Субота, 18.05.2024, 22:17 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Серпень » 2 » Змінився зразок та тарифи поліса обов`язкового страхування (автоцивілки).
Змінився зразок та тарифи поліса обов`язкового страхування (автоцивілки).
10:17
  12 липня 2010 офіційний сайт Держфінпослуг опублікував «анонс» розпоряджень від 1 липня 2010 № 529 і № 530, які закріплюють новий зразок поліса обов`язкового страхування.

Закріплять новий зразок поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ «Зелена карта» (дана частина Розпорядження № 529 набирає чинності відразу після опублікування) і новий зразок типового поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ (цей пункт набирає чинності з 01 серпня 2010 року).  Переглянути зразок в форматі PDF

Як повідомляється, відповідно до пункту 17.2 статті 17 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», за поданням Моторного (транспортного) страхового бюро України, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України повідомляє про оприлюднення на своєму офіційному сайті вищевказаних розпоряджень. Даним розпорядженням будуть встановлені нові поліси і стікери, в які будуть вписані нові тарифи та ліміти відповідальності про «автоцивілку». «Старі» поліси будуть продаватися до кінця 2010 року, а «працювати» - ще рік. Зразків документів, як і самих розпоряджень, не представлено, обіцяється, що вони будуть забезпечені додатковими елементами захисту, розміщені на сайті і оприлюднені у засобах масової інформації протягом п`яти робочих днів.

Мета таких змін - навести порядок у системі автоцивілки, адже після проведеної інвентаризації з`ясувалося, що близько 30-35% полісів знаходяться незрозуміло де, незрозуміло в кого, а це ні багато, ні мало 200 тисяч полісів! Тобто страховики самі не отримали вигоду від цих полісів, зате продавати ці поліси можуть нечисті на руку псевдо-агенти, адже поліси-то справжні. А по таких полісах відповідальність лягає на плечі страховиків або МТСБУ. Те, що поліси і стікери матимуть додатковий захист, може вплинути на ціну поліса. Природно, не у бік зниження. За офіційними прогнозами, зростання цін на поліси буде мінімальний, але навіть якщо ціна для споживачів послуги залишиться незмінною (що навряд чи), заплановані обсяги випуску бланків полісів і стікерів - близько 12 мільйонів штук на рік дозволить підрядникам заробити на даних нововведення до 15 мільйонів гривень щорічно.

Страховики дуже навіть раді новому в системі «автоцивілки», адже під шумок можуть скасувати
дію «коротких» полісів і підвищити тарифи. Крім того, посилення захисту та підвищення контролю дуже навіть на руку страховикам, адже відповідальність на ринку даної послуги солідарна, тобто невраховані поліси однієї компанії можуть бити по кишені інших компаній. Про вигоду для споживачів даної послуги давно вже не йдеться взагалі.

Також були Затверджено нові тарифи по Автоцивілці.

Що ж зміниться? По-перше, знижено базовий тариф: з 291,49 грн. до 180 грн. Але страховка при цьому все одно подорожчає, оскільки одночасно виросли коефіцієнти, які використовуються для визначення тарифу.

Найістотніші зміни торкнулися коефіцієнтів К1 (за типом машини), К2 (за територію використання авто) і К4 (за водійський стаж). Наприклад, для Києва розмір К1 коливається від 3,2 до 4,8 (раніше був 1,5-1,8); для тих, хто має стаж водіння від 1 до 3 років - К4 знаходиться в межах 1,35-1,76 (раніше був 1,2-1,5). Тому, незважаючи на зниження базового платежу, поліс може подорожчати і в 2, і в 3 рази.

Також істотно виросли ліміти відповідальності страховика за збитки. Якщо раніше за шкоду майну максимальний ліміт складав 25 тис. грн., А здоров'ю - 51 тис. грн., То зараз ці суми - 50 тис. грн. і 100 тис. грн. відповідно. Тому, тепер для багатьох автовласників відпаде потреба докуповувати поліс добровільної ЦВ. Досить буде заплатити більше за ОСАЦВ з нормальною страховою сумою, якої вистачить для компенсації середнього збитку.

А ось контроль за наявністю «автоцивілки» залишається в тому ж вигляді, тому під час проходження техогляду поліс буде потрібний.

Переглянути нормативку по цих питаннях Ви можете на Офіційному сайті Держфінпослуг (інколи потрібно кілька разів перезагрузити сторінку з розпорядженням, бо поставили кодування не UTF-8)

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2836 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]