Субота, 04.05.2024, 06:39 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Березень » 22 » Розподіл функцій в системі дорожнього управління в Німеччині
Розподіл функцій в системі дорожнього управління в Німеччині
18:33
Потрібно вчитися в кращих і в галузі авто та дорогобудівництва, безпеки дорожнього руху Німеччина безперечно посідає провідно місце в світі. Отож, спочатку в цій статті з'ясуємо коротко про розподіл функцій в системі державного управління забезпеченням безпеки дорожнього руху в Німеччині.

Сайт федерального міністерства транспорту, будівництва і міського розвитку- http://www.bmv.de/

Федеральна Республіка Німеччина є одним з найблагополучніших європейських держав відносно безпеки дорожнього руху. Основні показники аварійності (кількість ДТП, кількість загиблих і поранених в результаті ДТП) в Німеччині постійно поліпшувалися починаючи з 1970 р. аж до 1990 р. На початку 90-х рр. загальна ситуація з безпекою дорожнього руху погіршала, що пояснюється об'єднанням ФРН і НДР, проте з кінця 90-х рр. основні показники аварійності мали чітко виражену позитивну тенденцію. Позитивна динаміка показників аварійності пояснюється високою ефективністю системи державного управління забезпеченням безпеки дорожнього руху.

Особливістю системи державного управління безпекою дорожнього руху в Германії є чітке розділення функцій в області державного управління забезпеченням безпеки дорожнього руху, глибока взаємодія органів виконавчої влади, відповідальних за забезпечення безпеки дорожнього руху, і громадськості в особі суспільних об'єднань, союзів підприємців, страховиків, виробників транспортних засобів і ін. Розробка програм по підвищенню безпеки дорожнього руху ведеться на федеральному рівні, при цьому в реалізації програм беруть участь як федеральні органи, так і відповідні органи земель і структури на місцях, що сприяє підвищенню їх ефективності.

Головними органами виконавчої влади Німеччини, відповідальними за забезпечення безпеки дорожнього руху, є:

Федеральне міністерство транспорту, будівництва і житлового господарства

Головним органом виконавчої влади Німеччини, що формує і провідним єдину державну політику в області безпеки дорожнього руху, є Федеральне міністерство транспорту, будівництва і житлового господарства (Bundesministerium fuer Verkehr-, Bau- und Wohnungswesen). Міністерством транспорту розробляються програми по підвищенню безпеки дорожнього руху (Programm fuer mehr Sicherheit im Strassenverkehr)

Федеральне автотранспортне відомство

Федеральне автотранспортне відомство (Kraftfahrt-bundesamt) знаходиться у відомчому підпорядкуванні Федерального міністерства транспорту, будівництва і житлового господарства. Завданнями Федерального автотранспортного відомства є: ліцензування нових типів транспортних засобів і запчастин до транспортних засобів; перевірка роботи відділів технічного контролю і гарантій якості, автотранспортних засобів, що надаються виробниками; ведення центрального реєстру транспортних засобів, центрального реєстру порушень правил руху на транспорті і центрального реєстру водійських прав, а також видача довідок і публікація статистичних матеріалів, заснованих на даних вищезгаданих реєстрів.

Центральний реєстр транспортних засобів:

У реєстрі збираються, зберігаються і переробляються дані про транспортні засоби, що отримуються від регіональних відомств, що видають посвідчення про допуск до експлуатації і страховиків.

Центральний реєстр порушень правил руху на транспорті:

У реєстрі реєструються тільки ті порушення правив, на яких накладаються штрафи в розмірі понад 40 Євро. При цьому проводиться облік і угрупування рішень, що приймаються відносно порушників дорожнього руху відомствами, що видають водійські права (всього в Германії їх близько 650), відомствами, відповідальними за стягнення штрафних санкцій і судами. Рішення щодо водійських прав ухвалюються не Федеральним автотранспортним відомством, а відповідними відомствами, що видають водійські права.

Центральний реєстр водійських прав:

У реєстрі зберігаються зведення про видані водійські права різних категорій, про водійські права поліції, міністерства оборони і федеральної прикордонної охорони, зареєстровані в Германії водійські права країн-членів ЄС і ін.

Федеральне дорожнє відомство

Федеральне дорожнє відомство ФРН (BAST) знаходиться у відомчому підпорядкуванні Міністерства транспорту, будівництва і житлового господарства і несе відповідальність за розробку норм і пропозицій у всіх областях дорожнього руху. Одночасне Федеральне дорожнє відомство виступає головною інстанцією в дослідженні аварійності в дорожньому русі.

Можна виділити наступні основні функції Федерального дорожнього відомства: розробка концепцій БДД, статистичний облік ДТП, аналіз аварійності на дорогах, оцінка безпеки транспортних засобів, ведення статистики дорожнього руху, організація медичної допомоги на дорогах і ін.

Щорічний бюджет Федерального дорожнього відомства складає близько 30 млн. Євро. Прибуткова частина бюджету формується в основному за рахунок виконання ним замовлень сторонніх замовників і сприяння в проведенні сумісних проектів Європейської комісії з дослідження вуличного руху.

Варто відзначити, що функції і повноваження Федерального дорожнього відомства поступово розширювалися. Спочатку воно було засноване як Федеральне відомство по дорожньому будівництву і в круг його компетенції входила тільки ця галузь. У 1965 відбулося розширення його повноважень і пов'язане з ним перейменування у Федеральне дорожнє відомство. У 1970 р. ухвалою Бундестагу за ним був закріплений статус головної інстанції по вивченню причин ДТП.

Розробка норм і пропозицій Федеральним дорожнім відомством ведеться в тісній взаємодії з Радим з безпеки дорожнього руху, Інститутом нормування, відповідальними за організацію дорожнього руху органами виконавчої влади федеральних земель і ін.

Дорожня поліція (Verkehrspolizei)

Контрольно-наглядові функції в області безпеки дорожнього руху здійснюються дорожньою поліцією Міністерства внутрішніх справ Німеччини (Bundesministerium des Innern). Завданнями дорожньої поліції є: протоколювання ДТП, розшук тих, що сховалися з місця аварії, спостереження за потоковим рухом, технічний контроль за вуличним рухом (здійснюваний за допомогою контролю швидкості руху, контролю за дотриманням дистанції, перевірки ваги), контроль за вантажними автомобілями і автобусами, контроль за часом безперервного знаходження водіїв за кермом і часом відпочинку, контроль за перевезенням небезпечних вантажів.

Окрім органів виконавчої влади, в Німеччині діє велика кількість громадських організацій, що ставлять за мету підвищення безпеки дорожнього руху. Дамо коротку характеристику функцій, що виконуються деякими з них.

Рада з безпеки дорожнього руху

Важливу роль в сприянні проведенню заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху грає Радий з безпеки дорожнього руху (Deutscher Verkehrssicherheitsrat). Рада є некомерційним об'єднанням і діє з 1969 р. Членами Радого з безпеки дорожнього руху є Федеральне міністерство транспорту і міністерства транспорту федеральних земель, союзи підприємців, виробники автомобілів, страхові компанії, Служба безпеці дорожнього руху і ін. Радий з безпеки дорожнього руху розробляє програми по підвищенню безпеки дорожнього руху, орієнтовані на цільові групи (наприклад, програма «Діти і дорожній рух»), тренінги для водіїв різних транспортних засобів. Реалізація програм здійснюється членами Радого з безпеки дорожнього руху. Радий з безпеки дорожнього руху здійснює координацію діяльності своїх членів. Прибуткова частина бюджету Ради на 22 % формується за рахунок федерального бюджету, близько 60 % - за рахунок засобів союзів підприємців.

Науково дослідницька організація по питаннях вуличного руху і транспорту (Die Forschungsgesellschaft fьr Straяen- und Verkehrswesen (FGSV))
Некомерційне об'єднання, засновано в 1924 р. Головна мета - подальший розвиток технічних знань в області транспорту. Організація несе відповідальність за складання і розробку зведення правив в області вуличного будівництва, технічних засобів регулювання вуличного руху і планування руху; формує і координує науково-дослідні програми в області вуличного руху.

Служба безпеці дорожнього руху

Служба безпеці дорожнього руху (Verkehrswacht) є старим об'єднанням в Німеччині, що займається проблемою безпеки дорожнього руху, створеним за ініціативою громадян. Служба безпеці дорожнього руху була утворена в 1924 році шляхом об'єднання місцевих служб безпеці дорожнього руху. Фінансування Служби безпеці дорожнього руху на 70 % здійснюється за рахунок засобів Федерального міністерства транспорту, будівництва і житлового господарства (такий порядок фінансування закріплений законодавчо), що залишилися 30 % покриваються за рахунок членських внесків і пожертвувань. Міністр транспорту, будівництва і житлового господарства здійснює шефство над Службою безпеки дорожнього руху. Головними завданнями Служби є навчання населення правилам дорожнього руху, роз'яснення і пропаганда правил дорожнього руху. Для виконання цих завдань учасниками Служби організовуються і проводяться в різних учбових і соціальних установах тренінги і повчальні семінари, розповсюджується друкарська інформація. Федеральна структура Служби безпеці дорожнього руху включає служби безпеці дорожнього руху земель і служби безпеці дорожнього руху на місцях. Згідно статуту об'єднання, затвердженому в 1967 р., правління Служби безпеці дорожнього руху розробляє і затверджує єдині робочі інструкції по проведенню конкретних загальнофедеральних заходів, проходження яким є обов'язковим для регіональних служб безпеці дорожнього руху.
Категория: Новини в світі | Переглядів: 1786 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
0  
1 taksi   (23.03.2010 09:34) [Матеріал]
це називається -децентралізація.а в Україні настають страшні часи -централізація в одні руки-однієї партії.


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]