працівником міліції до проведення огляду на стан сп'яніння, інакше також можуть притягнути до відповідальності по зазначеній статті.

Що стосується санкції, то тут все може бути дуже плачевно. В залежності від тяжкості зазначеного правопорушення позбавити прав можуть від 1 (одного) року до 10 (десяти) років. Крім цього, можливо оплатне вилучення транспортного засобу.

Процедура позбавлення права керування

Необхідно розрізняти такі поняття як "позбавлення права управління" і "тимчасове вилучення водійського посвідчення". Що стосовно першого поняття - цим займається виключно суд, у разі вчинення одного з адміністративних правопорушень, перелічених вище. Але напевно чули, або стикалися з такою ситуацією, коли водійське посвідчення забирає інспектор ДАІ - ось саме це і є "тимчасове вилучення водійського посвідчення". Так що це за дія таке і чи правомірно воно?

Відповідно до ст. ст. 260, 265-1 КУпАП "тимчасове вилучення водійського посвідчення" - це один із способів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення, яке може застосовувати працівник ДАІ. Це його право, але не обов'язок. Однак вилучити права інспектор ДАІ може на строк до набрання постановою суду законної сили, але не більше, ніж на 3 (три) місяці. Таким чином, у випадку, якщо Вас не притягнули до відповідальності протягом трьох місяців з моменту складання протоколу, то Ви маєте повне право звернутися в ДАІ з заявою про повернення водійського посвідчення, яке Вам зобов'язані повернути безкоштовно.

В яких випадках працівник ДАІ може вилучити права?

Тільки у випадку, якщо санкція статті, за якою Вас притягають, передбачає такий вид покарання як "позбавлення права керування транспортними засобами". В інших випадках вилучення прав буде незаконним.

Крім цього, хотілося б зауважити, що процедура вилучення посвідчення водія чітко регламентована. Так відповідно до означеної ст. 265-1 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення) при вилученні водійських прав ставиться відмітка у протоколі про адміністративне правопорушення, а також видається документ під назвою на укр. "Тимчасовий Дозвіл на право Керування транспортними засобами" - обов'язково контролюйте дотримання законності вилучення Вашого водійського посвідчення і вимагайте видати  тимчасовий дозвіл на керування транспортними засобами. Без цього дозволу, Ви не зможете законно управляти автомобілем.


 


Категория: Законодавство | Переглядів: 9518 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 Олег   (08.01.2013 15:46) [Матеріал]
Вы уже достали со своей рекламой - текста реально не видно....


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]