Четвер, 02.05.2024, 02:29 | Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход
Головна » 2010 » Квітень » 2 » Прес-конференція голови Івано-Франківської обласної Асоціації приватних таксистів Романа Харука
Прес-конференція голови Івано-Франківської обласної Асоціації приватних таксистів Романа Харука
19:28
      Фото з Прес-конференції

30 березня у прес-центрі «Вектор» відбулася прес-конференція голови Івано-Франківської обласної Асоціації приватних таксистів Романа Харука. Також були присутні юристи Асоціації та чимало місцевих ЗМІ.
Оскільки влада не часто іде на контакт з громадою, та мало влаштовує подібних заходів, то запитань у журналістів було багато. Подаємо їх до вашої уваги.

-    Романе Романовичу скажіть чи стали наші дороги кращими? На весні їздити стало легше?

-    Весна оголила наші дороги і показала, що вони стали тільки гіршими. Я можу зробити такий висновок і з власного досвіду. Значно швидше зношуються запчастини, причому досить дорогі. Таким чином, я впевнений, що водії, несуть чималі збитки через неналежний стан доріг.
В 2008 році на поточний ремонт було витрачено близько 2,5 млн. грн. Це на ремонтні роботи вулиці Набережна, Бельведерська, Галицька і ті, добре відомі вам вулиці, які постійно перебувають у страшному стані. У 2009 році, знову ж таки, виділили на ремонт цих же вулиць близько 3 млн. грн.

Не важко підрахувати скільки приблизно влада витратила на ремонт тих самих доріг протягом чотирьох років. Це ж і не фахівцю зрозуміло, що ці гроші просто кинуті в болото. Що ж робити в такому випадку? Є норми і стандарти, де чітко вказано яким чином потрібно ремонтувати і обслуговувати дороги. Ми не раз зверталися до міського голови, щоб призначив для певних робіт наші комунальні підприємства, чи дорожньо-ремонтне управління, які здатні кваліфіковано робити ремонт. А ще, цікаво, чи після завершення ремонту, хтось дає гарантію на виконану послугу. Адже навіть будь-хто із нас коли здає у ремонт якусь річ, вимагає гарантії цієї послуги на певний час.

Так от, гарантійний термін є і на ремонт доріг, при поточному ремонті він становить 6 років, тобто саме скільки має становити міжремонтний термін. Але це не  означає,що після даного терміну дороги обов»язково повинні  бути в ямах.  І дуже прикро, що наші дороги після  ремонту, не можуть пробути в належному стані навіть року. Наприклад, з часу ремонту вул. Набережної минуло 8 місяців. В якому  вона стані сьогодні ви знаєте.

- Відомо, що осінню 2009 року, ви направили меру листа, який називався так: «Поради Анушкевичусу щодо ремонту доріг та тротуарів у Івано-Франківську». Що це були за поради і чи була офіційна відповідь на ваш лист?

- Ми надсилаємо дуже багато листів до всіх органів влади, зокрема до міської ради, в Міністерство юстиції, у департамент ДАІ, до міністра УМВС, до депутатів Верховної ради від Івано-Франківщини, але, на жаль, не так багато отримуємо відповідей. Не отримали ми відповіді і від міського мера на згаданий вище лист.

Про що ж в ньому йшлося? Десь 6 років назад, коли мером був Шкутяк, побутувала  пропозиція щодо ремонту фасадів і тротуарів. До мене зверталися люди, які могли б і хотіли посприяти цьому, проте не знали до кого звертатися. Тому ми дали таку пропозицію міському голові, щоб він звернувся до підприємців і взагалі до громади Івано-Франківська, і розказав яким чином бажаючі можуть прислужитися своєму місту. Натомість, в знак подяки можна було б край дороги встановити табличку, що, наприклад, ремонту певної дороги посприяв такий-то підприємець. І я думаю, що охочих допомогти в нашому місті знайшлося б чимало. Ось тільки питання: чи хоче цього влада? І чи готова вона визнати, що це зроблено не без допомоги громади і відзначити це.

Таким чином, можна було б зробити і дамбу у мікрорайоні  Пасічна, адже часто є загроза підтоплення. Багато будівельних фірм у Пасічні будують будинки, хоча завжди є великий ризик затоплення тієї території, тому, думаю, що і забудівники могли б долучитися до спорудження належної гідро-технічної споруди.  І з цим питанням я також звертався до мера. Проте відповіді не було.

-    Скажіть, будь ласка, чи плануєте ви ще акції, схожі на акцію протесту в ході якої було перейменовано вулицю …… на проспект Анушкевичуса?

-    Поки що схожих акцій ми не плануємо. Позаяк вирішили піти дещо іншим шляхом, як результат – на сьогодні в міському суді знаходиться справа щодо не задовільного стану вул. Марійки Підгірянки. Ми давали запит міському голові, що ця вулиця у неналежному стані.  Незадовго отримали відповідь, що відповідно до титульного списку, вона включена в ремонт у 2009 році. Проте, вже 2010 рік, а ремонту так і не відбулося, що й спровокувало нас подати до суду.  Відповідачем є виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради. На сьогодні вже відбулося перше засідання, на якому представник відповідача заявив клопотання долучити до справи у якості третьої особи УЖКГ і КП ДРЕО.
24 квітня має відбутися друге засідання. Таким чином, ми маємо намір з'ясувати за якою технологією здійснюється ремонт доріг у місті Івано-Франківську.

-    Нещодавно мер заявив про нові штрафи за порушення правил паркування. Як сьогодні ці правила розцінюють таксисти?

-    Я пам’ятаю передвиборче гасло – побудову паркенгів. На розі вулиць Довгої і Тичини Віктор Андрюсович обіцяв звести місця для паркування, проте невідомо, що там будується зараз. І таких визначених для парковок місць було дуже багато.
Думається, що й депутати, які приїжджають на сесію, будуть, незважаючи ні на що, паркувати свої авто на алеї, адже для всіх місця не вистачить.
У нашому місті кількість транспорту інтенсивно збільшується, тому, парковочних місць критично не вистачає. Саме тому багатьом водіям доводиться паркувати свої автомобіль на алеях, і частково на проїжджій частині, що значно уповільнює і ускладнює рух іншим автомобілям. Тому необхідно провести ревізію земель і визначити ділянки для парковок, нехай навіть і платних. Тільки щоб ці кошти використовували для покращення стану доріг.

- Де подівся червоний запорожець, колись подарований Віктору Анушкевичусу?

- Червоний запорожець знаходиться в Асоціації на зберіганні. Ми виставляли його на аукціон, та на жаль, бажаючих його купити не знайшлося. Тому поки що він зберігається в нас як «антикваріат».

-    Чи будете ви висувати свою посаду на мера Івано-Франківська?

-    У «Віснику автомобіліста» ми зверталися до водіїв з пропозицією самим визначити яким має бути мер. Той, який зробить «візитну картку» для Івано-Франківська у вигляді належних доріг, який вже чогось досягнув у житті і водночас є добрим господарником, який зможе навести в місті лад, чи ті, які чотири роки дають пусті обіцянки, або просто вміють тільки красиво говорити. Ми вибрали перший варіант, тому саме таку людину ми  зараз вишукуємо. Є певні пропозиції, але про це говорити ще зарано.

-    Що можете сказати про міст через річку Бистриця Солотвинська в мікрорайоні Пасічна?

-    Міст, як і деякі дороги в нашому місті кожного року ремонтується. Проте, ремонтується не вчасно – в жовтні-грудні, коли вже є перші приморозки і вся штикатурка обсипається. Нещодавно я давав міському голові пропозицію, що було б доцільно збудувати облегшений міст біля так званого «німецького» озера, виключно для легкових автомобілів та карет швидкої допомоги. Адже, якщо би з мостом, який маємо зараз, щось сталося, то весь мікрорайон Пасічна залишився б відрізаним від центру. Тим більше, подейкують, що міст біля Драгомирчан військові хочуть забирати.
Крім того, я звернувся до обласної влади з пропозиціями того, що вул. Набережна від с.Крихівців та вул. Івасюка з виїздом на Калуш, Львів несуть характер магістральної дороги по якій щодня їздить значна частина транзитного транспорту. Відповідно до цього, кошти на ремонт даних доріг мають виділятися з обласного та державного бюджетів.

-     Чи подорожчає проїзд у таксі?

-    Відповідаючи на це запитання, ми знову повернемося до стану доріг, тому що він прямо пов’язаний із ціновою політикою. Ви знаєте у якому стані дороги. Наразі, вони тільки погіршуються, тому, як я вже казав, значно посилюється знос автозапчастин. Очевидно,  що водії хочуть отримати за це певну компенсацію. Але кожен водій не звернеться до суду, з вимогою компенсації, хоча й має на це право. Проте, я б не сказав, що відбулося подорожчання проїзду. В кожній службі різні тарифи. Якщо, наприклад, в одній службі кілометр проїзду вартував 1,40 грн., то зараз він становить 1,50 грн. В той же час в іншій службі кілометр проїзду коштував 1,70 грн. і збільшився до 2 грн.. Що стосується мінімальної вартості проїзду, то вона становить в деяких служб 8 грн., а в деяких 10. Відповідно проїзд 2 кілометрів буде коштувати 6 грн., наступний вже 4,6 грн., далі відповідно 4,4 грн. і, наприклад, 10-й 2,40 грн. безмінно. В той же час у Києві проїзд кожного кілометра коштує 8,30-10 грн., а у Львові 7,50-8грн.

-    Скільки служб входить в Асоціацію?

Ми не прагнемо включити в Асоціацію якомога більше служб таксі. До нас більше входять в індивідуальному порядку, тобто приватні перевізники, в тому числі й з районів. Оскільки в нас немає членських внесків, то всі, хто до нас звертаються і є членами Асоціації, а таких чимало.

-    Чи проводить Асоціація певні навчальні заходи для водіїв?

-    Якщо взяти до уваги нашу газету «Вісник автомобіліста», то в ній ми постійно зазначаємо для водіїв витяги з Правил дорожнього руху. Крім того, юристи Асоціації вже готують семінари, власне призначені для того, щоб теоретично навчати водіїв. А також у кожній службі таксі є 5-ти хвилинки, які проводить для таксистів директор їхньої служби. Проте, з власного спостереження, хочу відзначити, що водії таксі більше дотримуються Правил і є більш толерантними та культурними на дорогах, ніж інші водії.
Крім того, ми стараємось максимально спростити відносини між водіями та інспекторами ДАІ, щоб вони не розпалювали різні суперечки і ставилися один до одного із розумінням.

- Скажіть, будь ласки, чи маєте ви, як голова Асоціації приватних таксистів, якийсь вплив на водіїв-порушників?

- Скажу вам чесно, ми не ставимо собі за мету все контролювати, тому що ми не є контролюючими органами і просто не в силі за всім вслідкувати. Для цього є органи ДАІ, і ми їх підтримуємо в цьому плані.

Є Правила дорожнього руху, яких необхідно дотримуватись. Власне, для цього ми і започатковуємо семінари, про які я вже казав. І звичайно, що і я, і директори служб, стараються при кожній нагоді наголосити водіям як потрібно поводитись на дорозі. Але не слід забувати, що водії таксі, такі ж самі люди як і ми всі з вами, вони ж взяті з нашого суспільства. Ми стараємось захистити водіїв від нечесних впливів чи дій зі сторони владних структур.Це наша статутна мета.

- Ви голова обласної Асоціації таксистів, тому скажіть чи влаштовують вас дороги по області?

- Що таке обласний центр – це візитка всієї області. Я багато їжджу по районах і хочу вам сказати, що центральні дороги ще більш-менш нормальні, але це також залежить як у якому районі. Скажімо, у Коломийському районі вони, можна сказати, відремонтовані, у Тисменицькому – поганіші. Така ж закономірність була зимою і з розчищенням доріг від снігу.

- Чи мають на сьогодні перевізники таксі лобі в Івано-Франківській міській раді?

- Ні, такого лобі в нас немає. Ми самі собі лобі. Ми якщо захочемо про лобіювати, то по 20 машин з кожної служби під білий дім і результат буде відповідний. Ми є досить активними і влада з нами рахується.

- Яку можете дати оцінку новому керівництву, зокрема новопризначеному керівнику Державтоінспекції?

 - В області не змінився начальник ДАІ, а в Києві прийшов  новий керівник департаменту ДАІ – полковник, але заступники залишилися ті самі – генерал-лейтенанти. І сьогодні виходить так, що полковник міліції керує генерал-лейтенантами. Що буде в Івано-Франківську, ми поки що не знаємо, але також чекаємо на певні зміни. І якщо вони відбудуться, то ми підемо на зустріч, тому що потрібно налагоджувати контакти, щоб і інспекторів вчити культурної поведінки та взаємної поваги на дорогах. Щодо новопризначеного губернатора Івано-Франківської області, то ми вже направили листа про те, щоб був наш представник у раді розвитку області.

- Якщо ви станете мером, то за скільки часу ви зможете вирішити ті проблеми з дорогами, які є в місті на сьогодні?

- Для того, щоб братися за ремонт доріг, найперше потрібно зробити інвентаризацію доріг та належних засобів. Адже я не знаю яка технологія є в місті на сьогоднішній день. Так же, як і не знаю чи існує ще асфальтний завод, який мали перенести за межі міста. От що я  знаю точно, це те, що міський голова  ще рік тому заявив, що він визначив приватну структуру, яка зробить належний ремонт доріг. Минув рік, але так нічого й не зроблено. Сьогодні він заявляє це знову. Проте не виключно, що візьмуть певні запозичення і трохи «полатають» дороги, щоб знову прокладати собі шлях до влади.

Мені потрібно побачити цю проблему з середини, що є і чого немає. Можна взяти й запозичення, але головне правильно і ефективно їх використати. Тобто має бути відповідна технологія і профільні, кваліфіковані фірми, які б надавали гарантії, що відремонтована ними дорога буде служити так, як про це написано у державному стандарті.

- Міська влада заплатила великі кошти львівським фахівцям за розробку нової схеми руху. Але, як відомо, ні до чого доброго  це не призвело. Чи володієте ви інформацією про ті кошти, які були витрачені, а також що то за схема руху?

- Цю схему руху я проаналізував відповідно і з нею не згідний . Тому що, в першу чергу, потрібно зробити дороги, зробити паралельні дороги, які не були задіяні досі, зробити стоянки, зупинки і аж тоді думати чи потрібна зміна руху в Івано-Франківську. Адже затори спричинені тільки неналежним станом доріг. А тим більше, якщо машини рухатимуться по колу, так, як би мало бути це за новою схемою, то затори будуть тільки більшими, адже, зрозуміло, що на кільці машин завжди скупчується набагато більше.

Ми зверталися у міський відділ транспорту й зв’язку, щоб надали нам цю схему, проте там сказали,що все є в комп"ютері і можна це побачити.Але ж всі хто захоче побачити не будуть по черзі бігати у відділ. Я думаю, що придбання цієї схема було не що інше, як відчайдушна спроба показати, що щось, все-таки влада робить, проте біда – немає на це коштів.

-    З настанням кризи, приватних таксистів поменшало чи, може, навпаки?

-    Ви знаєте, не залежно є криза чи ні, в період осінь – зима, таксистів завжди збільшується, але не як офіційних перевізників. А щодо офіційних перевізників, то їхня кількість, за даними податкової служби приблизно така сама. Хоча значно збільшилась кількість ліцензій з двісті-триста до більше як тисяча. Тобто люди стараються, так би мовити, більше пов’язати себе з цим видом діяльності.



Категория: Новини Прикарпаття | Переглядів: 854 | Додав: taksi | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]