Четвер, 16.05.2024, 06:44 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Липень » 7 » Перевірка автомобілів на перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах
Перевірка автомобілів на перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах
17:14
Сьогодні ми поговоримо про перевірку автомобілів  на перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах .

Ще з десяток  постанов КМУ та змін до чинного законодавства і ми з Вами точно вже не розберемося як потрібно себе поводити в тій чи іншій ситуації. Чому в нашій країні кожне міністерство, інспекція видає накази, інструкції (деякі навіть реєструються в Міністерстві Юстиції!) , які прямо суперечать чинному законодавству, інструкціям іншого міністерства, або ж того що видало.

У більшості європейських країн контроль екологічних параметрів автомобілів здійснюється при проходженні техоглядів, з обов’язковою сплатою екологічного платежу (збору) всіма власниками автомашин.

У країнах ЄС у ході експлуатації автомобілі проходять екологічний огляд, із видачею зеленої наліпки (талона, марки) на спеціально атестованих пунктах, станціях техобслуговування, майстернях тощо. Дорожня поліція безпосередньо на шляхах екологічного контролю не проводить, але перевіряє наявність екологічного огляду. У разі відсутності «зеленої наліпки» і невідпо-відності екологічним нормам — штраф і платний екологічний огляд. При цьому жорстко контролюється робота пунктів з екологічного огляду.

Давайте пройдемося по нормативних актах, які регулюють дане питання.

Відповідно до вимог ст. 56 Закону України "Про охорону навколишнього середовища" виробництво і експлуатація транспортних та  інших  пересувних засобів та установок,  у викидах та скидах яких вміст забруднюючих речовин перевищує встановлені нормативи, не допускається.

 ст. 11 п.21 Закону України "Про міліцію"  дозволяє зупиняти транспортні  засоби  в  разі  наявних  ознак,  що  свідчать про технічну несправність транспорту або  забруднення  ним  навколишнього  середовища

Адміністративна відповідальність за порушення вимог прописана   в ст.81 КпАП.

ст. 81. Експлуатація автомототранспортних та інших пересувних засобів з перевищенням нормативів
вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах

Експлуатація  громадянами  автомототранспортних   та    інших пересувних засобів і установок, у яких вміст забруднюючих  речовин у  відпрацьованих  газах, а також рівень впливу фізичних факторів, здійснюваного,  утворюваного  ними  під  час  роботи,  перевищують
установлені нормативи, -
    
тягне  за  собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Раніше  Законом від 6.03.1996 р. «Про внесення змін i доповнень до деяких законодавчих актів України з питань охорони навколишнього середовища» інспектор ДАІ не був введений до переліку осіб, які можуть накладати і стягувати штраф за статтями 80 і 81 КпАП. Це право мали лише представники екологічних інспекцій Мінекобезпеки. Отже, інспектори ДАІ могли зупиняти автомобілі, але не мали права складати протоколи за статтями 80 і 81 і, тим більше, накладати штраф. Екологічна інспекція могла скласти протокол і стягнути штраф, але не мала права зупинити автомобіль. Виникав свого роду юридичний казус. Зараз стаття 222 КпАП чітко наділяє працівників ДАІ необхідними повноваженнями розглядати дану категорію справ.

В "Положенні про Державну екологічну інспекцію України” зазначено, що екологічна інспекція має право і зупиняти автомобілі і складати протоколи, але все ж ст.11.п.21 ЗУ "Про міліцію” та ст.222 та КпАП напевне що має має більшу юридичну силу.

Отож, як висновок : Державна  екологічна інспекція Мінекоресурсів України не має права вас зупиняти для перевірки на вміст забруднюючих речовин в відпрацьованих газах.

Йдемо далі… 22 квітня Постановою КМУ  №395 були внесені зміни до  п.2.4  Правил дорожнього руху і він був викладений в наступній редакції:

2.4. На  вимогу працівника міліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:

б)    дати   можливість   перевірити   номери   агрегатів   і  комплектність  транспортного  засобу;

Тобто, було вилучено слово "технічний стан”. Отже, за задумом КМУ водій, пройшовши технічний огляд , не повинен був до наступного техогляду доводити кожному даішнику про справність свого автомобіля. Але, як завжди це буває, забули підкоректувати права працівників міліції (ст.11) в ЗУ "Про міліцію" .

Не забули працівники ДАІ про своїх друзів з Державної екологічної інспекції і вирішили разом перевіряти автомобілі. Тобто, працівник ДАІ зупиняє авто і направляє його на перевірку екологічної інспекції. Які особливості цього загадкового процесу водієві потрібно знати :

Перевіряти повинен працівник Державна  екологічної інспекції за законодавством. Дуже багато розвелося, особливо на Дніпропетровщині, Криму екологічних організацій, які не наділені відповідними повноваженнями. Крім того, якщо Ви впевнені, що це не працівники ДАІ, то Вам не варто навіть зупинятися.


Пунктом 2.4 Постанови КМУ  N 110/73 від 15.03.2002    "Про затвердження розмірів плати за надання  послуг територіальними органами Міністерства” визначено, що за  Проведення   вимірів вмісту забруднюючих  речовин у відпрацьованих газах пересувних джерел та рівня  димності в залежності від обсягів та складності за один вимір потрібно заплатити від 20 до 85 грн.
  
    
А Постановою КМУ N 1430 від 26 жовтня 2001 р.   "Про затвердження переліку платних послуг екологічного характеру, які можуть надаватися територіальними органами Міністерства екології та природних ресурсів " сказано, що зазначені послуги  надаються виключно за письмовим зверненням юридичних і фізичних осіб. Тобто фактично перевірка повинна проводиться за добровільною згодою на неї власником автомобіля, а не у примусовому порядку.

Наказом МІНІСТЕРСТВА ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ N 46 від     30.01.2002            "Про затвердження Порядку надання платних послуг  екологічного характеру територіальними органами  Міністерства екології та природних ресурсів України" зазначено, що Платні послуги екологічного характеру надаються згідно з договором, який укладається сторонами.

Якщо  вартість  послуг не перевищує 50 грн.,  то послуги надаються без укладення договору за письмовим зверненням юридичних та фізичних осіб. Облік  наданих  послуг  здійснюється  у  Журналі  обліку наданих платних  послуг  екологічного  характеру,  сторінки  якого повинні   бути  пронумеровані,  журнал  прошнурований,  скріплений печаткою та підписом керівника територіального органу.

Для  проведення  оплати  вартості   послуг   бухгалтерія відповідного   територіального   органу   Мінекоресурсів   виписує замовнику рахунок-фактуру. Робота з надання платних послуг  екологічного  характеру вважається  виконаною після підписання обома сторонами акта про її
виконання. 

Якщо  послуги  надаються  без  укладення  договору  за письмовим  зверненням юридичних та фізичних осіб,  то відмітка про виконання роботи з надання платних послуг здійснюється  у  Журналі обліку наданих платних послуг екологічного характеру уповноваженою
особою замовника послуг.

Отож, у нас все не як у всіх. Перевірка автомобілів  на перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах повинна проводитися при техогляді, як у всій Європі , а не тоді, коли працівнику ДАІ заманеться. За якими критеріями працівник ДАІ визначає можливість перевищення допустимої норми вмісту забруднюючих речовин? Фактично, в даних реаліях любий автомобіль можна зупинити для перевірки. Чому власника автомобіля заставляють підписувати договір перевірки авто, хоча за законодавством ця перевірка проводиться в добровільному порядку?  Чому гроші за перевірку забираються на місці, а не виписується квитанція про оплату відповідного виміру? Потрібно сказати, що сучасний стан речей не відповідає законодавству та здоровому глузду. Запитань набагато більше ніж відповідей....

Підготував юрист Асоціації перевізників                               Вітенко М.

Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 3008 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 настя-студентка   (04.05.2011 22:22) [Матеріал]
дуже велике дякую ВАМ за цю статтю! Хоча в нас ще немае авто, але вона нам добре допомогла у вирішенні задачі з екологічного права!


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]