Четвер, 16.05.2024, 02:14 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Лютий » 5 » Голова Асоціації виступає за амністію штрафів за ППДР
Голова Асоціації виступає за амністію штрафів за ППДР
12:47
Як  і оголошувалося , вчора в прес-центрі  відбулася прес-конференція, яка зачепила такі важливі питання, як правильність складання постанов та протоколів інспекторами ДАІ, амністія водіїв за порушення ПДР та багато інших питань.



Прес-реліз

голови Івано-Франківської обласної Асоціації
приватних таксистів Романа Харука

    04.02.2010 р.

Пройшло більше року з того часу, як був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху»                      (24 вересня 2008 року № 586-VI).
Відповідно до вказаного закону, санкції для водіїв за порушення правил дорожнього руху збільшились у десятки разів. Такі жорсткі міри суттєво вплинули на стан аварійності на дорогах. Так, в 2009 році порівняно 2008 роком в Івано-Франківській області кількість ДТП зменшилась на 20,4 % (з 3186 до 2536), а  з потерпілими на 37,8 % (з 730 до 454). Кількість загиблих в ДТП скоротилась на 44% (з 159 до 88), а травмованих на 42,8 % (з 858 до 491).
Звичайно, що життя людини є безцінним і якщо в ДТП гине людина, це велике горе для рідних і близьких. Це має бути трагедією і для  Держави. Тому Держава має дбати за своїх громадян і вдосконалювати національне законодавство, в тому числі, і у сфері системи МВС, що забезпечує правові відносини між учасниками дорожнього руху та органами ДПС ДАІ. Тому, законодавець в 2009 році вніс зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, внесені зміни у Закон України «Про автомобільні дороги», у Закон України «Про обов’язкове страхування цивільної правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», а також внесені зміни у Правила дорожнього руху.

   Але всі ці зміни «зобов’язують», «попереджають», «забороняють», «вимагають», тобто скеровані в односторонньому порядку, тільки на виховання водіїв. Але як водії та і їхні «контролери» - інспектори ДПС є учасниками взаємовідносин і належать до єдиного суспільства – України. Хто і що ж тоді «виховує» інспекторів ДАІ та інших державних службовців?

   26.02.2009 р. наказом МВС (№77) затверджено інструкцію з оформлення працівниками ДАІ МВС матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Зокрема, в п. 11.17 вказано: «Записи в протоколах про адміністративні правопорушення, талонах до посвідчення водія, тимчасових дозволах, журналах робляться чорнилом (пастою) темного (чорного або синього) кольору. Вони заповнюються розбірливим почерком, а прізвище, ім’я, по батькові порушника, його місце проживання, а  також посада, місце роботи, звання працівника Державтоінспекції МВС записуються друкованими літерами. За фактами виправлення, підчисток тощо керівництвом підрозділів Державтоінспекції МВС у п’ятиденний термін проводяться службові перевірки».

   Обласна Асоціація приватних таксистів провела моніторинг і переглянула десятки  протоколів про адміністративні правопорушення складених на водіїв різних категорій і діяльності. Висновок - жоден протокол, складений інспектором ДАІ не відповідає вимогам вищезазначеному наказу МВС. Всі протоколи написані під копірку, в багатьох випадках нерозбірливим почерком, не можливо з’ясувати прізвище та ініціали інспектора, а без цих точних даних водієві проблематично оскаржити протокол.
-  Відповідно до ст. 258 КУпАП «Постанова у справі про адміністративне правопорушення складається у двох екземплярах, один з яких вручається особі, яка притягується до адміністративної відповідальності».
Обласна Асоціація виявила ряд випадків, коли працівники ДАІ (особливо в інших областях) складають на водія протокол і відпускають його. Через певний період, уже через органи Державної виконавчої служби (це окрема тема), водій дізнається, що існує Постанова в справі про адміністративне правопорушення, а державні виконавці вимагають від нього сплатити  штраф.
Так, водій Стасюк І.Ф. 30.09.2009 р. (запам’ятайте дату) був зупинений інспектором ДПС м. Вінниця Барар О.В. . На водія був складений протокол. Постанову він не отримав, разом з протоколом.
- Відповідно до ст. 303 КУпАП строк пред’явлення Постанови про накладення адміністративного стягнення до виконання становить 3 місяці!           Увага !!! 19.01. 2010 року державний виконавець Коломийського міськрайонного управління юстиції Лінькова І.О. відкрила Постанову про стягнення з                  Стасюка І.Ф, в дохід держави 260 грн. штрафу.

В цьому випадку обласна Асоціація виявила ряд порушень:

1.  Постанову серії АВ №023733 про притягнення до відповідальності Стасюка І.Ф. інспектор Барар О.В. водієві не вручив, чим порушив ст. 258 КУпАП;
2.   Начальник Коломийського ВДАІ Тимків А.М. – направив прострочену  постанову до ДВС,  чим порушив ст. 303 КУпАП;
3.  Державний виконавець Лінькова І.О. відкрила виконавче провадження, чим порушила ст. 303 КУпАП та ст.21 Закону України «Про виконавче провадження».

26.01.2010 р. начальник РВ ДВС Чабанюк І.І., після втручання Асоціації, скасував постанову про відкриття виконавчого провадження стосовно                 Стасюка І.Ф.
Заключення : Виходячи з того, що зі сторони представників  державних органів є багато порушень, в тому числі, при складанні протоколів про адміністративне правопорушення обласна Асоціація має намір звернутись до органів центральної влади, депутатів ВР від Івано-Франківщини провести амністію несплачених штрафів по таких протоколах.
Крім цього, Асоціація звертається до всіх ЗМІ з пропозицією допомогти організувати круглий стіл з представниками ДАІ, ДВС, юстиції, громадських організацій, юристів на предмет вироблення чіткої позиції щодо піднятих питань.


Тема №2
Прес-реліз
голови Івано-Франківської обласної Асоціації
приватних таксистів Романа Харука

    04.02.2010 р.

          В  березні минає рік, як обласна Асоціація провела акцію з перейменування вул. Дудаєва на «проспект Анушкевичуса». Протягом цілого 2009 року ми спостерігали як в місті ремонтують дороги. Чогось суттєвого в організації ремонту і будівництва нових доріг у місті не відбулось. Зі страхом автомобілісти і влада чекають весни 2010 року. Автомобілісти – з причини, що знову доведеться їздити «фронтовими» дорогами. Влада – що потрібно знову переобиратись               (30 травня вибори місцевої влади), а що має вона (влада) сказати автомобілістам?
         Обласна Асоціація не має наміру проводити акції, які робили в 2009 році, тому що міський голова знову буде звинувачувати нас в політичному піарі.
         Ми переходимо до практичних дій.
         В 2009 році Асоціація дуже активно вела роботу через переписку, запити до влади відносно стану доріг. На один із запитів на ім’я В. Анушкевичуса, відносно ремонту дороги вул. М. Підгірянки ми отримали відповідь за підписом начальника УЖКГ П. Косюка – «Голові Івано-Франківської обласної Асоціації приватних таксистів Р. Харуку. За дорученням міськвиконкому управління житлово–комунального господарства розглянуто  Ваше звернення  щодо незадовільного стану проїжджої частини вул. М. Підгірянки. Повідомляємо, що вул. М. Підгірянки включена в титульний список поточного ремонту на 2009 рік».  Лист датований 30.06.2009 р., тобто за шість місяців до закінчення 2009 р.
          Асоціація перевірила і переконалась, що в 2009 році вул. М. Підгірянки не була відрекомендована.
          Виходячи з цього, обласна Асоціація направляє Позовну заяву до господарського суду. Відповідач – комунальне підприємство «Дорожнє  ремонтно-експлуатаційне управління», м. Івано-Франківськ,                                        вул. Максимовича, 13.
           В своїй позовній заяві ми просимо:
    - зобов’язати КП «Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління» негайно усунути пошкодження дорожнього покриття на вул. М. Підгірянки;
    - зобов’язати КП «ДРЕУ», до моменту усунення пошкоджень дорожнього покриття на вул. М. Підгірянки позначити пошкоджені ділянки знаком аварійно-небезпечної ділянки.
            Таким чином, обласна Асоціація започатковує нові правовідносини і готує створення прецеденту, який дає змогу добиватись від влади виконання своїх обіцянок.

Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 1125 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 2
0  
1 петро   (05.02.2010 22:45) [Матеріал]
давно пора,але чому так довго

0  
2 taksi   (10.02.2010 22:34) [Матеріал]
петро,не можливо зразу все осяйнути.як мала дитина не зразу вміє ходити так і ми живемо,працюємо ,вчимося.а ще нам потрібна підтримка і поради громадян.


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]