Вівторок, 23.04.2024, 15:05 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 25 » Луценко і Турчинов за ранок порушили на 1000 гривень. Огляд преси
Луценко і Турчинов за ранок порушили на 1000 гривень. Огляд преси
14:11
Після введення нових штрафів ДАІ офіційно відрапортувала, що число порушень і ДТП на наших дорогах помітно знизилося. Проте, всупереч звітності, за тим, як їздять міністри можна прослідкувати і самостійно підрахувати всі скоєні на дорозі порушення і скільки на них могли б заробити інспектори ДАІ.

Як їздить по Києву в своїх службових авто начальник всіх "даїшників" глава МВС Юрій Луценко і один з вищих чиновників - перший віце-прем'єр Олександр Турчинов спостерігала "Сегодня". Про це газета пише в статті "Луценко і Турчинов за ранок порушили на 1000".

Отже, вчора службовий 500-й "Мерседес" з Турчиновим проїжджаючи з швидкістю до 60 км на годину, на вулиці Богдана Хмельницького наїхав на подвійну суцільну лінію і один раз не показав повороту, випереджаючи іномарку і перебудовуючись в інший ряд.

В цей же час від будинку Юрія Луценко від'їхав чорний Лексус з головним міліціонером України в салоні. Від своєї вулиці Старонаводницької на елітному Печерську до Кабміну на вулиці Грушевського авто домчало за 7 хвилин. При цьому службовий LEXUS LS 430 глави МВС вранці двічі перетнув одну суцільну лінію, перебудовуючись з ряду в ряд. Так само розвернув машину і водій супроводжуючої "Тойоти". Причому в середу заради Луценка влаштували так звану "зелену хвилю": відключили всі світлофори на його шляху з Печерська до Грушевського, починаючи від площі Лесі Українки. Мабуть, міністр дуже спізнювався, він вийшов з будинку в районі 9.40, тобто за 20 хвилин до початку засідання Кабінету міністрів.

На засіданні уряду видання отримало коментар міністра щодо його руху. "На щастя, мене вже багато років возить один і той же водій, якому я довіряю і який ніколи не порушує. "Зелену хвилю" для мене роблять рідко, тільки якщо затримуюся", - повідомив міністр. Що стосується дорогого LEXUS LS 430 (на момент випуску він коштував в районі 90 тисяч доларів), то, як стверджує Луценко, його він отримав в "спадок" від попередників. У парку міністра є ще Volkswagen Faeton (від 85 тисяч до 160 тисяч доларів).

Луценко вранці порушив ПДД на 680 грн, а Турчинов - на 510

В той же час, як роз'яснив виданню один з досвідчених експертів ДАІ, коментуючи рух машин Юрія Луценка і Олександра Турчинова, обидва порушили правила. "За недотримання вимог знаків (авто Луценко їхало по смузі, яка дозволяє рух тільки прямо, а потім різко почало перебудовуватися) зараз передбачений штраф від 255 до 340 гривень (виходить, що Юрій Луценко за один ранок фактично двічі порушив правила дорожнього руху, що в сумі потягнуло б мінімум на 510 гривень, максимум на 680).

Що стосується Турчинова, то його авто потрапило під статтю "порушення правил обгону", за що зараз передбачений штраф від 425 до 510 гривень. "Випереджаючи машину, водій повинен був показати поворот, тобто повідомити решту учасників руху про свій маневр. Він цього не зробив", - повідомив досвідчений даїшник, коментуючи ситуацію з віце-прем'єром.

В той же час самі даїшники скаржаться на те, що з міністрів і депутатів штрафи гладкі. "Жоден інспектор таку машину не зупинить, навіть якщо спробує це зробити, ніхто не припинить руху. Депутатів взагалі штрафувати не можемо, максимум їх водіїв", - нарікає даїшник.

Панацея від штрафів - обережність

В той же час, щоб уникнути штрафів даїшники радять тільки одне - не порушувати. Враховуючи, що розмір штафів досить високий, а за кермом немало пенсіонерів, (з пенсією 618 гривень), виникає питання як їм платити штраф в 500 гривень. Про це пише газета "Комсомольська правда в Україні" в статті "Не порушуйте - і ніхто не вимагатиме у вас штрафу!"

В цьому випадку, за словами начальника Департаменту ДАІ МВС України Сергія Коломійця, у пенсіонера, як і будь-якого іншого водія, немає права на порушення. "Не порушуйте - і ніхто не вимагатиме з вас штраф", - каже він.

А якщо ДТП відбулося по чужій провині, тоді це аварійна ситуація, створена іншим водієм, і, природно, вам нічого не доведеться платити.

Такі аргументи випадкових правопорушень як роздовбані дороги, погане освітлення, розмітка не діють теж. "Будьте обережні і не порушуйте. Суми штрафів цілком обгрунтовані і добре діють" - говорить Коломієц.

Зате з приводу результатів після введення нових штрафів є що сказати. Так, Коломієц стверджує, що на дорогах стало набагато спокійніше. "Якщо раніше наші інспектори фіксували за добу близько 30 тисяч порушень, то за сьогодні виявили їх втричі менше: 9900. Більше того, знизилася кількість загиблих. У нас бувало таке, що за день на дорогах вмирало по 50-56 осіб! За 17 і 18 листопада ця цифра знизилася до 22. Можливо, подібний ефект викликала активна пропаганда в ЗМІ, і з часом водії знову почнуть порушувати. Але у будь-якому випадку це відмінний показник!" - резюмував начальника Департаменту ДАІ МВС.

У свою чергу співробітники Державтоінспекції в перші дні дії нового закону вже встигли зробити свої висновки. Про це пише газета "Голос України" в статті "Столичні водії почали їздити обережніше".

За їх словами, нові штрафи за порушення Правил дорожнього руху зробили водіїв обачними. Як відзначив начальник відділу зв'язків з громадськістю ДАІ Києва Євген Кравець, за два дні інспектори склали мало не в чотири рази менше протоколів, ніж зазвичай. Щоб не позбутися сотень гривень, автоаматори готові користуватися поясами безпеки, не перевищувати швидкість і пропускати пішоходів.

За наслідками спостережень, проведених мобільною групою видання, о 9 годині ранку в центрі міста потік автомобілів гальмував майже біля кожної зебри. Правда, один з водіїв проігнорував пішохода, і його відразу зупинив інспектор ДАІ. За це порушення передбачено досить великий штраф. Проте поки інспектор обмежився усним попередженням, зачитавши порушникові відповідний пункт з Правил дорожнього руху.

"Зараз є рішення ставитися до водіїв поблажливо. Тобто на розмови під час руху по мобільному телефону або ігнорування вимоги про використання поясу безпеки ми поки не звертаємо уваги, - пояснює заступник командира 5-го взводу 1 батальйону полку ДПС ДАІ ГУМВД України Олександр Кочерга. - Ми даємо водіям звикнути до нового закону. Зупиняємо тільки за серйозні порушення: проїзд на заборонене світло світлофора, порушення при проїзді дорожньої розмітки.

Водіїв контролюватимуть окрім даїшників фото і відеофіксатори правопорушень

У столиці почали встановлювати на дорогах фото- і відеоапаратуру (це камери відеоспостереження, апаратура для фотофіксації перевищення швидкості, проїзду на червоне світло і порушень знаків). Декілька таких наборів апаратури стеження (всього - 11 камер) з'явилися вже на Лукьянівці - на перехресті вулиць Артема і Черновола (кінотеатр "Київська Русь"). Всього камер буде встановлено близько 36 протягом найближчих 10 днів. Про це пише газета "Аргументи і факти" в статті "В Києві встановлять стеження за водіями".

По программе-максимум протягом 2 років буде встановлено 5 тисяч відеокамер на 570 перехрестях. Тільки на мостах через Дніпро фіксуватиме порушення 21 камера.

Частина камер спостереження належить столичній мерії, останні - київським правоохоронцям. Столична влада безпосередньо зацікавлена притиснути водіїв-порушників, адже частина грошей від штрафів повинна надходити в міськбюджет. А це, на думку першого заступника голови КМДА Дениса Басса, близько 100 млн грн в рік, які підуть на поліпшення транспортної інфраструктури міста.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 1297 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (26.11.2008 17:39) [Матеріал]
cry


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]