Понеділок, 29.04.2024, 07:58 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2008 » Листопад » 26 » Чи готові Ми до нових правил і штрафів?
Чи готові Ми до нових правил і штрафів?
13:16
Тиждень з новими штрафами

    Більше тижня українські водії їздять у «світлі» нових штрафів, які відповідно до Закону України №586-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» дуже сильно їх настрашили. Правда водії чекали ще більшого пресу зі сторони органів ДАЇ. Останні напевно мають свій план . Придивляються до реакції водіїв  і прислуховуються до суспільної думки. Це важливо. Адже не все зрозуміло в Законодавстві, яке регулює відносини в транспортній галузі.

 І. Які у нас дороги ?


    У суботу, 22 листопада, я мав  телефонну розмову зі знайомим, який біля 10 років працює на автовантажівці в Канаді. Він розповів мені, що там в Канаді, якщо п’яний за кермом, то можна потрапити в тюрму (правда вона  там – як готель). Але я не про це. Для того, щоб не було порушників, уряд Канади дбає за свої дороги і всю її інфраструктуру. Держава спочатку створює умови водіям для праці, їзди, а вже потім питає з них. А що у нас на Україні, і зокрема в Івано-Франківську?

   Івано-Франківська обласна Асоціація приватних таксистів знаходиться по вул. Ю. Целевича. Під час липневої повені цю вулицю і ряд підприємств в т.ч. Асоціацію затопило так, що й досі чути пліснявою в приміщенні. Затопило й ДКП «Електроавтотранс» так, що тролейбуси не мали змоги виїхати на лінію. Вулиці порозмивало, а по вул. Ю. Целевича і досі стоять калабані (фото).

   Єдиний міст через річку Бистриця-Солотвинська знаходиться  в ненадійному стані. Як тільки виникає якесь незначне ДТП, то транспортний корок сягає до радіозаводу, вул. Тролейбусна , паралельні і дотичні до неї повністю блоковані. А з міста корок сягає  центральної частини. Цілий місяць (жовтень - листопад) навіть до початку морозів, будівельники штукатурили бордюри на мості через вказану річку. Кожен день водії через таку організацію владно-чиновницької роботи нервуються, спізнюються на роботу, діти до школи, хворі в лікарню чи поліклініку. Усі спізнюються. А скільки згорає палива через тих будівельників (а це вже екологічна проблема), котрі перегороджують більше місяця  половину проїзджої частини моста? І як тут не порушити правила дорожнього руху?!

   Тож чи готові сьогодні наші дороги українського будівництва до виконання своїх функцій і до нового закону, який в десятки разів збільшує штрафи до порушників дорожнього руху? Про державних мужів, чиновників і працівників ДАЇ трохи пізніше.

   Не потрібно бути великим спеціалістом, щоб ствердити, що стан наших доріг для учасників дорожнього руху просто жахливий.

   У м. Івано-Франківську десятки і десятки доріг не можуть виконувати призначену для цього слова функцію. І це центральні дороги: Бельведерська, Новгородська, Тичини, Кармелюка, Карпатська, Зв’язкова – яку звузили будівництво багатоповерхового будинку, Богунська, Кобилянської – яка по новій схемі руху має виконувати важливу роль, Промислова (де знаходиться Мерівський «Рітас»), Сагайдачного – суцільні горби, Дудаєва – просто бездоріжжя … І таких вулиць з бездоріжжям може назвати навіть школяр, який трясеться в пижику до школи. А відремонтовано одиниці : Короля Данила, Максимовича, Матейки. Правда відремонтувати вулицю для проїзду це  ще не все. Потрібно встановити світлофори на перехрестях так, щоб включалось червоний-жовтий-зелений: у відповідному режимі. Взагалі, обладнання доріг світлофорами це окрема тема. Бо через  світлофори можна сплачувати серйозні штрафи -  від 425 до 510 гривень. Такий світлофор, наприклад маємо на перехресті вул. Галицька-Василіянок, якийіз зеленого зразу переключається на червоний Інспектору ДАІ там можна «накосити» добреньку суму.

   Для безпеки руху дороги потребують і ще розміток, а це роздільні полоси, пішохідні переходи тощо. Або включай свій глазомір і їдь по ньому, це коли не має на дорозі роздільної полоси. Але, якщо інспектор забракує твій глазомір,  то знову прийдеться   платити штраф в сумі тих же 425 – 510 грн.

    І так без вини винуватий буде водій платити допоки не викине ключа від того злощасного автомобіля. Але  це і ще не все. Наші вулиці не забезпечені в достатній мірі різними інформаційними знаками, вулиці без показників назв і нумерації будинків, (що наприклад необхідно для роботи водіїв таксі і споживачів даної послуги). При настанні темноти погано видно пішоходів, що мають намір перейти дорогу. І тут також можна добре «заробити». Стоянки і зупинки потребують ретельного допрацювання (на деяких вулицях їх навіть не визначено). А як водієві маршрутки тут не порушити ПДР? Хіба що їздити по колу, возити повітря, шукаючи зупинки, і через день-два збанкрутувати! А де ті  зупинки – стоянки? Агов, де ви? Це я за села. Та по селах люди  не взагалі не зрозуміють, постільки зупинки, як такі, у них відсутні.

   А що робити наприклад жителям села Крихівці, якщо комусь із них захочеться перейти через дорогу до сусіда. У цьому разі йому (тобто сусідові) прийдеться пройти приблизно один кілометр до пішохідного переходу «своєю» стороною тротуару і потім ще один кілометр тротуаром до сусіда, бо немає ближче переходу. Як вам – Слабо!... Є варіант -  перейти просто через дорогу, в невстановленому місці, але прийдеться заплатити штраф від 51 до 85 грн. Оце так наша влада (у такий кризовий час) для народу України подарувала святковий подарунок - передноворічний Закон.                   Виникає цікаве питання, як почуватиметься європеєць на наших дорогах та з нашими «європейськими законами», бажаючи відвідати «Євро - 2012»?

   Зрозуміло, що не хочеться бути песимістом і оправдовувати тих водіїв, які сідають п’яними за кермо, чи женуть зі швидкістю понад 100км /год. Чи здійснюють інші злісні порушення свідомі. Це є злочин перед тими тисячами невинно убієнних на дорогах. Це великий визначений гріх навіть Святим Престолом та гріх перед Богом.  

   Але те все вищеописане  у великій мірі є несвідоме, а то й вимушене порушення ПДР, на які кидає учасників дорожнього руху сама держава, її чиновники. І саме влада повинна розробити всі заходи щодо безпеки руху (дороги, пішохідні переходи, інше), а не чекати на звернення з цього приводу громадян, чи інших громадський інституцій.

   На наших дорогах зустрічаємо масу суперечливих один одному дорожніх знаків та тих, які вже не несуть ніякої правдивої інформації. Наприклад встановлені знаки на час проведення дорожніх робіт, які вже давно завершені.

ІІ. Що говорить Закон про чиновника?

    Відповідно до Законодавства України, а саме: «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух» органи державної влади, органи місцевого самоврядування зобов’язані:

-                           затвердити регіональну програму розвитку дорожнього руху та його безпеки;

-                           сформувати фонди для фінансування програм, спрямованих на розвиток дорожнього руху та його безпеки;

-                           забезпечити розвиток мережі місцевих автомобільних доріг, вулиць та переїздів, їх утримання та охорони;

-                           тощо;

    В обов’язок органів влади входить організація та здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, тощо.
Учасники дорожнього руху мають право на безпечні умови дорожнього руху, на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, переїздів вимогам безпеки руху. Разом з тим, власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні.

   Скільки водіїв отримало компенсацій за збитки завдані їм внаслідок невідповідності. А скільки і хто понесли покарання із чиновників-керманичів за неналежний стан доріг?

   У ст. 5 глави 2 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, що державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту спрямовані на забезпечення балансу інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та суб’єктів господарювання на автомобільному транспорті.

Як видно, із вищенаведених фактів свій інтерес держава показала в підвищенні штрафних санкцій до власників ТЗ, тільки куди підуть штрафи: в офшори чи на будівництво доріг? Про інтерес громадян України автовласників і також громадян України, які користуються транспортними послугами, держава в черговий раз забула. Це наочно демонструє стан доріг!

 ІІІ. Як жити з органами ДАЇ


   Івано-Франківська обласна Асоціація приватних таксистів з огляду на вищевикладене надіється на розуміння зі сторони органів ДАЇ та лібералізацію в підході до виконання Закону України №586-VІ і надіється, що не буде упередженого ставлення та зловживань зі сторони інспекторів ДПС.

   Обласна Асоціація вивчає, як законодавство у транспортній сфері так і внутрішні інструкції та накази МВС України, які носять підзаконний характер. Ми вбачаємо значні розходження підзаконних актів, котрі регламентують діяльність органів ДАЇ, до Конституції України, Цивільного Кодексу України. Як приклад: Департамент ДАЇ МВС України на своєму сайті розмістив інформацію щодо  порядку отримання тимчасових реєстраційних талонів на право користування транспортними засобами посилаючись на п.2.1. Правил дорожнього руху України. В даній інформації вказано, що якщо власник ТЗ передав право користування вказаним ТЗ іншій особі ( на підставі нотаріального оформленого доручення), то така особа самостійно подає до відповідного відділу ДАЇ письмову заяву на отримання тимчасового реєстраційного талону.

   На наш погляд таке твердження Департаменту ДАЇ є одностороннім баченням, постільки Правила дорожнього руху України є підзаконним  актом затвердженим Кабінетом Міністрів. А Цивільний Кодекс України, який несе характер Закону визначає право на управління і розпорядженням таким транспортним засобом і не передбачає ніяких тимчасових реєстраційних талонів. Цивільний Кодекс України є вищим за «Правила …» А Закон треба поважати. А як тут поступати громадянам інших держав, які прибувають до нас і також керують ТЗ на підставі доручення? Чи зрозумілими будуть їм наші не європейські вимоги?

   Такі непорозуміння між транспортниками, власниками ТЗ, органів ДАЇ інших контролюючих органів будуть напевно виникати постійно ,бо ми ще не досягли тієї правової держави, яка має будь-які сумніви в законодавстві трактувати на сторону громадянина своєї держави.

   Саме в цьому обласна Асоціація приватних таксистів буде постійно відслідковувати такі суперечності в законодавстві, чи інші непорозуміння у відношенні власників ТЗ з органами влади, чи органами ДАЇ,  з тим, щоб у відповідності до своєї Статутної мети сприяти і захищати інтереси категорії підприємців – приватних таксистів, й по можливості надавати консультації в ЗМІ для широкого  загалу  всім автовласникам транспортних засобів.

   Матеріал підготував Голова Івано-Франківської обласної асоціації приватних таксистів Харук Роман Романович


 Наша адреса:

м. Івано-Франківськ

вул. Ю. Целевича, 34

76008, а/с 51; тел. 500-700

(http://www.taksi.at.ua/).



 Голова Івано-Франківської обласної

 Асоціації приватних таксистів                                   Р. Харук
Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 1493 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 1
+1  
1 007   (23.02.2010 14:10) [Матеріал]
Всех работников вашей организации,поздравляюс днем защитника родины,и всего самого наилучшего вам,и пусть всегда и везде вам светит зеленый свет светлофора!!!!!!


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]