П`ятниця, 17.05.2024, 09:50 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2009 » Липень » 6 » Експерименти журналістів
Експерименти журналістів
18:16
  З липня водіям можна буде бути випившим за кермом. 0,3 промілле - така норма. Дослідження "Вістей" "Що таке 0,3 промілле і чим їх закушувати" (див. "Звістки" від 20 лютого) викликало широкий інтерес читачів. Вони  вирішили не зупинятися на досягнутому і досліджувати симптоми похмілля. Скільки можна випити увечері, щоб на ранок безболісно сісти за кермо? Експеримент, як і минулого разу, проводив на собі кореспондент "Вістей" Олександр Андрюхин. Далі розповідь іде від першої особи.

  Від такого завдання редакції я здригнувся. Але не в моїх правилах пасувати перед труднощами, які полягали в неймовірних об'ємах алкоголю. Цього ж дня я купив дві пляшки горілки - традиційна півлітрівка і шкалик 0,33. Крім того - дві пляшки сухого вина і шість пляшок пива "Невськоє". Як і минулого разу, я використовував побутовою алкотестер вартістю 300 гривнів , який хай не зовсім точно, але дає уявлення про стан сп'яніння. Нагадаю, що мені 50 років, моя вага 75 кг

  Рівно в 9 вечорів будинку я відкоркував горілку і налив в стакан. Мені належало випити всю пляшку. Я задумався. Чи випивав я коли-небудь такий об'єм за вечір? Здається, немає. Але до біса сантименти! Вперед! Не описуватиму свої конвульсії під час цієї процедури. Скажу коротко: пляшку я знищив в три прийоми за 40 хвилин під пельмені і гостру закуску. Дихнув в алкотестер: 2,6 промілле. У очах двоїлося, у вухах гуркотав океан. Зловив себе на думці, що сильно тягне за кермо...

Залишкове явище як воно є.


   Прокинувся в 9 ранку. Спробував відліпити голову від подушки. Не вдалося. Із закритими очима намацав алкотестер і дихнув. 0,68 промілле! За кермо не можна, на роботу - можна. Холодний душ трохи підбадьорив, але промілле не збавив. Вони зменшилися до "рульової" відмітки тільки до 14 годин. Але стан як і раніше був млявим. Повністю алкоголь з мене вивітрився до половини четвертої. Проте скаженої життєрадісності я від цього не відчув.

   Наступного дня я експериментував з "восьмушкою" ємкістю 0,33 л. До його знищення я приступив також в 9 вечорів і вже через півгодини закінчив процедуру. Дихнув в алкотестер. 1,2 промілле. Після пляшки горілки- це дитячий сміх.

   На наступний ранок прокинувся знову в 9 ранку. Але відчував себе здоровіше за Самсона. Ніби і не пив. Дихнув в алкотестер: 0,39 промілле. За кермо все одно не можна. Встав під холодний душ, потім 30 разів віджався від підлоги. Питання було вичерпане всього через 40 хвилин - 0,3 промілле. Все, з таким показником можна за кермо!

За що Бог зруйнував Вавілонську башту.

   Наступний етап - пиво. Кажуть, після пива найважче похмілля. Поглинати цей напій я також почав в 9 вечорів. Вирішив не поспішати. Спочатку його пив з сушеними кальмарами, потім відварив креветки. По теліку йшов якийсь детектив. Так в довільному проведенні часу не зчувся, як пролетіло три години. Всі шість порожніх пляшок "Невського" стояли на підлозі. Не дивлячись на тяжкість в шлунку, я подумав, що зміг би випити ще. Але прислухався до розуму і ліг спати. Перед сном заміряв промілле - 1,2.

   Вночі снилися кошмари. Чи то наслідки пива, чи то залишкове явище від детектива. Коли в 9 ранку продзвенів будильник, я подумав, що це продовження сну. Дув в алкотестер - 0,48 промілле. За кермо не можна, але і в голові шумить так, що нехитро переплутати газ з гальмом. На душі було так, ніби зрадив Батьківщині. Прийшла думка, що душа знаходиться десь в сечовому міхурі. Коли він зпорожнів, то і на душі легко стало.

   Зробив над собою зусилля і відправився в басейн. Плавання дещо підбадьорило. У роздягальні дихнув в алкотестер і здивувався повторно: промілле майже не збавилося - 0,45. Коли повернувся додому, млявість знову оволоділа мною. І протверезіння пішло якось швидше. До 11 годин вже можна було сідати за кермо. Не було тільки бажання. А повністю алкоголь з мене вивітрився до половини другого дня. Проте стан від цього не покращився. Раптово прийшло розуміння, чому Бог зруйнував Вавілонську башту: напевно, через те, що саме у Вавілоні придумали пиво.

In vino veritas. І ніякого похмілля?

Експеримент з вином я почав добу опісля, також в 9 вечорів. Вирішив розтягнути задоволення. Зі всіх алкогольних напоїв тільки сухе вино викликає у мене радість. Не дарма греки вважали, що в кожному келиху - сонце. Протягом двох годин з посмішкою на обличчі випив усе вино. Прокинувся за звичкою в 9. Не встаючи з ліжка, дихнув в алкотестер. Показало 0,51 промілле. Більше, ніж від пива, але стан - хоч в Олімпійських іграх бери участь. Тут, на мій погляд, криється головна засідка. Я відчуваю себе прекрасно! Але за кермо мені не можна. Відразу хочеться попередити всіх: не довіряйте своїм відчуттям.

До 0,3 промілле рівень алкоголю знизився до полудня. А повністю алкоголь вивітрився в 14:15.

Подвиги сприяють протверезінню

   Підведемо підсумки. Алкоголь від пляшки горілки 0,5 л тримався в мені 18,5 години. Через 17 годин, виходячи зі свідчень алкотестера, вже можна було сідати за кермо. Після вживання 0,33 л горілки за кермо вже можна було сісти через 13 годин.

   Після 3 літрів пива 4,5 градуса за кермо можна було сісти вже через 14 годин. Всього ж пиво в організмі біснувалося 15,5 години. А після двох пляшок вина 12,5 градуса за кермо можна сідати не раніше ніж через 15 годин, хоча по відчуттях - набагато раніше. Повністю ж вино мене покинуло через 17 годин 15 хвилин.

   Ми проконсультувалися з наркологами і з'ясували, що результати нашого експерименту давно підтверджені теорією. Алкоголь розщеплюється в організмі із швидкістю приблизного 1 одиниця в годині Це умовна одиниця. Наприклад, якщо півлітра помножити на 40 градусів, вийде цифра 20. Приблизно стільки годин триматиметься в організмі алкоголь, якщо випити пляшку горілки. Якщо ж в годину віднімати по одиниці, то без жодного алкотестера можна підрахувати, через який час людині можна сісти за кермо. Приблизно через 17 годин, оскільки три умовні одиниці дорівнюють 0,3 промілле.

   Але це усереднені показники. У кожної людини залежно від віку, ваги і індивідуальних особливостей час розщеплювання алкоголю своє. (Про це "Вісті" детально писали 20.02.2008.) Примітно, що у безсонної людини алкоголь розщеплюється швидше, ніж у сплячого. Тобто той, хто напився з вечора і заснув, тверезітиме довше, ніж його товариш по чарці, що всю ніч здійснював "подвиги". Якщо тільки останній пити більше не буде. Отже рада "піди проспи" з погляду медицини не найефективніший.

Останнє слово за медекспертизою.

   Врешті-решт анонімне пояснення нарколога по телефону мене не влаштувало. Я поїхав в наркологічну лабораторію при відділенні міліції N 100 (у цю лабораторію в числі інших співробітники ГИБДД привозять підхмелених водіїв). Залізні двері лабораторії в надрах міліційного двору мене не збентежила. Я подзвонив і, скорчившись в дверне очко, вимовив заплітаючою мовою, що хочу обстежуватися на предмет алкоголю в крові. Мене впустили. Чоловік в білому халаті, дізнавшись, що я журналіст, не розсердився.

- Те, що ви експериментували з побутовим алкотестером, ще нічого не означає, - сказав нарколог, що суворо-пресуворо заборонив публікувати його ім'я. - Він неточний. Пред'являючи його, оспорити претензії автоінспектора не можна. До уваги побутовий алкотестер не приймається ні даїшником, ні судом. Враховуються тільки свідчення алкотестера, який використовуваний ми. (Нарколог показав коробочку, схожу на супутниковий телефон.) Він приєднується до принтера, і після того, як в нього дихнеш, отримуєш точний роздрук, скільки в тобі алкоголю. Цей роздрук і є офіційним документом для суду. Обдурити професійний алкотестер неможливо. Дутимеш погано - роздрук видасть, що недостатньо повітря. Саме такими приладами озброюватимуть автоінспекторів. Звичайно, принтери їм видаватися не будуть, але алкотестер забезпечений пам'яттю, яка також приймається судом до уваги. Якщо, наприклад, алкотестер на місці покаже 0,4 промілле, а поки водія везуть на експертизу і поки він сидить в черзі, промілле знизяться до допустимої норми - 0,3, то за законом належного братися свідчення інспекторського алкотестера, яке у нього в пам'яті. Але на практиці швидше за все такого водія відпустять.

   Нарколог розповів, що ніякі ліки не можуть обдурити професійний алкотестер. Також на свідчення промілле в крові не впливають куріння і напої, що містять алкоголь: квас і кефір. Навіть якщо кефіру випити відро. Препаратів, які нібито прискорюють розпад алкоголю в організмі, практично немає. Є, правда, препарати, відбиваючі алкогольний запах з рота, типу "антиполіцай", але зменшити промілле в крові вони не здатні.

- Інспектор має право зажадати експертизи, навіть якщо не відчує запаху алкоголю, - сказав нарколог. - Поведінка водія відразу його видасть. А у інспекторів очей метнутий.

Словом, як ні крути, а все одно приходиш до висновку, що, якщо плануєш сісти за кермо, з вечора краще не пити.




Джерело: www.izvestia.ru


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 2168 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
0  
1 Стас   (09.07.2009 16:30) [Матеріал]
Цікаво...А якщо пиво з горілкою змішати і не закусувати...


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]