Вівторок, 16.04.2024, 15:50 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 16 » Обережно: на дорогах нові штрафи
Обережно: на дорогах нові штрафи
09:03
   17 жовтня в  газеті «Голос України» був опублікований, прийнятий наприкінці вересня Верховною радою і підписаний Президентом Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Закон набере чинності після 30 днів з моменту публікації, тобто з 17 листопада. Чого очікувати з цього дня водіям, ми вирішили запитати у заступника начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного ВДАІ Володимира МИКИТЮКА.

- Так, з вказаної дати значно підвищуються розміри штрафів, посилюються інші види адміністративних покарань за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, - роз’яснює Володимир Выкторович. - Зокрема, вводиться такий вид адміністративного покарання, як громадські роботи. Відповідно до ст.321 ч.2 КУпАП, громадські роботи виконуються не більше, як чотири години на день. Для неповнолітніх цей термін скорочується до двох годин.

 

- А якщо людина ухиляється від виконання громадських робіт?

- На цей випадок в силу вступає постанова суду, відповідно до якої невідбутий строк замінюється адміністративним арештом з розрахунком один день арешту за п’ять годин громадських робіт, але не більше, як на п’ятнадцять діб.

 

- Чи не головною новиною нового Закону стало те, що розміри штрафних санкцій збільшилися у декілька разів.

- Так, і це суттєвий крок у забезпеченні безпеки дорожнього руху. Можливо тепер водії, перш ніж сісти за кермо, двічі подумають, а чи варто порушувати. Адже мінімальний розмір штрафного стягнення коливається у межах 51-85 грн., максимальний –3400-8500 грн. (створення ДТП з потерпілими, яким нанесено тілесне ушкодження середньої тяжкості – прим.ред.). Значно підвищилася відповідальність за вчинення грубих порушень правил дорожнього руху. Зокрема, штраф за перевищення швидкості коливатиметься в межах 255-340 грн.. Проїзд на заборонений сигнал світлофора або жест регулювальника, проїзд перехресть, ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу тягнуть за собою штрафні санкції в розмірі 425-510 грн. За ці ж самі порушення, які стали причиною ДТП, водій або сплачує 680-850 грн. штрафу, або ж його позбавляють права керування транспортним засобом на строк від 6 місяців до одного року.

 

Обережно: на дорогах нові штрафи

- Відповідно до нововведеного Закону, з 17 листопада водії і носа не висунуть на дорогу без посвідчення водія та інших документів на авто. На скільки серйозними є покарання за такі порушення?

- Статтею 126 Закону передбачено стягнення у розмірі 425-850 гривень з осіб, які керують транспортним засобом без відповідних документів, або ж відмовляються їх пред’явити на вимогу інспектора ДАІ. Під цю статтю потрапляють і водії авто, які не мають належно оформленого дорожнього (маршрутного) листа або документів на вантаж, що перевозиться, ліцензійної картки чи поліса про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власника.

Зовсім інше стягнення накладається на особу, яка не має права керування. В такому випадку вона мусить заплатити від 510 до 595 грн. штрафу. Якщо за кермо сідає водій, позбавлений права керування, то за це він заплатить від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто в межах 510-850 грн.

 

- У новому Законі з’явилася стаття, якої раніше не було, проте яка нині, безумовно, відповідає вимогам часу – це користування мобільними телефонами під час руху транспортного засобу.

- Так, відповідно до ст.122 КУпАП, користування водієм під час руху транспортного засобу засобами зв’язку без спеціальних технічних пристроїв, що дозволяють вести розмову без допомоги рук карається штрафом у розмірі від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 425-510 грн.

 

- Але ж як довести, що водій користувався мобільним телефоном? Одного слова інспектора ДАІ, певне, буде замало. Має бути якась доказова база.

- У своєму нещодавньому інтерв’ю начальник Департаменту ДАІ МВСУ генерал-майор міліції Сергій КОЛОМІЄЦЬ відзначив, що МВС буде ініціювати впровадження та використання приладів автоматичної фотофіксації правопорушень для формування повноцінної доказової бази порушень правил дорожнього руху.

 

- Володимире Вікторовичу, здається, що мінімальний розмір штрафу водії сплачуватимуть лише за порушення правил користування пасками безпеки та мотошоломами. Решта порушень достатньо відчутно вдарять по їхнім кишеням.

- Ще раз повторюся, але такий законопроект більш ніж доречний, особливо в теперішніх умовах підвищеної аварійності на дорогах. Якщо раніше штраф за невикористання пасків безпеки чи мотошоломів складав від 3,4 до 8,5 грн., то хто особливо на те звертав уваги? Нині ж розмір стягнення 51-85 грн. Безпечно розпрощатися із цією сумою не кожному під силу, тож краще зайвий раз перестрахуватися.

 

- Певне, найбільш хвилюючим пунктом для водіїв стало керування в нетверезому стані?

- Раніше звертали увагу лише на керування в нетверезому стані, тепер же, згідно з ст.130 КУпАП, покарання застосовуватиметься щодо водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Сума досить значна - 2550-3400 грн. Окрім того, ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом на строк від одного до двох років, або громадські роботи - від 40 до 50 годин, або адміністративний арешт від семи до десяти діб. Якщо водій двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за таке правопорушення, то його позбавляють права керування до десяти років з оплатним вилученням транспортного засобу.

 

- За яких умов працівник ДАІ має право вилучити у водія посвідчення на право керування транспортним засобом?

- Відповідно до цього Кодексу, за вчинене правопорушення, яке передбачає вилучення посвідчення водія, працівник ДАІ тимчасово вилучає посвідчення до набрання законної сили постанови у справі про адміністративне правопорушення. Проте цей термін не повинен бути більшим ніж три місяці з моменту вилучення. Натомість, видається тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом. Про тимчасове вилучення посвідчення водія робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

 

- Яким чином водії сплачуватимуть штрафи?

- Відповідно до нового Закону, всі штрафи сплачуватимуться у банківських установах міста. Співробітники ДАІ лише прийматимуть рішення щодо їхнього стягнення. Також за систематичне порушення правил дорожнього руху будуть нараховуватися штрафні бали. Якщо протягом року з дня вчинення правопорушення сума нарахованих балів дорівнюватиме 30, то особа, відповідно до рішення суду, буде позбавлена права керування транспортним засобом. Облік нарахованих штрафних балів буде здійснюватися за допомогою спеціальної автоматизованої системи.

 

- Останнє запитання: збільшення розміру штрафних санкцій не призведе до ситуації, коли Ваші працівники стануть «богами» на дорозі?

- А ми ніколи ними і не були. Наше завдання – попереджувати правопорушення, а водіїв – не скоювати їх. Тоді буде порядок.

ПорушенняПопередній розмір штрафуНовий розмір штрафу
ДТП і потерпілі

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, що керує ТЗ, внаслідок чого потерпілому нанесено тілесне ушкодження середньої тяжкості. (ст.286 ККУ)

до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 1700 грн.)від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

(від 3400 до 8500 грн.)

Ремінь безпеки

Порушення правил користування пасками безпеки або мотошоломами (ст.121 КУпАП)

від 0,2 до 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3,4 до 8,5 грн.)від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 грн.)
Технічний стан і техогляд

Керування ТЗ, які мають несправності гальмової системи, рульового управління, зчеплення, зовнішніх світлових приладів або інші технічні несправності. (ст.121 КУпАП)

від 1 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 грн.)від 20 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 425 грн.)

Незареєстроване авто з брудними номерами або без них, відсутність талона про техогляд

Керування водіями ТЗ не зареєстрованими або не перереєстрованими у встановленому порядку, без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим не у встановленому для цього місці, закритим іншими предметами або забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з 20-метрової відстані, а також без талона про проходження державного технічного огляду. (ст.121 КУпАП)

від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 85 грн.)від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.)
Перевищення швидкості

Перевищення водіями швидкості руху ТЗ, порушення вимог дорожніх знаків і дорожньої розмітки, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, відмову надати перевагу у русі пішоходам на нерегульованому пішохідному переході. (ст.122 КУпАП)

при перевищенні більше ніж на 20 км за годину - попередження або від 0,5 до 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (8,5 до 17 грн.)при перевищенні більше ніж на 20 км/год. - від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 340 грн.); більше ніж на 50 км/год. - від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 680 грн.) або 30-40 годин громадських робіт
Перехрестя, «червоне світло» і обгін

Порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, ненадання переваги у русі маршрутним транспортним засобам, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції, порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху або зміні його напрямку (ст.122 КУпАП)

від 0,2 до 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3,4 до 8,5 грн.)

проїзд на заборонний сигнал світлофора - від 0,5 до 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (від 8,5 до 17 грн.)

від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 510 грн.)
Мобільний телефон

Користування водієм під час руху ТЗ засобами зв’язку без спеціальних технічних пристроїв, що дозволяють вести розмову без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними термінового службового завдання) (ст.122 КУпАП)

 від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 510 грн.)
Створення аварійної ситуації

Створення аварійної обстановки, зокрема, якщо водій примусив інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вживати інших заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян, що підтверджено фактичними даними (свідчення осіб, що залучаються до адміністративної відповідальності, потерпілого, свідків, свідчення технічних приладів і засобів фото- і відеонагляду і іншими документами) (ст.122 КУпАП)

від 2 до 4 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 68 грн.) або позбавлення права керування транспортними засобами на термін від 6 місяців до 1 рокувід 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 680 до 850 грн.) або позбавлення права керування транспортними засобами на термін від 6 місяців до 1 року
Залишення місця пригоди

Якщо водії транспортних засобів, інші учасники дорожнього руху залишають на порушення встановлених правил місце дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) (ст.122-4 КУпАП)

від 8 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 170 грн.) або позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів на термін від 1 до 3 роківвід 15 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 306 грн.) або 30-40 годин громадських робіт, або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб
Керування без прав

Керування ТЗ водіями, які не мають при собі або не пред’явили, не передали для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, талона до нього, реєстраційних і інших документів, що підтверджують право користування або розпорядження ТЗ, а також поліса (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. (ст.126 КУпАП)

від 0,5 до 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (від 8,5 до 17 грн.)від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн.)
Керування у стані сп’яніння

Керування ТЗ у стані алкогольного, наркотичного, іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції, а також відмову особи, що керує ТЗ, від проходження згідно з встановленим порядком огляду на предмет сп’яніння. (ст.130 КУпАП)

від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 до 340 грн.) або позбавлення водійських прав на термін від 1 до 2 років;

при повторному порушенні протягом року - від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн.) з платним вилученням ТЗ або без такого, або позбавлення водійських прав на 2-3 роки

від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2550 до 3400 грн.) або позбавлення водійських прав на термін від 1 до 2 років, або 40-50 годин громадських робіт, або адміністративний арешт на термін від 7 до 10 діб;

при повторному порушенні протягом року - позбавлення водійський прав на 2-4 роки з платним вилученням транспортного засобу або без такого, або 50-60 годин громадських робіт, або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб


Використано матеріали з сайту http://h.ua/story/147527/a8727/

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1844 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (17.11.2008 14:38) [Матеріал]
cry cry cry


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]