Четвер, 16.05.2024, 21:45 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Липень » 4 » Нові Правила дорожнього руху ( ще декілька слів)
Нові Правила дорожнього руху ( ще декілька слів)
18:28

  Під приводом підвищення безпеки дорожнього руху ДАІ проштовхує законодавче розширення своїх повноважень.  Департамент Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ підготував поправки до Правил дорожнього руху. Їх появу правоохоронці пояснюють необхідністю європеїзувати документ і скоротити кількість потенційно небезпечних ситуацій на дорогах.

Ми вже відображали дане питання в темі Нова версія проекту Правил дорожнього руху.  , але давайте ще раз подивимося на ці кроки ДАІ.

І нашим, і вашим

Запропоновані зміни до ПДР викличуть у автомобілістів двоякі відчуття. З одного боку, у водія, як і у будь-якого іншого учасника дорожнього руху, з'явиться більше прав. Наприклад, нові правила гарантують, що зупинити машину може тільки співробітник міліції при виконання ним своїх службових обов'язків. Тобто екологічна інспекція, служба безпеки руху, що не підкоряється МВС, і інші численні «помічники» ДАІ можуть бути проігноровані.

Але окрім нових прав, у водіїв можуть з'явитися і нові обов'язки. Зупинений співробітником ДАІ водій буде зобов'язаний вийти з автомобіля, а не просто передати документи інспекторові через вікно, як це відбувається зараз.

Більш того, зміни до ПДР дають інспекторові більше приводів поспілкуватися з водієм, скажімо, запропонувавши йому пройти тест на втому (хворобливий стан) або ж на перебування під дією медикаментів, розсіюючих увагу і що знижуючих реакцію. Про те, як саме проводитимуться такі тести, проект нових правил скромно умовчує. У нім лише сказано, що в подібному стані водій не може управляти машиною. Але ступінь його адекватності встановлюватимуть самі інспектора на свій розсуд зі всіма витікаючими звідси наслідками.

Щоб присікти можливі зловживання при користуванні службовим транспортом, проект нових правил розширює перелік документів, які може запитати інспектор. До стандартного зараз набору може додатися ще і належним чином оформлений маршрутний лист. Причому окрім маршруту в нім мають бути відмітки про проходження водієм медогляду, а автомобілем - технічного огляду перед виходом в рейс.

Серед інших зловживань, які сподіваються запобігти розробники нових правил, - масове ввезення машин з країн балтії і їх експлуатація без митного очищення (за дорученням). Зокрема, зміни в ПДР забороняють експлуатувати автомобіль особі, яка його не ввозила, а також передавати такі машини у володіння, користування і розпорядження третім особам. Більш того, проект нових правил містить пункт, приписуючий власникові автомобіля у будь-який момент бути готовим відповісти на питання про попередніх власників його залізного коня. І навіть вести відповідний журнал обліку. А на вимогу інспекторів ДАІ - повідомляти ці дані.

Аварійність зменшать штучно

Як і обіцяють правоохоронці, після набуття чинності запропонованих ними змін аварійність на дорогах може різко знизитися. Проте такі результати будуть досягнуті вельми оригінальним способом. Зокрема за допомогою коректування самого поняття «Дорожньо-транспортна подія».

Згідно правилам, що діють, це будь-які аварії в результаті руху транспортного засобу, в яких постраждали люди або завданий матеріального збитку. Зміни пропонують обмежити дане поняття рухом по «вулично-шляхової мережі». Це означає, що за бажання співробітники ДАІ зможуть відмовляти в оформленні ДТП в дворах, на територіях гаражних кооперативів, стоянок і інших місцях, які в теорії не можна віднести до «вулично-шляхової мережі». Оскільки чіткого визначення цього поняття не існує, то і застосовувати це формулювання можна абияк.

Втім, ряд нових обмежень все ж таки змусить водіїв їздити акуратніше, щоб не збільшувати свій «послужний список» штрафних санкцій. Одним з таких посилювань є заборона на водіння автомобіля непристебнутим для майстрів по водінню, інвалідів, водіїв і пасажирів оперативних машин і таксі. Сьогодні всі вони мають право порушувати вимоги безпеки.

Також водіям заборонять розмовляти по телефону під час руху без гарнітури hands-free або  навушника (зараз заборонено просто тримати телефон в руці, тобто водій може покласти трубку поряд і перевести її в режим гучного зв'язку). Ще одним нововведенням повинно стати запозичене у росіян правило руху автомобілів з включеним ближнім світлом фар не тільки в темний час доби, але і під час міжміських поїздок. Мопедам, мотоциклам, маршрутному транспорту і транспорту, що перевозить вантажі негабаритів, потрібно їздити з включеною фарою спереду і ззаду завжди. А з 1 листопада по 31 березня - цілодобово всім і скрізь. Крім того, водіям автобусів заборонять здійснювати поїздки на відстань більше 500 км. без змінника. Що є загальноприйнятою європейською нормою.

Що стосується технічного стану автомобіля, то проект прямо обумовлює заборону на експлуатацію машини в шинах не по сезону. При цьому чітко прописано, що зміна літніх шин на зимових і навпаки повинна відбуватися при середньодобовій температурі 7-10 °С.

Зупинки регламентують

Однією з істотних новацій, які обмовляються в проекті змін в правила дорожнього руху, є зміна правил зупинки і стоянки. По-перше, заборона на зупинку в недозволеному місці «під» відповідним знаком тепер розповсюджується і на автомобілі таксі. Зараз таксисти, що беруть або висаджують пасажирів, розвантажують або завантажують багаж, користуються привілеєм і можуть зупинятися під знаком.

По-друге, автомобілі заборонять паркувати на тротуарі. Відповідні знаки вилучаються з обороту, а замість таблички, яка припускає такий вид постановки на парковку, збираються ввести табличку «парковка під кутом». В умовах великих міст, де спостерігається дефіцит парковочних місць, дана новація може спровокувати транспортний колапс. Тим більше у поєднанні з ще одним нововведенням, згідно якому порушенням є парковка автомобіля, що робить проїзд не тільки неможливим, але і просто небезпечним. На вузьких вулицях, наприклад в центрі Києва, практично всім водіям доведеться розщедрюватися.

Хорошою новиною в цьому плані є інша ініціатива ДАІ, яка декілька послаблює обмеження по парковці біля пішохідних переходів і зупинок суспільного транспорту. Якщо сьогодні можна паркувати автомобіль не ближче 10 м від переходу, цю відстань пропонується зменшити удвічі - до 5 м. То ж стосується зупинок: з 30 м дистанцію пропонується зменшити до 15 м.

По-третє, маршрутним транспортним засобам (як пасажирським, так і наступним по маршруту вантажним автомобілям) заборонять зупинятися поза визначеними їх маршрутом місць. Також заборонено зупинятися на смугах гальмування і розгону і велосипедних доріжках.

Але, мабуть, своїм головним досягненням даішники рахуватимуть впровадження норми про заборону використання «аварійної сигналізації»не за призначенням. Сьогодні багато водіїв, прикриваючись «аварійною ситуацією», включивши миготливі оранжеві вогні, залишають автомобілі на стоянці в недозволеному місці. По нових правилах водій не зможе зловживати своїм правом на аварійну зупинку. Під час зупинки йому потрібно буде знаходитися в машині або біля неї. До того ж, якщо сьогодні виставляти червоний миготливий ліхтар або знак аварійної зупинки ( червоний трикутник) потрібно тільки у разі ДТП або в умовах поганої видимості, новими правилами пропонується робити це при любій«аварійной зупинці».

Половинчаста європеїзація

Більше всього бонусів від впровадження нових правил отримають велосипедисти. Адже і в Європі такий вид пересування всіляко заохочується. Для них передбачається виділити окремі доріжки для руху зі своєю розміткою (червоною) і своїми світлофорами. При цьому по велосипедних доріжках - якщо поряд є тротуар - заборонять ходити пішоходам. Якщо ж доріжка прилягає до проїжджої частини, паркуватися у такого узбіччя автомобілістам заборонено.

Значно розширені права велосипедистів на дорозі. Під час виконання поворотів або переїзду через проїжджу частину по своїй доріжці вони матимуть пріоритет, хоча на сьогодні є рівноправними з автомобілістами учасниками дорожнього руху. Пропонується також упровадити ряд спеціальних знаків для велосипедистів. Наприклад, «Можливе падіння велосипедиста», «Вузьке місце», «Обгін велосипедистів заборонений» і ін. Крім того, для інших транспортних засобів встановлений окремий режим обгону велосипедистів - з швидкістю не більше 60 км/год і з інтервалом не менше 1,5 м. Самі ж велосипедисти зможуть обганяти як зліва, так і з правого боку.

Але з переходом на європейські норми в ДАІ, здається, злегка погарячкували. У новій версії правил запропоновано частково зрівняти в правах і обов'язках весь суспільний транспорт. Зокрема, якщо сьогодні Т-подібний світлофор з ліхтарями місячно-білого кольору регулює лише рух трамваїв, то проект ухвали, підготовлений департаментом, припускає, що такому ж регулюванню підлягатимуть і рухомі по виділених смугах автобуси, тролейбуси і маршрутні таксі. І це притому, що поки у цих видів транспорту немає виділених доріг.

Головним досягненням «непрофільних» асоціацій в проекті нового документа є відмова ДАІ від узгодження розміщення рекламних і будь-яких інших малюнків і написів на кузові автомобіля. Вимоги, які залишилися, - щоб малюнок займав не більш за третину поверхні машини, щоб написи не були образливими, не закликали до насильства або скидання конституційного ладу. Також важливо, щоб малюнки «на бортах» не нагадували логотипи або написи на кузові спецавтомобілів. Наприклад, міліції або швидкій допомозі.

Проте одним з важливих пунктів, який так і не потрапив в проект нових правил, стала пряма заборона на експлуатацію автомобіля без поліса автоцивільної відповідальності. Адже не секрет, що саме через відсутність контролю з боку ДАІ (наявність поліса перевіряють тільки у разі ДТП, порушення правил руху або планового техогляду) кількість застрахованих на рік водіїв коливається в межах 20-30%, що явно не підвищує безпеки руху.

Коментарі:

Дмитро Александров, заступник голови Асоціації велосипедистів Києва:

Новації, які ми запропонували закріпити в Правилах дорожнього руху, - перший крок до європеїзації відношення до велосипедистів. Головною проблемою залишається впровадження цих ініціатив. Адже організацією дорожнього руху - визначенням, де нанести розмітку, де прокласти велосипедну доріжку, де поставити світлофор, - займається не ДАІ, а місцева влада. Вже декілька років підряд в Києві при проектуванні, наприклад, дороги або при підготовці її ремонту велодоріжка закладається, а потім, при реалізації - «плавно» зникає. Власті, звичайно, на словах нас підтримують. У 2008 році в Київраду навіть була представлена програма розвитку велосипедного транспорту в столиці. За три роки - якраз на початок Євро-2012 - на неї передбачалося витратити всього 79 млн. грн. Але в 2010 році, наприклад, із запланованих 20 млн. грн. на це не було витрачено ні копійки. Хоча в майбутньому велосипедний транспорт допоміг би розвантажити місто. У Європі і США інфраструктура для велосипедистів створюється пропорційно інтенсивності руху на дорогах - чим більше машин, тим кращі умови для велосипедистів. Для нас поки це закрите питання.

Сергій Браганец, президент Асоціації автомобілістів Кривого Рогу:

Більшість пунктів, якими пропонується доповнити Правила дорожнього руху, не сприяють підвищенню безпеки на дорогах. А деякі навіть здатні її погіршити. Узяти хоч би обов'язок водія виходити з автомобіля для спілкування з інспектором. Така норма підвищить рівень шахрайства. Адже на наших дорогах немало псевдоінспекторів, і тепер вони, користуючись цією нормою, зможуть легко заволодівати чужими автомобілями. Що стосується тесту на втому, то тепер будь-якого можна визнати утомленим. Не хочеш проходити тест? Штраф. Втомився? Стій в степу, відпочивай. Не хочеш стояти - плати і щасливої дороги. Не принесе користі і обов'язкова наявність відмітки про медичний і техогляді.

Якщо це самозанятий водій «Газелі», вранці йому потрібно буде виділити як мінімум дві години, щоб пройти огляд і заплатити гроші. Навряд чи це сприятиме його хорошому самопочуттю і безпеці руху. З позитивних моментів варто відзначити те, що таксисти перестануть бути привілейованою кастою серед водіїв. Їм потрібно пристібатися, зупинятися тільки в належних місцях. Крім того, позитивно на безпеці руху позначаться і нові правила парковки і стоянки. А ось чого я взагалі не побачив в нових правилах, але що вимагає обов'язкового врегулювання, так це поведінка водія і пішохода на пішохідному переході. У європейському законодавстві чітко прописано «правило однієї ноги»: як тільки пішохід вступив на перехід, він вже господар ситуації. У нас же чіткого розмежування немає. А це дуже сильно підвищило б безпеку руху.

Категория: Новини в Україні | Переглядів: 6124 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 виктор   (21.12.2010 14:39) [Матеріал]
новые правила это полный отстой сделайте зарплату европейской а потом вводите штрафы европейские, а что твориться со знаками,которые висят после окончания ремонта по полгода и более и не только это ,там где они нужны их нету .И .вообще если ДАИ будет носить карательную функцию,то за такой размер штрафа гаишника проще убить ,сейчас много безработных которые за копейку мать родную не пожалеют


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]