Неділя, 28.04.2024, 07:58 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2013 » Листопад » 25 » Експерти підрахували, скільки нелегального палива продається в Україні
Експерти підрахували, скільки нелегального палива продається в Україні
09:55
Експерти підрахували, скільки нелегального палива продається в Україні
Минає, ознаменувався прискореним рухом вітчизняного паливного ринку в «тінь».
Про це, в своїй статті пише гендиректор «Консалтингової групи А- 95" Сергій Куюн.
Експерт зазначив, що згідно з офіційними даними Міненерговугільпрому, за дев'ять місяців 2013 виробництво бензину в Україні знизилося на 43,4%, дизельного палива - на 37,8 %. Імпорт нафтопродуктів, який повинен був компенсувати пікірують виробництво, також скоротився на 20%.
«При цьому, споживання бензину і дизпалива зменшилася всього на 6 і 4,1 % відповідно. Іншими словами, менше їздити не стали, тоді як постачання нафтопродуктів на ринок різко скоротилися. Нонсенс. Тому ключова проблема українського паливного ринку - підвищена частка тіньових поставок, яка за підсумками року, ймовірно, досягне 25 %, або близько 2,5 млн т», - прогнозує Сергій Куюн.
«Звіт «Консалтингової групи А- 95 " показує, що найбільша частина «тіні» припадає на бензини, як більш вигідний продукт для контрабанди та фальсифікату, оскільки акцизи на нього втричі вище, ніж на дизпаливо. У січні - вересні 2013 р. на кустарне виробництво і альтернативні нафтопродукти (звільнені від акцизів і не враховуються Держстатом) припало близько 400 тис. т, а за підсумками року цей показник впевнено перевищить півмільйонну позначку і складе близько 13% від споживання бензину», - пише він.
 «При цьому, кустарне виробництво зосереджене не де-небудь на периферії, а безпосередньо поблизу найбільших центрів споживання палива на Сході і в Центрі країни. Так, два найбільших в країні пункту «приходу» різного вуглеводневої сировини і компонентів (газоконденсату, стабільного бензину, відпрацьованих нафтопродуктів, присадок і т.д.) для виробництва бензину розташовується в Переяславі-Хмельницькому та Василькові, що на Київщині. Номенклатура «приїжджають» в столичний регіон нефтегрузов повністю ідентична набору компонентів для нафтопереробних заводів. Нюанс лише в тому, що в Київській області офіційно ніяких НПЗ немає», - підкреслив експерт.


Категория: Новини в Україні | Переглядів: 473 | Додав: taksi | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]